46. Pap Katalin - Amadora, Portugália

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Portugáliából, Amadorából válaszol Pap Katalin.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A párom portugál. Két évig éltünk távkapcsolatban, majd mikor már adottak voltak a körülmények, összepakoltam és kijöttem. Nem bántam meg! Minden jól alakult, találtam rögtön állást egy telekommunikációs cégnél. Alulról kezdtem és fél év múlva felvettek a saját szakmámba a cég informatikai részlegéhez, programozónak.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Telis-tele van meglepetéssel, mindig tud újat mutatni, és mégis elragadóan antik. Minden ünnepnapon és néha hétvégente a családdal (én, a párom, az ő húga és az apósom) felkerekedünk és megnézünk egy várost itt Portugáliában. Készítünk jó sok fotót, turistáskodunk. Nagyon szeretik nekem bemutatni a hazájukat, érdekességeket és ez a lelkesedés az évek alatt nem múlik, aminek én őszintén örülök. A portugálok nagyon büszkék az örökségükre, semmit sem bántak meg (felfedezések kora), hatalmas történelemi tudás birtokában van szinte mindenki, és örömmel mesélnek az elmúlt eseményekről. A jövőben már nem bíznak ennyire, sok a sztrájk, és persze ők is szidják a kormányt.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nem tudom összehasonlítani, annyira más! Itt nyugodtabbak az emberek, de néhol butábbaknak is tűnnek, mint az otthoni átlag.

Miben rosszabb?
A bürokrácia néha reménytelen, szinte a "jó helyen, jó időben kell lenni" alapon működik nekünk, EU-soknak.

Mi hiányzik Magyarországról?
Az anyukám. Aztán sorrendben a könyveim, mák, Túró Rudi (természetesen, miért is hagynám ki), a tejföl és anyu sóskája. Ja igen, és a székelykáposzta!

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A nyugalom, a munkahelyemről az általános jókedv és nevetés. És az, hogyha kikapcsolom itt a "hallókámat", nem értem meg, amit körülöttem beszélnek, és magamba tudok fordulni még a legforgalmasabb helyeken is. Nem ütközöm meg a sok, néha értelmetlen dolgon, amiről az emberek például Magyarországon képesek beszélgetni a tömegközlekedési járműveken.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Ugyanolyan, vagy talán egy kicsit jobb. De megint azt mondanám, hogy más.

Mennyibe kerül egy kávé?
Amit én szeretek, sok tejjel, 0, 85 euró (213 forint). A sima kávé 0, 40 euró (100 forint), de sokkal erősebb, mint otthon, nem bírnám meginni.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
400 eurótól (100 000 forint) a csillagos égig.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem tudom, hogy otthon hogy lenne. Valószínűleg itt jobban élek, mert a körülményekbe beletartozik a párom is, a kiegyensúlyozott kapcsolat és munkakörülmények.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen, programozó vagyok. Valószínűleg otthon nehezebben kaptam volna állást a saját szakmámban, mert itt sokkal liberálisabbak, és a nők nem kerülnek akkora hátrányba "férfi szakmák" tekintetében, mint Magyarországon. De még mindig nem Skandinávia.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Én reggel kilenc órától délután hétig dolgozom, ezért számomra meghatározó a munkahelyi hangulat. Csodálatos, tényleg. A főnököm harmicéves, a közvetlenül alatta lévők (szintén főnökeim ) is 28-32 évesek, és mind-mind portugál pasi. Egy álom, ha valaki szereti a szép barna fiúkat. De viccen kívül, nagyon jó a hangulat a munkahelyen, pedig egy olyan cégnél dolgozunk, ami heti hét napon keresztül, napi 24 órában nyitva van, és nagy a hajtás. Még sincs az az idegölő stressz és szigorúság, mert mindenki elvégzi a munkáját (egy bizonyos időn belül).

Az otthoni hangulat is tökéletes, az utcai hangulatról nem is beszélve! Sosem fogom elfelejteni, amikor a foci VB-n folyamatosan nyerésben voltak a portugálok. Nagy futballnemzet - ahogy mi voltunk egykor - és a meccsek alatt egy lelket sem lehetett látni az utcán. Az élelmes telefontársaságok ingyen telefonálást biztosítottak a fülkékből a játékok ideje alatt - mégsem álltak sorok a fülkéknél, üres volt mind! Amikor viszont a csapat ("a nossa selecçao" - "a mi válogatottunk") nyert, az emberek zászlókkal vonultak az utcára, autókból félig kilógva, lobogtatva a nemzeti lobogót kiabáltak, éltették a tizenegyet. Tényleg felejthetetlen élmény!

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Most a tüzek, a nagy meleg miatt. Megérkezett a 40 fok, és vele együtt az erdőtüzek is.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A METRO-t láttam ma, erdőtüzekről ír, illetve arról hogy a Benfica elveszített egy mérkőzést külföldön.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kirándulások és családi partyk. Minden alkalom jó ok arra, hogy a család a nagyszülőknél összejöjjön egy ebédre, és azt követő vacsorai nyüzsire portugál módra.

Visszajössz?
December 21-én megyek, három hétre - otthon karácsonyozni édesanyámmal és újévet ünnepelni a barátaimmal. Végleg nem tudom, mert sose tudhatja az ember, de egyelőre nincs tervbe véve.


<