Erőss Zsolt: Félni tudni kell

Vágólapra másolva!
Erőss Zsolt hegymászó társaival idén májusban a világ ötödik legmagasabb hegycsúcsára vezetett expedíciót. A kisebb fagyási sérüléséből még lábadozó Zsolt július utolsó napján látogatott el az [origo]-ba, és olvasóinkkal hitről, motivációról és a Himalájáról beszélgetett a chaten.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! Várom a kérdéseket! A magyar magashegyi expedíciózás kilencedik nyolcezresét másztuk meg a nyáron.

Üdvözlöm! Eddig melyik volt a legmagasabb hegy, amit meghódított és melyiket tartott a legtovább megmászni? [BALLA JÓSKA]

A meghódítást nem tartom túl jó szónak, a Mount Everesttel, helyesebben Csomolungmával próbálkoztam többször is, míg harmadjára sikerült feljutnom. Az idei expedícióban a Makalu csúcsot 27 órás menettel másztuk meg.

Egyedül is szokott mászni vagy csak nagyobb társaságban? [Nikita Tattoo]

Általában van társaság, de szeretek egyedül is mászni. Java részt sok barátom van, akikkel van alkalmam mászni.

Üdvözöllek! Arra lennék kíváncsi, hogy valami fajta nehézségi sorrendet tudsz-e mondani a mászások során. Úgy értem, mi okozza a legnagyobb fejtörést? [nansenscott]

Minden magas hegy nagyon nehéz, és sok kockázattal jár a megmászása. Igazi sorrendet szépségben és nehézségben nem lehet felállítani.

A K2 nem érdekli? [Leoltókirály]

Két expedíciót szerveztünk a K2-re, és egy jelentősebb csúcstámadást is sikerült végrehajtani, de most hanyagoljuk, sok más szép feladat áll előttünk, és majd visszatérünk évek múlva.

Üdvözletem! Nagyon sok pénzbe kerül egy-egy ilyen expedíció, van, aki szponzorálja, vagy saját zsebből megy? [kékikekék]

Saját zsebből képtelen lennék finanszírozni, tehát vannak támogatóink. És szerencsére van személyes anyagi támogatóm is. Amúgy a hegymászás egyáltalán nem drágább bármilyen más sportágnál.

Miért éri meg egy támogatónak hegymászókat támogatni? [jormö]

A médiafigyelő partnerünk kimutatása szerint nagyon jól teljesítünk a médiaszerepléseinkkel, tehát így a hozzánk kötött támogatóknak ez reklámot jelent. És persze természetesen csak úgy támogatnak minket, ha rokonszenves számukra a tevékenységünk.

Mikorra tervezi a következő hegymászást? [Biuskamano]

Minden évben tervezünk egy-egy jelentősebb expedíciót, a jövő év tavaszára a Cho-oyu és az Everest együttes megmászását tervezzük, sportos stílusban.

Forrás: summitpost.org
Zsolt és társai idei célpontja a 8462 méter magas Makalu volt

A társakról mit tudnál mondani, milyen személyiségek? Lajos és Tarjányi (tudom nem volt most kint)? [nansenscott]

Elég érdekes személyiség mindenki ebben a társaságban. Lajos és Tarjányi az idősebb generációhoz tartoznak, de expedícióinkban a mászóstílus a lényeges, nem a korosztály.

Mit szólsz a másik csapat sikertelenségéhez, és hogy a K2-re esett a választásuk? [nansenscott]

Attól ismerszik meg a jó expedíciós mászó, hogy olyan célokat tud maga elé tűzni, amelyeknek meg tud felelni. Senki sem tudja garantálni, hogy elér egy magas hegycsúcsot, mégis, a jó mászóknak többnyire reálisak a céljaik és el is érik azokat.