ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Rejtve járőröznek a high-tech zsaruk
2007. június 12., kedd, 12:48|Utolsó módosítás: 2007. június 12., kedd, 13:12

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Pedofil tartalmak, illegálisan terjesztett filmek és zenék, netes csalók után kutatnak a magyar high-tech zsaruk. Dr. Gazdag Tibor, a rendőrség csúcstechnológiai bűnözés elleni részlegének vezetője olvasóinknak egyebek mellett azt is elmondta, hogyan lehet biztonságosan iWiW-ezni.


Fotó: Pályi Zsófia
Dr. Gazdag Tibor
Ajánlat
A high-tech zsaruk fogták el a magyar netes csalót
Wifizésért kapták el az utcán
Percek alatt feltörhető a wifi

Hányan dolgoznak a rendőrségen ezen az osztályon? [leonidák]
- A pontos létszám nem publikus, tíznél többen. Magyarázatként hozzáfűzöm, hogy országos hatáskörű szerv vagyunk, de nem kizárólagos jogkörrel. Ez azt jelenti, hogy az ország összes rendőri szerve - helyi és megyei kapitányságok -  nyomoz internetes bűnügyekben. Mi általában a technikailag nehezebb ügyeket nyomozzuk, illetve a külföldi érintettségű ügyekben járunk el.

Melyek a leggyakoribb bűncselekmények? [.kicsiZitád.]
- Az interneten a pedofília (gyermekek sérelmére elkövetett fényképfelvételek, videók stb.), a jogvédett zenei és a videoanyagok cserélése, eladása, jogellenes feltöltése egyre gyakoribb (de szerencsére még csak külföldön). A banki adathalász-csalások is gyakoriak, illetve a pharming (egy legitim webhely ügyfeleinek átirányítása egy csalárd honlapra), de például online árveréseken is próbálkoznak a csalók.

Milyen számítógépei vannak a netrendőrségnek? [gee_xer]
- Többféle gépünk van, amilyen a munka, olyan a gép... Egy jelentés megírásához nem kell 3,2 gigahertzes, 1-2 gigabájt memóriával szerelt gép... De természetesen egyes szűrő-kutató munkához erősebb konfigurációra is szükség lehet. Összefoglalva: nem a gép teszi, inkább, hogy ki használja.

Az önök számítógépei ellen intéztek már hackerek támadást? [Punker boy]
- Nem, mert nem tudják azonosítani a számítógépeinket. Komolyra fordítva a szót, többféleképpen kapcsolódunk a netre, váltogatjuk a hozzáférést.

Hogyan szűrik ki a pedofil anyagok terjesztőit? Figyelik az olyan oldalak forgalmát, vagy beépülnek? [gee_xer]
- Természetesen monitorozzuk folyamatosan a netet. Ez azt jelenti, hogy nem csak találomra nézegetjük a honlapokat, hanem keresünk-kutatunk is. Azt, hogy ezt hogyan, milyen módon, módszerrel és eszközökkel tesszük, ez már nagyon rendőri téma, érthető, hogy mélyebben nem mehetek bele. Annyit elmondhatok, hogy előbb-utóbb minden érdekesebb weblapra eljutunk, ezt annak is köszönhetjük, hogy nagyon sok bejelentést kapunk interneten keresztül azoktól, akiket annyira felháborít egy-egy pedofil tartalom, hogy billentyűt ragadnak, és írnak nekünk. Minden bejelentést ellenőrzünk.

Mire számíthat az, aki otthonra töltöget le pedofil képeket, videókat? Kopogtathat nála a rendőrség emiatt? [gee_xer]
- Igen, számíthat rá, mivel a pedofil anyagoknak a megszerzése is büntetendő, nemcsak a feltöltése. A jogi szabályozás nagyon hasonlít a kábítószerrel visszaélés szabályaira tehát nem lehet készíteni, továbbadni, letölteni és hasonló dolgokat tenni a pedofil tartalmakkal.

Mostanában mi volt a legnagyobb netes bűnügy, amelyet megoldottak? [PéHáPé]
- Nem önállóan oldottuk meg, hanem a hódmezővásárhelyi rendőrkapitánysággal együtt. Egy árverési csaló közel 150 embert vert át, mert a pénzüket kicsalta, de a megígért árut nem küldte el nekik. Márciusban benne volt a sajtóban a teljes történet. Az osztályunk 2007. február 15-én alakult, ezért nagyon rövid még a múltunk.

Fotó: Pályi Zsófia

Ön hogy került az osztály élére, mi a végzettsége? [leonidák]
- Közel 20 éve rendőr vagyok, sok területen nyomoztam - például az életvédelemnél -, innen a nyomozási tapasztalat. A rendőri mellett jogi és számítástechnikai végzettségem is van, rendszerprogramozói oklevelem van.

A netrendőrségnek van joga indokolt esetben elkérni az internetszolgáltatóktól az előfizetők adatait, vagy azok az önök számára is titkosak? [diegho]
- Minden rendőri szerv megkérheti a jogsértő adatát az internetszolgáltatótól (ISP), de csak akkor, ha bűncselekményt követett el az illető.

Mennyi időbe telik egy ilyen ügy kivizsgálása? [JBIXA]
- Általában sok idő kell hozzá, néhány hónaptól több évig terjedhet a szükséges idő. A nehézség itt abban van, hogy a hagyományos nyomozási technikák mellett speciális számítástechnikai módszereket, eljárásokat is alkalmazni kell. Tehát ugyanúgy csinálunk tanúkihallgatásokat, adatgyűjtéseket a való világban, mint a kibertérben.

Mennyire vagyunk elmaradva technikában a nyugatiaktól? [haryy]
- Talán annyira, amennyire minden más területen Magyarország a Nyugathoz képest. Sokéves lemaradást nem lehet 5-10 év alatt behozni. Ennek ellenére, mint az élet más területein, itt is találkozhatunk egy-egy csúcstechnológiának minősíthető eszközzel. Fontosabbnak tartom a szellemi hozzáadott terméket: általános tapasztalatom, hogy a kelet-európaiak életrevalóbbak, hiszen tudással kellett pótolni a vas hiányát.

Mennyire veszélyes az iWiW? [dagadtmajom]
Az iWiW-et okosan kell használni. Nagyon jó közösségek létrehozására, régi ismerősök felfedezésére, de veszélyeket is hordoz a felület. (Ha benézel az iWiW-re, én is ott vagyok, mivel így jöttünk össze a régi gimnáziumi osztálytársakkal...) Viszont másokat nem jelölök be ismerősnek - talán érted, miért - hiszen nem csak jó szándékú felhasználók vannak.
Ezzel válaszoltam is, hogy miért veszélyes a szépsége miatt az iWiW. Sok adatot megadhatsz magadról, ismerőseidről, amivel nem csak élni, de visszaélni is lehet. Összességében én azt javasolom, hogy gondold át, hogy az iWiW-en megadott adataidat milyen jó és rossz célra is fel lehet használni, és ezután csak azokat az adataidat jelenítsd meg, amelyek nem érzékeny adatok. A fontosabb adataidat csak a baráti-ismeretségi körödnek tedd láthatóvá.
A XXI. századról el kell mondani, hogy az információ százada. Az információ = pénz, érték. Sokan vadásznak rá, gondoljunk csak a kínálgatott e-mail címlistákra, amelyet jó pénzért kínálnak megvételre, és ez még csak egy e-mail cím. Mennyivel érzékenyebb adatok a telefonszámok, lakcímek és így tovább. Ezért azt javasolom annak, aki iWiW-ezik, hogy józan megfontolás után és annyi adatot tegyen láthatóvá magáról, amennyi még nem okoz bajt. Ha ezt valaki nem tudja eldönteni önállóan, megkérdezheti valamelyik tapasztaltabb internetező barátjától is.

Fotó: Pályi Zsófia

Hova fordulhatok, ha valaki a chaten belém köt, zaklat stb.? [Punker boy]
- Gyakorlatilag bármelyik rendőri szervhez. Természetesen csak akkor jár el a rendőrség, ha bűncselekmény történt. Ezenkívül lehet szabálysértés is az adott cselekedet (általában önkormányzati hatáskör), illetve lehet polgári jogi ügy, per is belőle. Mi csak a bűncselekményekben járunk el.

Nem érzik úgy, hogy kicsit sziszifuszi ez a meló? Úgy értem, pl. merem állítani, hogy a chat felhasználóinak is legalább a fele online bűnöző, ha a torrentes letöltést nézzük csak. [WEEDám Fiú]
- Külföldi kutatási adatok szerint 2006-ban egymilliárd internetfelhasználó volt, ezek közül egy ezrelékük, tehát kb. egymillió volt, aki jogsértő dolgot is cselekedett a neten. Ezért véleményem szerint túlzás, hogy a megjelölt arányban lennének bűnözők a neten. Talán csak a jogsértők tűnnek fel, a normális netezők nem. Ez olyan, mint a közlekedés. Aki szlalomozik az utakon, az kilóg a sok száz normális autós, motoros közül.

Igaz, hogy a zsaruk néha a hackerek segítségét kérik? Létezik, volt már példa ilyesmi vádalkura? [Punker boy]
- Nem tudok ilyen esetről, azért mi is értünk valamennyit a szakmához. Természetesen vannak kiugróan jó programozók, akiktől a tapasztalataikat szívesen átvesszük. Amennyiben viszont bűncselekményt követnek el, akkor előbb-utóbb őket is elkapjuk.

Hol lehet jelentkezni önökhöz? [antoine77]
A Nemzeti Nyomozóirodánál lehet jelentkezni, de csak belülről, tehát csak olyan kollégát veszünk fel, akik már helyi vagy megyei rendőri szervnél bizonyították, hogy rátermettek.

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor