68. Csillag Béni - Hága

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Csillag Béni válaszol a holland királyi család városából, Hágából.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egy telepakolt Opellel Pestről 2005 augusztusának végén költöztem Hágába, mert a barátnőm holland, és amikor eldöntöttük, hogy együtt fogunk lakni, akkor én jöttem ide, mert ő még tanult.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Hollandiában az emberek szép nagyok, a városok mégis elég kicsik, aztán még sincs az embernek az a kisvárosi érzete. Ütrecht vagy Leiden ugyanúgy a világ közepe mint Amszterdam vagy Rotterdam. Hága amolyan második főváros, itt ülésezik a holland parlament, itt van a kormány és a nagykövetségek. Szerintem nagyon szép hely, közel a tengerhez, ami biciklivel vagy villamossal kb. 20 perc, azonkívül itt lakik és dolgozik (!) a királyi család, és van rendes piac is. A legszebb viszont az, hogy Hágában két dialektus van, a hagenaar és a hagenees, az egyiket az ex-arisztokrácia meg az őslakos gazdagok beszélik, a másikat pedig a munkásosztály meg az ADO Den Haag-drukkerek.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Ha a lakást, házat, utcát, várost nézzük, nem sokban, viszont van munkám, amit szeretek, ettől aztán minden jobban működik.

Miben rosszabb?
Ilyet hirtelen nem találok.

Mi hiányzik Magyarországról?
Sok ember, akivel lehet, hogy soha többet nem fogok elég időt együtt tölteni, aztán a városok meg az evés-ivás, éjszaka hazafele sétálni a körúton, nagyon sok minden.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A jó levegő, a biciklim, az itteni barátok, az utcai nyugalom, hogy milyen szépen lassan is lehet autózni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Biztosan magasabb, de a számokban nem vagyok elég tájékozott, mert persze sokkal többet keresnek az emberek, de bizonyos szükséges dolgok lényegesen többe kerülnek, mint Magyarországon.

Mennyibe kerül egy kávé?
1. 50-2 euró (375-500 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Minimum 700 euró (175 000 forint) plusz rezsi.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Amikor jöttem, akkor egy évig nem, azóta pedig egyre inkább.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Sajnos nem, vagyis nehezen, mert én karnagyként végeztem a Zeneakadémián, Pesten tanítottam, aztán énekeltem a Honvéd férfikarban, ha otthon vezényelni akarnék, vállalnom kéne egy tanári állast mellette, itt pedig van három-négy kórusom, és ebből meg lehet élni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nincs szomorkodás, meg hogy jaj de nehéz minden, akármilyen nagy a gáz, mindenki azt fogja magyarázni, hogy milyen fontos pozitív dolgokat tanultunk. Kirúgtak? Jaj, de jó! Néhány hónap alatt végiggondolom, mit akarok csinálni az életemmel, addig is kapok egy kalap pénzt a biztosítótól vagy az államtól vagy a várostól, nehogy baja essen valakinek, aztán meg lesz egy még jobb állásom.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az időjárás!

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A címlapon George Clooney Velencében, a filmfesztiválon, de az online verzió már arról ír, hogy a holland munkáspárt (PvdA, balközép) annyira gyenge, hogy már a szocik (SP, bal) is megvernék.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sport, meg persze kultúra.

Visszajössz?
November végén a Szabi barátom születésnapjára, de igazából nem.

<