102. Tilistyák Dénes - Cebu, Fülöp-szigetek

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Cebu városából válaszol Tilistyák Dénes.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2003 júniusában végeztem a Nyíregyházi Főiskola matematika-angol szakán. Innen egyenes út vezetett New Yorkba. (negyedik éves főiskolásként felvettem a kapcsolatot egy osztrák alapítvánnyal (AAECA), ahol NYC-i iskolákba vettek fel tanárokat. Mivel ott matematika tanárokra nagy szükség volt (és van), ezért elég könnyű dolog volt bekerülni). Frissen végzett főiskolásként New York Cityben (Bronxban) kötöttem ki, középiskolás matematika tanárként, ahol három éven keresztül tanítottam. Itt megismerkedtem egy filippínóval, akinek a segítségével eljöttem a Fülöp-szigetekre, de csak turistakent. Itt, Manilában, megismerkedtem jelenlegi feleségemmel, akivel 2005. február 24-én összeházasodtunk.

Az esküvőnk után, a feleségem New Yorkba költözött hozzám, majd amikor lejárt a hároméves tanári szerződésem közösen kezdtünk el állást keresni. Mivel feleségem Fülöp-szigeteki, ezért ő elsősorban az itteni iskolák internetes oldalait nézte és így talált egy matema tikatanári állast Cebuban, a Fülöp-szigeteken.

Jelenleg második tanévemet kezdtem el itt, középiskolai matematika tanárként a Cebu International Schoolban. Időközben született egy kisfiunk és elég jól berendezkedtünk az itteni életre.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
A Fülöp-szigetek egy különleges hely. Ha valaki csupán turistakent jön az országba és csak a turistás helyeket látogatja meg, akkor a hihetetlen szép helyeket fedezheti fel. Viszont, ha valaki kicsit több időt szán az ország alaposabb megismerésére, látja a kettősséget is az országban: a nyomornegyedeket és a milliókat érő panziókat. A nagyvarosokban nagyon nagy a forgalom és az élet sokkal gyorsabb és feszültebb. A kisebb helyeken, a városokon kívül, sokkal kellemesebb és "lelassult" az élet. Az viszont biztos, hogy bármelyik részén az országnak mindenki megtalálja, ami számára fontos egy kellemes kikapcsolódáshoz: tengerpartot, vásárlást, éttermeket, szórakoztató központokat, stb.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nem igazan tudom összehasonlítani a két országot. Számomra elsősorban azért jobb itt élnem, mert otthon tanárként, még ha találnék is állást, nem tudnék olyan életet élni, mint amilyen életem itt van. Nem dúskálok a földi javakban, de itt olyan dolgokat engedhetek magamnak, amiket otthon nem.

Miben rosszabb?
Az első dolog, ami eszembe jut, a közlekedés. Itt sokkal nagyobb káosz van az utakon, mint otthon, ami elsősorban annak köszönhető, hogy itt gyakorlatilag nincsenek forgalmi szabályok. (Na jó, vannak szabályok, de szinte senki nem törődik velük, nem tartják be ezeket). Egészen addig, amíg baleset nem történik, a többség nem foglalkozik azzal, hogy hol van a felezővonal az úton, illetve elég rendszeres az is, hogy a kétsávos utak az esti forgalomban három-, négy-, ötsávossá válnak.

Mi hiányzik Magyarországról?
Elsősorban a családom, rokonaim és a barátaim. Rajtuk kívül a magyar konyha után is szoktam sóvárogni. Itt a jó magyar gulyásleves vagy a töltött káposzta ritkán kerül az asztalra.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A szabadság. Az, hogy szabadon közlekedhetek az utakon (amint írtam korábban, itt nincsenek szabályok), szabadon sétálhatok a városban anélkül, hogy azon kellene aggódnom, hogy mit gondolnak rólam mások. Hiányozna a tengerpart és a természetes mosoly az emberek arcán, amit Magyarországon nem nagyon lehet látni. Itt a nyomorban elő koldus is tud mosolyogva sétálni az utcán. Otthon meg azok is, akik jómódban élnek, ráncoljak a homlokukat.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Ahogy korábban említettem, az átlagos életszínvonal elég alacsony. Ez annyit jelent, hogy az átlagos fizetés, egy helyi lakosnak (amennyiben van munkája persze) az olyan 3-4000 peso (12 000-16 000 forint) körül van. Ebből egy kisebb lakást lehet bérelni, és a napi betevő rizsen és halon kívül nem jut sok minden másra. Szóval véleményem szerint alacsonyabb, mint otthon.

Mennyibe kerül egy kávé?
Nagyon ritkán szoktam kávét inni, szóval ezt nem tudom pontosan. Azt tudom, hogy az utcán lehet kávét inni 20-30 pesoért (80-120 forint) is, viszont, ha valaki minőségi kávét vagy cappucionót akar mindenfele extrával, akkor olyat a Starbucksban lehet kapni olyan 120-150 peso (480-600 forint) körül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Belvárosi házat kb. 12 000-15 000 peso (48 000-60 000 forint) körül lehet bérelni.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Határozottan igen! Otthon nem tudnék megengedni magamnak olyan életszínvonalat, mint ami itt van. Melyik középiskolai tanár tud otthon fenntartani egy hat-nyolc fős családot, egy személyautót, egy motorkerékpárt, és mindemellett el tud menni fürdeni a tengerhez, szórakozni, étterembe és moziba járni havonta egyszer vagy kétszer úgy, hogy a hónap végén még akad egy kis megtakarított pénze is?

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen, a tanítást csinálhatnám otthon is. A szomorú az, hogy szerintem kis országunk nem becsüli meg a tanárait. Nem csoda, hogy sok fiatal diplomás más országokban keres megélhetést.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Általában a hétköznapok zsúfoltak és sok a tennivaló, de a családi hangulat az megvan itt is. Ugyanúgy, mint otthon, itt is vannak jó és rossz napok, vidámság és stressz, mosoly és harag. Ami a legfontosabb viszont az az, hogy a nap vége mosollyal záródjon!

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Jelenleg elég sok minden zajlik a családomban. Feleségem éppen kurzust vált a főiskolán és az ahhoz kapcsolódó hivatalos papírokat intézzük. Ötéves kisfiunk a héten elkezdett focizni és úszni tanulni. Héthónapos Márkunk pedig néhány hete elkezdett csúszni-mászni a padlón és legújabb szokása az, hogy mindent, amit az asztalon talál lepakol a földre, illetve szeret kirámolni a szekrényekből is. Nekem szintén vannak kihívások a munkámmal kapcsolatban, mivel olyan tananyag tanítását vállaltam, aminek elég magas a követelménye és így nagyon időigényes.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A legfrissebb hír az, hogy Manny Pacquiao legyőzte a mexikói Marco Antonio Barrerat egy tizenkét menetes küzdelemben (box).

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A legjellemzőbb szabadidős tevékenység számomra a motorozás (az új motor miatt), a feleségem számára a vezetés (a friss jogosítvány miatt), az ötéves fiunk szamara a focizás (az új focilabda, futballcipő és a lábszárvédő miatt), a héthónapos kisbabánk számára pedig az úszómedence (mivel nemrég elkezdtük őt is vinni magunkkal).

Visszajössz?
Mivel nem sok esély van arra, hogy otthon megbecsüljék a tanári hivatást, így valószínűleg nem. Viszont az sem mondanám, hogy itt maradok végleg. Még néhány évig mindenképpen maradunk, de hogy mi lesz azután, még nem tudjuk. A lehetőségek megvannak, a világ kapuja nyitva áll, és bár ezt otthon nehéz elhinni, Ázsiában rengeteg lehetőség van tanároknak jól fizető állást találni, így jelenleg még nem tudnám megmondani, hogy mi lesz, három vagy négy év múlva. Szomorúan bár, de azt kell mondanom, hogy nagyon kevés esély van arra, hogy hazamenjek.

<