Ghymes: Ez az álom valóra vált

Vágólapra másolva!
A felvidéki Ghymes évek óta az egyik legnépszerűbb magyar népzenét játszó együttes itthon és a határokon túl is. A zenekar képviseletében Szarka Gyula járt a Vendégszobában, ahol elmondta, hogy testvérével, Tamással meg kellett tanulniuk egymás gondolatait, továbbá szóba kerültek a görcsös munkavégzés hátulütői és természetesen a karácsonyi koncert részletei is.
Vágólapra másolva!

Hogy érzitek magatokat a nagy karácsonyi hajtásban? [Gurgyalag]
- Köszönjük, nagyon jól érezzük magunkat, mert egy olyan karácsonyi koncertre készülődünk, amely a zenekar életében még nem volt. Ugyan sok munkával jár, de örömmel tesszük.

Mióta vagytok együtt? [ghostbat]
- A zenekar jövőre lesz 25 éves.

Hogyan tudtok már ilyen hosszú ideje Tamással együtt zenélni, együtt dolgozni? Példaértékű! [Mikkamakka06]
- Köszönjük szépen. A munkánk, a zene összeköt minket. Megtanultuk az egymással való kommunikációt. Egyébként pedig testvérek is vagyunk. Jól tudunk együtt dolgozni.

Pont ezért kérdeztem, mert testvérek vagytok! Az nehezíthetné. Vagy ez épp segít benneteket? [Mikkamakka06]
- Én azt gondolom, hogy inkább segíti a munkánkat az, hogy testvérek vagyunk. Persze az együtt dolgozást meg kellett tanulnunk. Mindenképpen egymás gondolatainak tiszteletben tartása, ami feltételezi a közös jó munkát.

Milyen zenét játszotok? [jondéner]
- Alapvetően Ghymes-zenét játszunk, persze minden zenekart megpróbálnak valamilyen fiókba csukni. Bennünket is a világzene vagy world music kategóriába sorolnak. Ez bennünket ugyan nem zavar, de azt tudni kell, hogy ebben a kategóriában nagyon sokféle és fajta muzsika szerepel.

Miért ilyen zenéket kezdtetek el játszani? [szibag]
- Mi alapvetően magyar népzenét kezdtünk játszani, ezt tanultuk meg. Ugyanis a magyar népzene egy igen nagy kincstár. És mi sem természetesebb, hogy saját kárpát-medencei zenénkből táplálkozunk. Ugyanis régebbi korok zeneszerzői is hasonlóképpen jártak el, ez számunkra egyértelmű, mint ahogy ezt már felismerte Bartók is, Kodály is, hogy olyan szellemi örökségünk van, amit érdemes színpadra vinni, feldolgozni és megmutatni mindenkinek. Ebből a zenei környezetből fejlődött ki a Ghymes-muzsika is.

Honnan jött ez az együttes? Nem hallottam még rólatok. [bvzn]
- Hát akkor éppen itt az ideje. Örülök, hogy érdekel téged is most már. Szlovákiából jöttünk, szlovákiai magyarok vagyunk. 13 lemezünk jelent meg eddig, az utolsó öt-hat lemez platinalemez lett. Nagy szeretettel ajánlom a koncertjeinket és a lemezeinket. A honlapunkon minden részlet megtalálható.

Mi a honlapotok címe? [cuki passe17]
- www.ghymes.hu az oldalunk címe.

Már kiskorotokban is zenéltetek? [fjbdsdf]
- Igen, a zeneiskolával kezdődött, ahova szüleink írattak be természetesen. Én konkrétan mindig szerettem volna zenekart alapítani. Az utcában meg is alakult néhányszor a zenekar, persze hangszeren még nem nagyon tudtunk. Mostanra azt gondolom, hogy ez az álmom valóra vált.

Igaz, hogy felvidékiek vagytok? Hol éltek? Ott, vagy már Budapesten? [ghymeses]
- Jó ez a kérdés, mert sokan azt gondolják, hogy már itt élünk, de mi, Tamás, Csaba és én a Felvidéken élünk, Mátyusföldön, Csallóközben, és nincs szándékunk máshova költözni.

Csallóközben pontosan hol? [ffiona]
- Maradjunk annyiban, hogy Csallóköz, és Mátyusföldön. Sajnos vannak rossz tapasztalataink, ezért inkább a pontos helyszínt nem árulnám el.