57. Kovács Balázs - Sintok, Malajzia

Vágólapra másolva!
Az  iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma a Sintok nevű helyről jelentkezik Malajziából Kovács Balázs.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2005 júliusában érkeztem Malajziába, egyből érettségi után, mégpedig azzal a céllal, hogy itt majd biztosan minden sikerül. A középiskolai évek alatt elég sokat dolgoztam, és rájöttem, hogy távoznom kell Magyarországról záros határidőn belül. Mivel Ázsia fejlődő hely, a jövő szerintem abban van. Igaz, előbb Kínába mentem volna, de oda nem sikerült kijutnom, így egy maláj középiskolában folytattam, bár ekkor nekem már megvolt az érettségim. Aztán pár hónapra rá beadtam a jelentkezésem a University Utara Malaysiára, és felvettek. Így jutottam el oda, ahol most vagyok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Malajzia muszlim ország. Az otthoni tévhitekkel ellentétben ez egy nagyon fejlett ország, az emberek nem a fán élnek, hanem nagyvárosban. Az átlagfizetés kb. 90 000 forint körül lehet, de ebből sokkal kényelmesebben megél az ember, mert nincsenek olyan magas terhek, mint otthon, bár nincsenek szociális juttatások sem. Az ország olajiparból, nehéziparból és turizmusból él, és elég magas az exportjuk. Nagyon nagy a nemzeti identitásuk, büszkék arra, hogy malájok. A város, ahol az egyetem van, egy 150 fős falu. Ide épített a kedahi szultán egy 25 000 diákot tanító egyetemet. Nem gyenge. Olyan dolgokat biztosítanak minimális összegért, amelyet nem mindenhol talál az ember.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
A legnagyobb különbség Magyarországhoz képest az, hogy nem idegesek a mindennapok miatt az emberek. Ők inkább megélik a mindennapokat, mintsem csak túléljék, legyen szó gazdag avagy szegény családról. A boldogság bennük van.

Miben rosszabb?
Van néhány szabály, amit az elején nehezen vesz az ember, ilyen például, hogy a szórakozásra semmi lehetőség nincs, helyette mindenféle programokat szerveznek. Alkoholt nem lehet venni az egész államban, és még sorolhatnám. Ilyen szempontból nem az európai fiatalok álma, de én szeretem.

Mi hiányzik Magyarországról?
Otthonról az étel az, ami nagyon hiányzik. A magyar konyhánál nincs istenibb. Itt mindennap rizs és csirke van, nem kell folytatnom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A nyugalom mindenféleképpen. Az hiányozna a legjobban. És a trópusi táj: 50 km-re van az Indiai-óceán. Mondjam még?

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal nem magasabb az otthoninál, csak a középosztályba többen beleférnek, és sokkal többet élveznek a közjóból, mint otthon.

Mennyibe kerül egy kávé?
Egy kávé itt kb. 40 forint, Kuala Lumpurban talán 50.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kb. 15 000 forint egy kétszobás lakás bérlése egy, az egyetemhez közeli kisvárosban. Kuala Lumpurban, a Petronas tornyok lábánál már akad 200 000 forintért is.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Havi 30 000 forintból élek, és ebbe a mindennapi főtt étel és mindenféle szükséglet is belefér. A szórakozást kivéve. Arra nincs lehetőség. De hogy él meg valaki otthon 30 000 forintból?

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Lehet, hogy lenne lehetőség diplomataképzésre otthon is, de azt gondolom, hogy ezzel a végzettséggel versenyképesebb leszek, mint az otthoni diplomák, emellett malájul, kínaiul és angolul is megtanultam. Nem biztos, hogy ezt otthon is meg tudnám csinálni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Aki ismer engem, az tudja, hogy mindig boldog vagyok, de itt mégis jobb 25 fokban elaludni és 25 fokban kelni. A legmagasabb hőmérséklet pedig 30 fok. Ez, azt hiszem, mindenkinek feldobja a hangulatát.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hogyan lehetne kirúgni a hámból.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A címlapon a brunei szultán látogatása van.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Programokat szervezünk nemzetközi diákok számára, és így ingyen körbejárom az egész országot, közben pedig ismeretséget szerzek. Sportolok. Sakk online és alvás, főleg ha esik.

Visszajössz?
Ez egy jó kérdés, ha tehetem, nem megyek haza. Azt hiszem, megtaláltam, amit kerestem.

<