29. Csomán Gábor - Tajnan, Tajvan

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma a Tajvan egyik városából, Tajnanból válaszol Csomán Gábor.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A kínai nyelv és kultúra már régebb óta foglalkoztatott, ezért elkezdtem kínaiul is tanulni. Így tudtam meg, hogy lehet pályázni egy tajvani ösztöndíjra, amely egy év nyelvtanulásból és négy év egyetemi képzésből áll. Jelenleg az ösztöndíj második évét töltöm.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Tajvan egy Dunántúl nagyságú sziget, lakossága 23 millió fő. A sziget alakja egy rizsszemhez hasonlít, melyen észak-dél irányban, a sziget keleti felén, egy hegylánc terül el, ezért a lakosság nagyobb része a nyugati parton él. Tajpej, a főváros északon található, én a "déli fővárosban", Kaohsiungban tanultam tavaly. Jelenleg Tajnanban, Tajvan régi "fővárosában" tanulok. A modern ipari-szolgáltató, négyzethálós alaprajzú Kaohsiung után érdekes volt hozzászokni a tajnani szűk, girbe-gurba, sokszor zsákutcába torkolló utakhoz.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Teljesen más kultúrába csöppentem. A fizikai különbségek miatt rögtön egyértelmű, hogy nem vagyok helyi lakos. Az általános tapasztalatom az, hogy kedvesek a külföldiekkel. A magyart vendégszerető népnek mondják, tartjuk. Az én tapasztalatom az, hogy a tajvaniak túltesznek rajtunk. Egyszerűen jó érzés sétálni az utcán. Még az is elviselhető, hogy megbámulnak.

A Ráktérítő áthalad a szigeten, ezért (is) az időjárás eltér a magyarországitól. Hó csak a hegyekben van, tehát a hideg tél fogalma itt teljesen mást jelent. Többnyire meleg van, amit kifejezetten élvezek.

Miben rosszabb?
Az általános kedvesség néha arra szolgál, hogy palástolják nemtetszésüket, egyet nem értésüket. Őszinte negatív választ, kritikát, véleményt nehéz kicsikarni.

Mi hiányzik Magyarországról?
Bár eléggé változatos étrendet tudok összeállítani magamnak, ennek ellenére hiányoznak az otthoni ízek. A (túrós, diós, mákos) péksütemények hiányát nagyon nehezen viselem!

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni emberek és a kínai nyelv gyakorlásának a lehetősége.

Nem véletlenül többéves az ösztöndíj. Ennyi idő alatt szinte bárhol erős kötődés alakul ki a fogadó országgal és annak lakosaival. Egyszerűen a mindennapjaim hiányoznának: a rengeteg robogó, az esti utcák nyüzsgő világa, a szintén ösztöndíjas latin-amerikai barátaim csöppet sem halk társalgása.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Tapasztalataim alapján hasonló az életszínvonal. Az árak és a bérek is hasonlóak. A McDonald's-os órabér körülbelül 500 forint. Egy Big Mac menü 700 forint. A külföldiek (angol anyanyelvűek), ha nem üzletemberek, akkor általában angol tanítással foglalkoznak. A minimum órabérük 3000 forint.

Mennyibe kerül egy kávé?
A Starbucksban a legkisebb adag 400 forinttól kezdődik, a McDonald's-ban 240 forint, a McCaféban 400 forinttól, illetve az Illy Caféban 400 forinttól indul.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kaohsiungban egy több épületből álló, többemeletes, portaszolgálatos házban, egy kétszobás lakás havi bérleti díja 60 000 forint plusz rezsi. Tajnanban a két és fél szobás lakások (emeletes ház, portaszolgálat, parkoló) átlagos bérleti díja is 60 000 forint plusz rezsi körül alakul. Kaohsiung bel- és külvárosban egyaránt előfordul, hogy egy szobáért (és egy másik lakóval megosztott fürdőszobáért) 35 000 forintot, plusz rezsit kell fizetni.

A főváros drágább, de erről bővebb információim nincsenek. Sok múlik azon is, hogy tud-e az albérlő kínaiul. Egyedül tárgyal-e, vagy segít neki egy tajvani. Gyakran előfordul, hogy a külföldiektől több pénzt szeretnének kapni a főbérlők. (Ez országtól független jelenség!)

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Hasonló körülmények között élek (bár otthon nincs portaszolgálat, és lift sem, ami mágneskártyával működik).

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Jelenleg tanulok. Otthon is tanulnék (bár, ha otthon maradtam volna, akkor már nem biztos, hogy az iskolapadot koptatnám).

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Itt is vannak politikai botrányok, előfordulnak (ritkán) százezres tüntetések, de ezek jelentősebb atrocitások nélkül lezajlanak. Ha nem figyelném a híreket, akkor ezek az információk nem jutnának el hozzám, és egyáltalán nem zavarnának. Külföldi diákként nyugalmas az élet.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A jövő évi elnökválasztás jelöltjeinek különböző ügyeit (korrupció, politikai célok, stb.) taglalják a lapok.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A tajvani kormány 340 millió dolláros segélyalapot hoz létre azon 24 ország részére, amelyek elismerik a tajpeji kormányt (a kezdeményezés célja, hogy az érintett országok ne szüntessék meg a diplomácia kapcsolatokat Tajvannal).

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Éjszakai piacra járnak: esznek, nézelődnek, játszanak, Karaoké bárokban esznek, énekelnek. Az idősek hajnali ötkor már elkezdenek sétálni, jógázni, tornázni. A fiatalok nagy része sokat internetezik.

Visszajössz?
Igen, de még nem tudom, mikor. Nem sietek.

<