ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Dr. Schaff Zsuzsa: A patológus egyben bíró is
2005. november 17., csütörtök, 15:10|Utolsó módosítás: 2005. november 21., hétfő, 12:04

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Dr. Schaff Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézetének igazgatója nagyra becsüli a hivatástudatból keményen dolgozó orvosokat, és elítéli azokat, akik nem tesznek meg mindent a betegekért. A Vendégszobában a vírusfertőzések nyomán kialakuló rákfajtákról mondott el mindent, amire az olvasók kíváncsiak voltak.


A kutyaharapás nem rákkeltő 1/3. oldal >>

Fotó: Pályi Zsófia
Ajánlat
Dr. Schaff Zsuzsa előadása a Mindentudás Egyetemén
Képgaléria

Nézze meg galériánkat!Schaff Zsuzsa a Vendégszobában


A Semmelweis egyetem tanára vagyok, a patológia professzora, ami annyit jelent, hogy elsősorban diagnosztikus szakember. Fő területem a daganatok diagnosztikája és ezen belül a vírusok szerepe a daganatok kialakulásában: erről szólt az előadásom is a Mindentudás Egyetemén. Főleg a májgyulladást okozó hepatitisvírusok és a májrák kapcsolatával, illetve a nemi úton átvihető ún. humán papillóma vírusok és a méhnyakrák, valamint a nemi szervek környékén előforduló daganatokkal foglalkoztam.

Milyen előjelei lehetnek egy daganat kialakulásának? (silver28)
- Nehéz megmondani, mert minden daganatféleségre különböző korai jelek hívhatják fel a figyelmet. Például a vastagbélrákra az esetleges vérzés, a tüdőrákra a tartós köhécselés, nyálkatermelés, a gyomorrákra a hasi fájdalom stb. Gyakran azonban a daganatoknak nincs korai jelük, és amikor a tünetek jelentkeznek, a daganat már előrehaladott állapotban van. Ezért annyira lényeges a szűrés, azaz arra törekedni, hogy tünetmentes állapotban próbáljuk a rák előtti állapotokat vagy korai daganatokat kiszűrni. Ilyen pl. a jól ismert méhnyakrák-szűrés, melyet nőgyógyász végez citológiai mintavétellel. Egy eszközzel kikenik a hüvelyváladékot egy üveglemezre, és mikroszkóposan vizsgálják. Így meg lehet állapítani, hogy fennáll-e egy korai daganatos elváltozás. Ugyanez vonatkozik pl. tüdőrákgyanú vagy korai tüdőrák esetén a köpet sejtvizsgálatára, vagy pl. a gyomor esetében gasztroszkópos, azaz gyomortükrözéses vizsgálattal lehet ilyen korai stádiumú daganatokat is felismerni.

Kutyaharapás által a véráramba került vírus (prion) okozhat rákot? [tamasmuller]
- Szeretném hangsúlyozni, hogy a kutyaharapás a veszettség vírusát viheti át elsősorban, ami nem rákkeltő. A prion, amit ön zárójelben megjegyzett, nem kutyaharapással terjed, hanem fertőzött szövet elfogyasztásával. Például Új-Guineában a kannibáloknál vált ismertté, hogy az agyszövet elfogyasztása ezt a prion-betegséget továbbvitte. A juhok között elterjedt ún. súrló kór ugyancsak prion-betegség, Angliában pedig gyakori a "mad cow" betegség, amely valószínűleg ugyancsak fertőzött tápanyag útján került a marhákba. Emberi megfelelője is ismeretes ennek a fertőzésnek, de szerencsére igen ritka megbetegedés. A kutyák harapása jelenlegi tudásunk szerint ezt a bizonyos priont nem viszi át, és daganatot semmiképpen sem okoz.

Hogyan alakul ki a sarcoidosis? (nem bizti, hogy jól írtam le...) [beejja]
- Jól írta le, a sarcoidosis egy úgynevezett granulómával vagy granulómákkal, azaz kis gyulladásos csomókkal járó megbetegedés. Az okát sajnos nem tudjuk. Több fertőző kórokozónak a szerepe merült fel, így pl. a tuberculosis bacillus egyes formáinak a szerepe, azonban ez még a mai napig sem bizonyított egyértelműen. Az ún. autoimmun mechanizmus is felmerül, azaz amikor túlérzékenység révén saját maga ellen fordul a szervezet, és így váltja ki ezt a bizonyos elhúzódó, a tuberculosishoz nagymértékben hasonló megbetegedést.

Ha a normálistól elütő állagú, átlátszó zselészerű anyagot találok a beteg spermájában, az mitől lehet? [negyedéves]
- Bevallom, ezt nem tudom. Azt javaslom, hogy urológiai szakorvos bevonásával laboratóriumban nézzék meg. Többféle magyarázata lehet, célszerű mikroszkópos vizsgálatot végezni az ok kiderítésére.

Miért nő a daganatos betegségek száma? [farkas-barkas]

Fotó: Pályi Zsófia
- Ez sajnos világjelenség. Tudomásul kell vennünk, hogy a környezetünk szennyezése nem történhet büntetlenül. A modern világ által a környezetbe kibocsátott rengeteg károsító anyag (gépkocsik, műanyaggyártás stb.) nagymértékben hozzájárul ehhez, csakúgy, mint a fizikai tényezők, pl. a fokozódó UV-sugárzás vagy egyéb radiáció, amely más területeken növekszik. Nem utolsósorban életmódunkban is keresendő némely ok, ez utóbbi különösen a vírussal, vírusokkal kapcsolatos daganatféleségek kialakulására jellemző. Gondoljunk csak a humán papillóma vírusokra, amelyek átvitele elsősorban szexuális úton történik. Ezek a vírusok a méhnyakrák gyakoriságát növelik, de férfiak esetében pl. a péniszrák előfordulását is növelhetik. Mindezek együtt, kiegészülve még a táplálékunkban lévő esetleges mérgező anyagokkal is - pl. a pirospaprika aflatoxinmérgezettsége -, növelik a daganatok gyakoriságát.


1/3 következő oldal >>

1. A kutyaharapás nem rákkeltő

2. A hepatitis-B ellen van oltás!

3. Az összes rákos daganat 15%-át vírus okozzaKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor