106. Magyar Edit - Adelaide, Ausztália

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Adelaide városából jelentkezik Magyar Edit.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Öt évvel a válásom után, 48 éves koromban egy asztrológus azt mondta nekem, hogy hamarosan férjhez fogok menni egy külföldön élő férfihoz. Én ezen nagyon jót nevettem, mert eszem ágában sem volt férjhez menni, feladni a függetlenségemet, a kényelmesen berendezett életemet, vezető állásomat, házamat, egyszóval az otthon megszerzett egzisztenciámat. Aztán nem egészen fél évre rá összetalálkoztam a jelenlegi férjemmel, aki bár magyar, de elég régóta Ausztráliában él. Megismerkedésünk első órájában kijelentette, hogy vagy megbarátkozom a gondolattal, hogy hátralévő életemet Ausztráliában fogom élni, vagy most köszönjünk el egymástól. Aztán megbarátkoztam a gondolattal. Megismerkedésünk egyéves évfordulójának napján összeházasodtunk, évekig jöttünk-mentünk a két ország között, mert azért nem volt olyan egyszerű az elszakadás az otthoni dolgoktól. Két évig az állásomat nem akartam feladni, mert a lányom még egyetemista volt, aztán a Pest közeli házat cseréltük el egy budapesti lakásra, még sorolhatnám, mi mindent találtam ki, hogy a kiköltözést még egy kicsit elodázzam. Végül is most két éve elfogyott az összes érv és az összes rendezetlen ügy, és én kiköltöztem véglegesen. Most angolt tanulok, és háziasszony vagyok. Az angolommal már elég jól elboldogulok, de ahhoz azért még talán kevés, vagy az önbizalmam lett kevesebb, hogy a szakmámban elhelyezkedjek. Most olyan iskolába járok, ami a szakmámhoz is kapcsolódik. Ha ezt befejezem (jövő június), akkor jöhet a munka. Szeretnék még pár évet dolgozni a szakmámban. Érdekességként elmondanám, hogy az itteni álláskeresők honlapján fent vagyok (államilag, hivatalból), és épp a napokban hívott egy üzletember, hogy olvasta, hogy Budapesten végeztem, és neki nagyon jó tapasztalatai vannak a Magyarországon végzett emberekkel, szeretne nekem munkát ajánlani. Végül is a munka nem jött össze, mert előbb szeretném befejezni az iskolát, de a hívásának nagyon örültem, és a mondatai a szívemet melengették nem csak magam miatt, hanem az összes honfitársam miatt is. Jó érzés, ha valaki így gondol a magyarokra.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Adelaide Dél-Ausztrália fővárosa, területét tekintve az egyik legnagyobb az ausztrál nagyvárosok között, az agglomerációval együtt 9600 négyzetkilométer, népessége viszont lényegesen alacsonyabb az előbb említett nagyvárosokénál. Lakosainak száma nem éri el a 1 200 000 főt. Történelmi mértékkel mérve alig van múltja. A város alapítása 1836-ra tehető, terveit Colonel William Light készitette, e szerint a városközpont négy sarkán található egy-egy square, és körbe parkok ölelik. Adelaidére ugyanúgy jellemző, mint a többi ausztrál nagyvárosra, hogy magas épületek inkább csak a belvárosban találhatók, irodaházak, bankok és bevásárlóközpontok formájában, egyébként az emberek földszintes, maximum egyemeletes családi házakban élnek. Egy kedves és hangulatos folyó szeli át a várost, partján kellemes kirándulóhelyekkel, és sok-sok látványossággal. Adelaide-ben rengeteg a zöld terület, az egész város tele van parkokkal, foci- és golfpályákkal. Csodálatos a homokos tengerpartja. Itt található a világ legnagyobb tengeralattjárógyára, valamint két autógyár, világhírű a dél-ausztráliai bor, de meg kell említenem az alig 800 kilométerre lévő Cooper Pedy nevet viselő opálbányát is, és hát az otthoni újságokban is olvastam, tehát nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy szintén a közelünkben megnyitnak egy arany- és egy uránbányát. Itt sosem lehet unatkozni, mindig van valamilyen rendezvény, Adelaide-et a fesztiválok városának is nevezik. Nem jobb, nem rosszabb, csak más, mint Budapest, illetve Magyarország. Itt nagyon jól megférnek egymás mellett a különböző kultúrákból érkezett emberek, nincs antiszemitizmus, nincs gyűlölködés. Teljesen természetes, hogy a mezőgazdaságot az ázsiai emberek uralják, a bankokat az angolok, az irodai munkában az európai emberek foglalnak helyet, a kórházak tele vannak indiai orvosokkal, a kemény fizikai munkákban pedig az ausztrálok vannak az élen. Nem nevetnek ki a kicsit hiányos angolom miatt sehol sem, mert itt él az a mondás, hogy Ausztráliában mindenki bevándorló, a kérdés csak az, hogy ki mikor érkezett.

Mi hiányzik Magyarországról?
Ha egy szóval válaszolhatok, akkor azt mondanám, hogy minden. Ha három szóval is válaszolhatok, akkor hiányzik a múltam, a barátaim és a testvéreim.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb élet, a férjem és a tengerpart.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Számomra úgy tűnik, hogy itt sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak az emberek, de ez nem elsősorban az anyagiaktól függ. Itt ugyanúgy megtalálhatóak azok a különbségek, amik Magyarországra is jellemzőek. Itt is vannak szegény emberek és gazdag emberek. Viszont azt tudni kell, hogy itt szegénynek lenni nem ugyanazt jelenti, mint Magyarországon. Itt a minimálbérből is meg lehet élni, ami kb. annyi hetente, mint otthon havonta. Itt nincsenek hajléktalanok, mert igen jelentős szociális háló védi és gondoskodik az arra rászorulókról, az elképzelhetetlen, hogy valaki éjszakai szállás nélkül maradjon. Itt, ha állami lakásban él valaki, akkor az is kertes családi ház, és a bérleti díja nem okoz fejtörést egy munkanélkülinek sem. Itt senki nem szorulhat ki a munkanélküli körből, a juttatás nincs munkaviszonyhoz kötve. Viszont mindenki talál magának állást, aki dolgozni akar. Épp ma, már a decemberi szövetségi választások előszeleként hallottam a tv-ben, hogy a munkanélküliek arányát tíz százalékról négy százalékra csökkentették az elmúlt négy év folyamán. Egy mondatban összefoglalva úgy jellemezném az itteni életszínvonalat, hogy Ausztráliában nem most akarják kitalálni a demokráciát, hanem 200 éve csinálják.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A kávé 2,80-3,50 ausztrál dollár (442-553 forint), attól függ, hol fogyasztod el. Egy buszjegy, amivel két órán keresztül utazhatsz, és akárhányszor átszállhatsz, 3,40 ausztrál dollár (537 forint), ha tíz alkalomra szólót vásárolsz, akkor valamivel kevesebb. A sörárakkal sajnos nem vagyok tisztában, szerintem még sosem vásároltam itt.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárosban nemigen laknak, de a cityhez közel és a tengerparton kb. 200 ausztrál dollár (31 600 forint) hetente, de ha kicsit távolabb találsz magadnak lakást, akkor lehet ennél kedvezőbb is az ár, két hálószobás lakás esetében. Jellemzőbb itt inkább, hogy házakat bérelnek az emberek, minimum három hálószobával.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nincs jelenleg saját jövedelmem.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Ezt a kérdést kicsit visszájára fordítom, és itt mondom el, hogy azzal foglalkozom, ami sajnos eddig kimaradt az életemből. Angolt tanulok. Kevés olyan dolog van az életemben, amit megbántam, de az, hogy nem tanultam korábban nyelveket, az ezek közé tartozik.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A férjem és az én mindennapi hangulatunk attól még nem változik, hogy Ausztráliában élünk. Mi akkor is magyarok maradunk, maradtunk. Egyébként jellemző az itt élő emberekre az optimizmus és a jó hangulat. Itt teljesen természetes, hogy a buszmegállóban idegen emberek leállnak veled beszélgetni, hogy az esti sétáinkon, ha találkozunk más sétáló, kocogó emberekkel, akkor rád mosolyognak és köszönnek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok attól, hogy a mostani világpolitikai események nem fogják elkerülni Ausztráliát sem. És reménykedem benne, hogy mégsem így lesz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Szeretnénk házat váltani, most minden gondolatunk ekörül forog.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy ideje nincs nap, hogy ne a decemberi szövetségi választások lennének a címlapon. Az újság fő helyén szerepelt még a motoros Ausztrál Nagydíj is, és mondanom sem kell, hogy mi Talmácsi Gábornak szurkoltunk.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nekünk a horgászás, de az ausztráloknak általában a golf és a foci. Na meg parti parti hátán és a BBQ.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mint korábban írtam, Adelaide-et úgy is szokták emlegetni, mint a fesztiválok városát. Itt mindig történik valami, mindig van valamilyen rendezvény. A színház, a mozi, a foci- és soccermeccsek, a baráti összejövetelek csak ráadás.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Kívánni nem kívánhatom, mert a lányom már felnőtt. Jelenleg Amerikában alapozza meg párjával együtt az állatorvosi jövőjét. Viszont reménykedem benne, hogy egyszer úgy döntenek, hogy szeretnének a közelünkben élni.

<