ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Rechnitzer János: A regionális fejlődésnek fontos eleme a "nemes versengés"
2005. november 28., hétfő, 11:23|Utolsó módosítás: 2005. november 28., hétfő, 12:28

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Rechnitzer János közgazdász, a győri Széchenyi István Egyetem professzora egy új tudomány, a regionális tudomány alapproblémáiról tartott előadást a Mindentudás Egyetemén. Ugyanerről, azaz a régiós különbségek kialakulásáról és a csökkentési lehetőségekről beszélgetett a Társalgó látogatóival is.


Kelet-Magyarország zárt világ 1/4. oldal >>

Fotó: Pályi Zsófia
Ajánlat
Rechnitzer János portréja a Mindentudás Egyetemén
Képgaléria
Rechnitzer János a vendégszobában


- Örömmel üdvözlöm a kedves chatelő érdeklődőket! Az előadás témája, a "régiók kialakulása és a regionális különbségek alakulása Európában és Magyarországon". Tegnap Győrben volt az előadás, ahol közel 400-an vettek részt és sok kérdés, észrevétel hangzott el azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon mennyire előkészítettek a régiók és milyen funkciókkal rendelkeznek.

Közgazdász Úr, mi a véleménye a távmunkáról? [KisDuma]
- A távmunka egy lehetőség a munkahely-teremtésre, de sajnos az a probléma, hogy Magyarországon nagyon sok településen még nincs vezetékes elérhetőség, így az internet kapcsolatok gyengék, és ennek következtében, számos kistelepülésen nem lehet kialakítani egy folyamatos internet-kapcsolatot, ez pedig akadályozza a távmunkát.

Miért van az, hogy Magyarország dunántúli része sokkal fejlettebb, mint Kelet-Magyarország? [lartpourlart]
- Döntően azért, mert ezek a térségek közelebb vannak az európai magterületekhez, fejlődési központokhoz, intenzív kapcsolatban állnak a nyugat-európai gazdasággal, továbbá kialakultabb gazdasági szerkezettel rendelkeznek, valamint az emberek nyitottabbak, érzékenyebbek az újdonságokra. Azt is mondhatjuk, hogy többet érintkeznek a szomszédos országokkal, több tapasztalatuk van, pl. sokan vállalnak Ausztriában, Németországban munkát, így aztán nem csak pénzt, hanem információkat, kapcsolatokat is hoznak haza, amit az itteni körülmények között működtetnek. Kelet-Magyarország ezzel szemben egy zártabb világ, az emberek más kultúrában nőttek föl, a lehetőségeik, a mozgásterük korlátozottabb, nem elég mobilak és természetesen a gazdasági szerkezet különbözőségei is akadályozzák a gyorsabb felzárkózást, az intenzívebb fejlődést.

A Dunántúl melyik része a legfejlettebb és miért? [jean luc picare]
- A Dunántúl észak-nyugati térségei - főként az egyes autópálya menti területek - rendkívül fejlettek, továbbá a Balaton és környéke is, de egyre jobban felzárkózik az osztrák-magyar határ menti térség, és szigetszerűen, az egyes nagyvárosok, így pl. Pécs és térsége, vagy Kaposvár és térsége. Az autópályák és a közlekedési utak kiépülésével ezek a fejlődési zónák, tengelyek jobban terjeszkednek, és remélhetőleg egyre jobban behálózzák a Dunántúl térségét.

Gondolja, hogy a keleti régiók is megfelelően előkészítettek? [blondeprince]
- Nem értem, hogy mit ért előkészítés alatt, azonban azt mindenképpen látni kell, hogy a keleti régiókban is elkezdődik a fejlesztési koncepció kidolgozása, ott is létrejöttek a regionális fejlesztést szolgáló szervezetek, intézmények és az elmúlt évek azt mutatják, hogy rendkívül jelentős forrásokhoz, pénzhez jutottak a keleti régiók. Így aztán szerintem, adottak számukra a lehetőségek arra, hogy gyorsan felzárkózzanak, gyorsabb, intenzívebb fejlődést mutassanak.

Fotó: Pályi Zsófia
Miért nem forgatják vissza azt a bevételt, amelyet a Balaton idegenforgalma termel? Hogyan lehet megakadályozni, hogy csak a szűk regionális érdekek érvényesüljenek? [jean luc picare]
- Ez alapvető kérdés, hiszen a decentralizációnak éppen az lenne a lényege, amit az előadásomban fejtegettem, hogy a régiókban, térségekben megtermelt jövedelem, minél nagyobb hányada kerüljön vissza oda, ahol előállították. Érdekes a jövedelem magyarországi, térbeli eloszlása is, hiszen vannak erőteljesen jövedelemtermelő térségek (ide tartozik a Balaton is), és vannak természetesen, amelyek fogyasztják ezeket a jövedelmeket, ahová áramolnak a jövedelmek az ország más térségeiből. Megítélésem szerint csak a decentralizáció segít abban, hogy a megtermelt jövedelmek (vagy nagy hányaduk) helyben maradjanak és az ott élők életkörülményeinek alakítására, jobbítására használják föl.

Mikor lesz már Balaton megye? [CSERNUSNÉ!!]
- Sok változatot és verziót dolgoztak ki a Balaton önállóságára, én is részt vettem a Balaton koncepciójának kidolgozásában és ott erőteljesen felmerült ennek a lehetősége. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a jelenlegi Balaton üdülőkörzet önálló régióként, ne megyeként működjön. Véleményem szerint megvan ennek a gazdasági bázisa, de a megvalósításhoz lényegében át kéne szabni az egész magyar területi szerkezetet, egy teljesen új típusú, regionális beosztást kellene kialakítani, amit a jelenlegi struktúra nem biztos, hogy lelkesen fogadna.


1/4 következő oldal >>

1. Kelet-Magyarország zárt világ

2. Nem biztos, hogy minden a múltban megszokottak szerint fog működni a jövőben is

3. A kis lélekszámú városok nem képesek ellátni térségi feladataikat

4. Felelősek vagyunk Magyarország keleti régióinak felzárkózásáértKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor