Baló György: Három műfaj hiányzik

Vágólapra másolva!
Baló György úgy látja, hogy a mai MTV a gyerekfikciót, televíziós filmet és sorozatot, valamint dokumentumfilmeket hanyagolja, ezeken a vonalakon kellene elindulnia a közeljövőben. Nem adta fel a reményt, hogy tévéelnök legyen - ha megválasztanák, talán kevesebb napi politikai ügy, több nagyobb horderejű, közéleti téma szerepelne az MTV műsorán. Az Eb-n a hollandoknak drukkolt, egészen az orosz csapásig: az [origo] chatszobájában válaszolt olvasóink kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Mi az oka annak, hogy most nem pályázott az elnöki székre? [tévémogul]

- Kivárom a következő fordulót. Úgy gondoltam, hogy az adott helyzetben nem tudok kellő támogatottságot szerezni, és azt remélem, hogy ez legközelebb (a most következő fordulóban) sikerülni fog.

Milyen iskolai végzettséggel rendelkezik? [Iam slim shady]

- Bölcsészettudományi Kar, Budapest, angol-német szakos középiskolai tanár vagyok.

Mi az, ami megkülönbözteti önt a többi pályázótól? Mi az, amit az elnöki székből másként csinálna ? [szántó károly]

- Egy részüknél talán valamivel több televíziós tapasztalatom van. Meggyőződésem, hogy az MTV-nek el kell jutnia oda, hogy lényegében újraélesszen három televíziós műfajt, amelyeket jelenleg pénzhiányból nem művel: gyerekfikciót, televíziós filmet és sorozatot, valamint dokumentumfilmeket kell készíteni és/vagy rendelni, pályáztatni, finanszírozni vagy részfinanszírozni. Ehhez persze kétségtelenül több, meglehet, sokkal több pénz kell.

Kiket tart kiemelkedő magyar tévés személyiségeknek? [bölcsészkar]

- Mindenkit, aki értékes és egyben nézett műsort is készít vagy készített. Talán annyiban tér el a véleményem másokétól, hogy a magam részéről kulcsfontosságúnak tartom a szerkesztőt. Sajnálom, hogy a magyar televíziózás története úgy alakult, hogy a szerkesztők a mai napig nem kapják meg azt a megbecsülést és tekintélyt, amit feltétlenül megérdemelnek. A nyugati televíziókban egy-egy produkció főnöke, irányítója és szellemi meghatározója a szerkesztő.

Mi volt a TV3-sztori? Miért lett vége? [bölcsészkar]

- Még a töredékes válasz is túlmutat a chatszobán. Röviden annyi, hogy miután az ORTT 1997-ben elcsalta az országos kereskedelmi televíziós frekvenciákra kiírt pályázatot, amelynek nyomán az akkor egyetlen vesztes, az Írisz TV pert indított, az Írisz TV tulajdonosai megvásárolták a TV3-at. A TV3 1997 őszétől szerintem fokozódó sikerrel működött, noha csak kábelen lehetett fogni. De tekintettel arra, hogy időközben a pályázati csalás miatt indított per folytatódott, ennek vége előtt a TV3, tehát az Írisz TV tulajdonosai, már nem bízván a magyar igazságszolgáltatásban, eladták a TV3-at a TV2-nek és az RTL-nek, s egyidejűleg elálltak a per folytatásától. Így lett vége a pernek is, és a két nagy kereskedelmi televíziónak azért némi, szerény konkurenciát mégis jelentő TV3-nak is 2000 elején.

Önt eléggé megviselte az Írisz TV kudarca. Utólag, a messzi távolból elmesélné, hogy kik és hogyan fúrták meg? [tévéostrom]

- Azt hiszem, a teljes igazságot ma sem ismerem, nagyon sok forrás nagyon sok embert és tényezőt említ. Megjegyzem, hogy Magyarországon általában is kevés az angolszász (brit, amerikai, kanadai vagy ausztrál) médiabefektető.

Ön szerint nem volt "hanyagság" Friderikusz Sándort elengedni az MTV-től? [beron]

- Nem ismerem közelebbről a történetet.

És mi a véleménye Friderikuszról? Ha elnök lenne, alkalmazná? [tévéostrom]

- Tehetséges és igényes riporter. Ha elnök lennék, elsősorban pályázatok segítségével próbálnék műsorokat találni.

Megcsinálta már álmai műsorát? Ha nem, milyen lenne? [dögmeleg van]

- Erre tényleg szívesen válaszolnék egy műsorötlettel vagy műsortervvel, de úgy gondolom, hogy a köztelevíziózás nagyon sok műsorral és témával adósa a köztelevíziózást finanszírozó magyart társadalomnak. Azt hiszem, hogy elsősorban arra lenne szükség, hogy kevesebb napi pártpolitika és több igazi, a társadalom többségét érintő és érdeklő, hosszabb távon lényeges közügy legyen a köztelevízió műsorán. És ebbe a válaszba is bele kell férnie annak, hogy sokkal több dokumentumfilm, gyerekfikció és tévéfilm. Egy része ennek is pénzkérdés. Ha választhatnék, és ha lenne pénz, akkor dokumentumfilmeket szeretnék csinálni itthon és külföldön is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Tévét néz? Melyik műsort nézi? Egyáltalán néz tévét, vagy már unja, mire odajut? [lámpaernyo]

- Sok sportot nézek, hírműsorokat, dokumentumfilmeket, és viszonylag sok külföldi tévécsatornát: britet, németet, amerikait. Utazásaim során mindenütt igyekszem az adott ország tévéjébe vagy tévéibe legalább belenézni, és mindenütt más az, ami az embert megragadja. Nemrég Dél-Afrikában jártam, és meghökkentőnek találtam, hogy az ottani köztelevízió, az SABC folyamatosan több nyelven is sugároz az angolon kívül. Arra gondoltam, hogy a mi összes gondjaink összehasonlíthatatlanul kisebbek, mint az ő kihívásaik.

Ha nem médiázhatna, mit tenne? Tanítana? [dögmeleg van]

- Ha megengedhetném magamnak, tanulnék, ha igény lenne rá, talán tanítanék, ha tudnék - írnék.

Milyen a viszonya Rudival? Örül, hogy megy, vagy sajnálja? [valóban1]

- Szerintem jó viszonyban vagyunk, és Rudi Zoltán ma is a Magyar Televízió igazgatója.

Milyen érzés doyennek lenni? Ha ma megkérdeznek egy fiatal tévést, ki a példaképe, 10-ből 8 magát mondja. [herkulesbringa]

- Nem tartom magamat doyennek. Abban az értelemben feltétlenül szerencsés vagyok, hogy a nagyon sok televíziós szakma közül jó néhányat megtanulhattam, meg is kellett tanulnom. Ha valaki jónak tartja, amit csinálok, annak nagyon örülök, sokat jelent nekem, akár televíziós az illető, akár inkább csak nézi a televíziót. Azt azért megjegyzem, hogy ez a szakma ma már sokféle, és erősen szakosodott.

Miért van az, hogy a legtöbb riporter simán lenyeli, ha nem válaszolnak a kérdésére? Nagyon dühítő. [herkulesbringa]

- Egyetértek és együttérzek az ön dühével, de megjegyzem, hogy évtizedek óta azt tapasztalom, s ebben nem nagyon látok változást, hogy a magyar közönség többsége nehezen tolerálja a szó pozitív értelmében agresszív (rámenős) riportereket. Nem kedvelik, ha valaki nem válaszol a kérdésekre, de még kevésbé kedvelik, ha ezt a riporter makacsul szóvá teszi. Azt hiszem, hogy mindeösszesen egy hosszú tanulási folyamat kezdetén tartunk: tanulnia kell a szakmának, a politikának és alighanem a társadalomnak is.