77. Koncz Krisztián - Szingapúr

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Szingapúrból válaszol  Koncz Krisztián.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Angol nyelvtanári szakon végeztem Szombathelyen, öt évet éltem Írországban, ahol egy turisztikai cégnél dolgoztam. Közel egy éve kerültem ki Szingapúrba egy fejvadász cégnek köszönhetően. Most egy szoftvercégnél dolgozom ügyfélszolgálati munkakörben.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Szingapúr egy multikulturális városállam, kínai, maláj, indiai és brit hatások alakították. Oktatása, törvénykezése, üzleti kultúrája és részben nemzeti identitása a Brit Birodalomhoz köthető, bár folyamatosan csiszolnak rajta és a helyi viszonyokhoz igazítják. Hongkonghoz hasonlóan gazdagságát a brit kultúra, kínai szorgalom és kedvező földrajzi helyzet kombinációjának köszönheti. Hivatalos nyelve az angol, és ezen a nyelven kommunikál még otthon is a lakosság java része, különösen a fiatalok. Ez azért van így, mert bár a lakosság háromnegyede kínai származású, hat különböző nyelvjárást használnak, ezért a kantoni és a teocsú vagy a hajnani és a hakka ha találkoznak, angolul beszélnek egymással, bár a kormány erősen szorgalmazza a mandarin használatát, de a legtöbb kínai inkább az angolt használja. A malájok nyelve nyilván a maláj, az indiaiak pedig elsősorban a tamilt használják egymás között. Így négy hivatalos nyelve van az országnak: angol, mandarin, maláj, tamil. A szingapúriak jellemző vonása a "Kiasu" - mindenben a legjobbnak lenni. Így itt található a világ egyik legjobb oktatási rendszere, reptere, tömegközlekedése, üzleti környezete stb.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nagyobb a tisztaság, udvariasság, jobb a közlekedés, magasabbak a bérek, változatosabb az étrend, több a hozzáférhető kulturális hatás, jobb a közbiztonság, az oktatás, több a szórakozási lehetőség, nincs korrupció, alacsonyak az adók, állandóan kellemes meleg van (kb. 30 fok), és bármikor leugorhatok a tengerpartra. Szingapúr egy igazi, Berlinhez vagy Madridhoz mérhető világváros, ami több lehetőséget jelent, különösen karrier- vagy oktatási szempontból. Repülővel könnyen elérhetőek olyan egzotikus országok, mint Thaiföld, Burma, Vietnam, Indonézia stb.

Miben rosszabb?
Nincs szociális háló, nyugdíj, fizetős az egészségügy még sürgősségi esetben is, nagy a különbség szegény és gazdag között, csak három hét fizetett szabadság jár egy évben. Nagyon magas a páratartalom, ezért napközben sokszor kellemetlen, izzasztó kimenni az utcára. Meglehetősen ellenséges harmadik világbeli országok veszik körbe, a határon való átkelés körülményes és hosszadalmas, így nem könnyű eljutni a környékbeli természeti csodákhoz, hiába van rengeteg trópusi sziget vagy érintetlen őserdő a közelben. Nagyon szigorúak a törvények, illegális például a homoszexualitás, a "természetellenes" szex, pornográfia birtoklása, kábítószer birtoklása (nagyobb mennyiségért bitófa jár), elterjedt büntetés a megkorbácsolás és a halálbüntetés. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a valóságban megtűrik a homoszexuálisoka,t és a természetellenes szex is csak nemi erőszak vagy pedofilia esetén merül fel mint bűncselekmény, viszont a marihuánafogyasztók itt tényleg nem élhetnek a szenvedélyüknek.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család és barátok, a magyar nyelv és kultúra, Európa könnyű elérhetősége, vidéki környezet, természet, csend és nyugalom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A multikulturalizmus, a kaja, a felhőkarcolók, az ázsiai lányok, a trópusi hőség, a légkondicionált, márvány és gránit, csillogó-villogó metróállomások és aluljárók.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
A nettó bérek magasabbak, bár ez elsősorban az alacsony adóknak és a nem létező szociális hálónak köszönhető. Fizikai munkások ugyanannyit keresnek, mint otthon (pl. pincér - bruttó 100 000 forint) a diplomások viszont a többszörösét keresik az otthoni béreknek. Magas pozícióban akár 10-20 szorosát egy otthoni vezető juttatásának. 22 000 szingapúri milliomos van, és nem győznek elég Lamborghinit és Bentley-t importálni. De a lakosság 95 százaléka emeletes házakban lakik, csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak a kertes házat. Mivel nincs nyugdíj, az öregek a gyerekeikre vannak utalva, de sokan haláluk napjáig dolgoznak.

Mennyibe kerül egy kávé?
Kínai sarki Kopi-Shopban 80 cent (100 forint). Elegánsabb helyen, például a Starbucksban 6 szingapúri dollár (750 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Privát kondomíniumban 3000 szingapúri dollár (375 000 forint). Állami panellakásban 1500 szingapúri dollár (188 000 forint). Külvárosi panellakás akár már 1000 szingapúri dollárért is bérelhető (125 000 forint), egy igazán menő belvárosi kondomíniumban 10 000 szingapúri dollár (1 250 000 forint) is lehet egy jó lakás havi bérlete.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem feltétlenül. Itt nem engedhetem meg magamnak, hogy autót tartsak vagy kertes házban éljek, amit otthon megtehetnék, legalábbis vidéken. Viszont magasabb a fizetésem, és többet tudok félretenni. Naponta kétszer tudok étteremben vagy kifőzdében enni, így nem kell főznöm. Több pénz jut luxuskiadásokra, mint utazás, masszázs, ruhák, elektronikai termékek, viszont a szórakozás aránytalanul drága. Egy ital a bárban, diszkóban 14 szingapúri dollár (1800 forint).

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen, de aligha ilyen fizetésért.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek udvariasabbak, de nem olyan közvetlenek, mint a magyarok. Az otthoni pesszimizmus és rosszindulat, továbbá az agresszivitás teljesen hiányzik. Az emberek toleránsabbak, de egyben konzervatívabbak is, mint nálunk. A nagy tömeg és a kevés hely kombinációja néha bezártság érzetét kelti az emberben, és néha úgy érzem, hogy kicsit túlszabályozott itt minden. A legjobb hangulata a kiülős kajáldáknak van, mennyei érzés, különösen este, a tengerparton, ahogy a kellemes szellőtől hűtve chilis rákot majszol az ember, és mindezt olcsóbban, mint otthon, tehát mindenki megengedheti magának.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A növekvő megélhetési költségek, különösen a lakásárak viszonylatában.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Rekord lakásárak.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Vásárlás, evés, vásárlás.

Visszajössz?
Európába mindenképpen. Az sem kizárt, hogy Magyarországra.

<