Gaskó: A sztrájktól mehetnek előre a dolgok

Vágólapra másolva!
A Liga Szakszervezet elnöke szerint eddig nem sok eredményt értek el, ezért további akciók várhatók: december 15-én a Kossuth téren tüntetnek, 17-ére pedig határozatlan idejű országos sztrájkot hirdetnek. Gaskó István az olvasók kérdésére elmondta, hogy a sztrájk segíthet abban, hogy a dolgok haladjanak előre, pont úgy, ahogy a pedálnyomástól a bringa megy előre.
Vágólapra másolva!

Mi is volt a sztrájk célja? Merthogy a szárnyvonalakat nem zárják be. [Neiro]
Több célja volt: tiltakozás az egészségbiztosítás magánosítása ellen, a nyugdíj megállapításának lerontása ellen, a vasúti szárnyvonalak bezárása ellen.

Mi értelme a sztrájknak? [raggaman15]
Ez egy nyomásgyakorló eszköz, hogy a döntést hozók tudják mérlegelni, hogy az ellenvélemény nyomatékosítására mire képesek az érintett munkavállalók.

Hogyan értékeli a Liga a múltkori sztrájk eredményességét? [PhoenixSpirit]
Nem túl sok eredményt értünk el, ezért a tiltakozó akcióinkat folytatjuk, december 15-én Kossuth téri tüntetést szervezünk, december 17-én, az egészségbiztosítási törvény parlamenti végszavazásának napján pedig országos általános sztrájkot.

Ki téríti meg a sztrájk okozta károkat? [tubica]
A munkavállalók sztrájkjoga alkotmányos jog, nyilván azoknak kell viselniük a károkat, akik kiváltják a sztrájk eszközének alkalmazását. Természetesen a vétlen állampolgárok részéről megértést és türelmet kérünk, hiszen ezek a sztrájkok minden magyar állampolgár érdekében szerveződnek.

Ha úgy alakul, megbénítanák az egész országot? [Kolondor]
Ha a kormány nem enged az ország érdekében a privatizációs szándékaiból, ami a rendszerváltás óta a legsúlyosabb vesztesége lehet a magyar állampolgároknak, akkor ugyanúgy, mint Franciaországban vagy Németországban, megbénulhat az egész ország a sztrájk idejére.

Szabadnapjaikon és saját költségen is sztrájkolnának? [tubica]
Abszolút, hiszen a sztrájk idejére a munkavállalóknak nem jár bér, annak ellenére, hogy a munkahelyükön vannak.

Mikorra terveznek többhetes sztrájkot? Véleményem szerint csak az hozhatná meg a várt eredményt. [Nannuska]
Egyelőre úgy látjuk, hogy a kormány a meghirdetett általános sztrájktól is ingerültté vált, reméljük, nem várja be a többhetes akciókat és visszavonja a kritizált törvényjavaslatot a parlamentből.

Elképzelhető, hogy karácsonykor nem lesz vonatközlekedés a sztrájk miatt? [Eretnek32]
Remélem, hogy ez nem következik be, a karácsonyi ünnepek adventi időszakának békéje jelenleg is a megegyezni nem képes kormány kezében van.

Mi értelme ennek az egész sztrájknak? Miért jó az, ha nem dolgoznak az emberek? [herkulesbringa]
Ez egy nyomásgyakorló eszköz, amitől előrehaladhatnak az ügyek, mint a pedálnyomástól a bringa.

Ön szerint megoldás az, hogy lebénítják a forgalmat úgy, hogy alapból megint a vidéki embereknek lesz a legrosszabb? [@Rolee]
Ha megbénítjuk az országot, az a vidéki emberekért is történik, hiszen az ő egészségügyi ellátásuk kerül a legsúlyosabb veszélybe az egészségbiztosítás magánosítása esetén.

Többfelől hallani (főleg a baloldali médiából), hogy ez a sztrájk nevetségesen kicsi volt, és inkább nem sztrájkoltak a dolgozók. Erről mit gondol? [rumert]
Hogy a kormány kommunikációja félrevezető ebben, hiszen ha a kormány azon tud nevetni, hogy áll az egész országban a vasút, akkor elég bizarr humorérzéke van.

Gratulálok, hogy teret adtak a Kossuth téri gyűlésükkel a szélsőségeseknek, hogy megint megmutassák magukat. [herkulesbringa]
Gratulált-e Gyurcsány úrnak, amikor október 23-án a parlamentben ünnepelt, és ott is magukhoz ragadták a teret a randalírozó csoportok? Nem volt szándékunk politikai megmozdulást szervezni, és ettől elhatárolódtunk, és ezután is el fogunk. Nem mi váltottuk ki a szélsőséges elemek unalomig szajkózott politikai követeléseit és véget nem érő tiltakozó akcióikat.

Nem tartja nevetségesnek a sztrájkjukat összehasonlítva a francia vagy a brit példával? [herkulesbringa]
Az általam tett összehasonlítás szerintem nem nevetséges, de kívánatosnak tartom a tiltakozó akciók megszervezéséhez és az abban való részvételhez a francia és brit civil kurázsit.

Sokan egyetértenek a sztrájk céljaival, azonban az időzítésével nem. Megoldható-e, hogy ne a hajnali járatokra korlátozódjon? [PhoenixSpirit]
Ez sztrájktechnikai és taktikai kérdés, a sztrájkot szervezők általában a legsúlyosabb csapásokat helyezik kilátásba annak reményében, hogy az akciót a megállapodás elérésével el lehet kerülni.