A vulgaritás műfaji követelmény - a Nyelvterület együttes a Társalgóban

Vágólapra másolva!
A Nyelvterület nevű együttes három tagja - Peer Krisztián, Poós Zoltán és Térey János - járt a Társalgó Vendégszobájában január 9-én. A három költő néhány vulgáris rímmel gazdagította az [origo] olvasóit.
Vágólapra másolva!

Úgy tudom, költők vagytok. Mi különböztet meg egy költőt és egy kreatív embert, akinek jó kis rímek jutnak eszébe? (hejjko)

Nyelvterület: A költő le is írja. Vagy épp hogy nem, mert rájön, hogy már minden kreatív embernek eszébe jutott előtte.

Hány darabot lehet eladni manapság egy kortárs költő kötetéből? (madarcsirke)

Nyelvterület: Mostanában a Varró Dani tarolt a legnagyobbat, elég nagy marketinggel, négy kiadás: 2000 példány. A mi köteteinkből kb. ezer megy el, ehhez képest az olimpiai [origo] site-on napi többezren klikkeltek az alkalmi verseinkre.

Ki szerintetek a közönségetek? Csillogó szemű bölcsész lányok vagy ráérő nyugdíjasok? (Madarcsirke)

Nyelvterület: Csillogó szemű nyugdíjasok.

Önök szerint mennyire lehetetlenült el anyagilag az írói vagy költői lét itthon, ahol 2 milliárdból készül film Széchenyiről? (Bajron)

Nyelvterület: Nem a két milla a baj, hanem hogy ennek a fele a Lánchíd számítógépes makettjére és a korabeli Országgyűlés tanácstermének felépítésére megy el. Kb. 10 másik filmet lehetett volna ennyiből leforgatni.
Peer: Láttam a Bereményi-film forgatókönyvét, a gagyiság abszolút tetőpontja: Ez az őrült gróf? Igen, a legnagyobb magyarnak mondják - így kezdődik. Két ápoló beszélget.

Miből tud megélni ma egy költő-író? Hogyan "prostituálódnak" Önök? (Bajron)

Nyelvterület: Ha az újságírás prostitúció, akkor pl. azzal. A honorárium a legnagyobb múzsa (meg persze a határidő).

Ti is írtok forgatókönyveket, nem igaz? Azok miről szólnak? (madarcsirke)

Peer: Én most fejeztem be egyet a haverommal, Szent Iván-éji álom-átirat.
Nyelvterület: A forgatókönyv a legnagyobb lutri, csak akkor van belőle rendes pénz, ha leforgatják.

Miért pont Prieger Zsolttal dolgoztok együtt? Nem vettétek észre, hogy szerencsétlen embernek évek óta nem volt egy új ötlete? (Madarcsirke)

Nyelvterület: Íme az új ötlet: a Nyelvterülettel kezd el dolgozni. Másrészt a Mango-Titusz vonal befulladt azon, hogy nem voltak eléggé apáskodók, pedig nekünk az kell, különben megesszük egymást. Az egyik számot egyébként szeretném kórusműként is a lemezre tenni, templomi hangzás, satöbbi: Azt hitted, itt lesz a Massive Attack, de kiderült, hogy csak szívattak stb. Meg azt is szeretném, hogy a Mango szkreccseljen, mert abban világszínvonalú.

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Poós Zoltán, Peer Krisztián, Térey János

Mondjatok még preview-rímeket! (Madarcsirke)

Nyelvterület: Affér a rasztafárival: a f**tarisznya rárivall: hogy te vagy a kasztod végső bukása, az akasztott ember szakasztott mása. Ez az istentelen bosnyák ismerte a jelszót, elmajszolta az ostyát, és a jászolba r***-olt.

Biztató. Mikor jön ki? És melyik kiadón? (Madarcsirke)

Nyelvterület: tavaszra szeretnénk a megjelenést.

Meglep a szavak ilyetén módon való felhasználása, mindazonáltal kérdezném, e vulgaritással tarkított szöveg mélyebb értelmét miben keressem? (Gueszti01974)

Nyelvterület: Nincs mélyebb értelem, csak rímkényszer és akusztikai trouvaille-ok. A vulgaritás műfaji követelmény, nekünk is nehezünkre esik tartani magunkat hozzá.

Ismervén a Ganxta Zolee munkásságát, a fenti szöveg akár művészileg is 6-6 rám. (Gueszti01974)

Nyelvterület: A Ganxta nyúlt is pár rímet a Termanntól. Pl. Elnyomlak, mint sörszagot az Orbit, az igazat mondom, nem a valódit.

A Belgával milyen a viszonyotok? Lesz magyar East-coast - West-coast ellentét? Költök vs. buddhisták. (madarcsirke)

Nyelvterület: A Belgát bírjuk, az I and I-ban egyszerre vették fel az ő számukat meg a miénket, a Vidéket. Van még blackmetál számuk is. De az Ovi egy DJ Krush-nyúlásra épül.

Miért nem maradtatok a (nyomtatott) irodalomnál? Pénz, hírnév miatt? (malnaizu2)

Nyelvterület: Mert a tehetség univerzális, értsd: többirányú. Mert a nyomtatott irodalom gettó, a számba ér az olvasóim lába. Persze az irodalom (nyomtatott forma) elhagyása is irodalmon belüli gesztus. Legalábbis úgy értelmeződik.

Újságírói tevékenységeteket milyen orgánumokban gyakoroljátok? (Csibegeza)

Poós Zoltán: Narancs.
Peer: A legyet megírom röptében; JOY, Metro, Népszabadság, PR Herald stb.

Ez azért egy rendhagyó vállalkozás, egyedülálló, nem? Ennyiből pozitív, de nem jó tendencia, ha költők rapszövegszerzők lesznek. (malnaizu2)

Nyelvterület: Megy egyszerre a kettő. A rapben használtakat versbe úgyse írnánk, tiltja a szépérzékünk.

Nyelvterület: Na jó, megajándékozlak titeket még egy rímmel: Nem vagy sehol, tűvé teszem, érted a kib***tt művészetem.

[origo]