248. Garamvölgyi Zsolt - Antwerpen, Belgium

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Garamvölgyi Zsolt mesél Antwerpenről.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2006 januárja óta élek Belgiumban, azon belül is Antwerpenben. Hollandiában is éltem másfél évet, de ott nehezen mentek a dolgok, gondolok itt a papírokra például. Így a párommal erre esett a választásunk, és szerencsére minden úgy is sikerült, ahogy azt terveztük! Egy magasnyomású vízpumpákat forgalmazó cégnél dolgozom, a szervizben, mint szerelő, raktáros vagy inkább mindenes, ahogy ez egy kisebb cégnél lenni szokott.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Belgium kb. harmadakkora, mint Magyarország és a lakossága 10-11 millió. Ha jól tudom, akkor 10-12 megyéje (provincie) van. A főbb városok: Brüsszel, Antwerpen, Leuven, Hasselt, Gent, Namur és még egy pár, de azért nem tudom én sem mindegyiket fejből. Az ország háromnyelvű: francia, holland és német, de sokan beszélnek angolul is. Három részre osztanám az országot: vallon terület (francia nyelvű), a flamandok (holland nyelvű) és Brüsszel, ami az ország fővárosa (francia és holland, de igazából inkább francia nyelvű). Ezen kívül még van az országnak egy nagyon kis része, ahol inkább németül beszélnek. Az ország ismert a pralinéról, sörről, amiből több mint 500 különböző fajta van, de én itt kiemelném a hat különböző Trapistent, amik közötti különbséget igazából nem tudom megnevezni, de már kóstoltam párat, és biztosíthatok mindenkit, hogy veszélyes fegyverek! Ismert még a sajt és a brüsszeli csipke is.

Antwerpen a flamand részen van, tehát holland nyelvű. A városban sok nemzetiség megtalálható pl.: marokkói, török, lengyel és különböző afrikai nemzetiségek. A város épületei a nagyon szépek, régi stílusukat megőrizték, és a belváros nagyon hangulatos. Főleg nyáron, amikor szinte minden étterem rendelkezik kiülési lehetőséggel. Antwerpen ismert a gyémántcsiszolóiról, amikből mára már szinte semmi nem maradt, de szerencséjükre itt a hatalmas kikötő, ami az országnak nagyon nagy jövedelmet jelent, hiszen itt az export-, és importkereskedelem nagyon sok munkát kínál. A városban az autózási lehetőség nem túl jó. Mindenki jobban jár a villamossal meg a biciklivel. Az utak igen rosszak, és ezt még megfűszerezik az igen pancser, de annál agresszívabb sofőrök. Régebben itt nagyon könnyű volt jogosítványt szerezni, és most sem nehéz. De összességében hangulatos város.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nagyon sok minden! Magyar ízek, emberek, a családom, a barátaim, a természet, igazából minden, hiszen magyar vagyok és ott éltem 24 évet. Magyarból nem lesz belga, épp úgy, mint kutyából szalonna sem. De mindenkinek az életében adódnak változások, lehetőségek, amiket meg kell ragadni és a lehető legjobban és leghasznosabban saját érdekeink szerint fel kell tudni használni.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A mostani életem, és mindaz, amiért eddig érzéseim szerint elég sokat tettem.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jó, bár itt sincs kolbászból a kerítés, de mindenki tud magának egy biztos alapot teremteni, ha szeretne. Persze ezért tenni is kell. Az emberek szerintem kiegyensúlyozottabbak, hiszen van biztos talaj a lábuk alatt. Hogy mennyire boldogok, azt nem tudom, de az tény, hogy itt is rengeteg a válás például. Szóval nem tudom, de sokszor olyan savanyúnak tűnnek. A magyarok sokkal életvidámabb emberek, mint ők.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás kb. 0,5 -3 euró (126-756 forint), egy buszjegy 0,80-1,5 euró (202-378 forint), moziban még nem voltam. A sör és a kávé ára 1 eurótól (252 forint) a csillagos égig mozog, de az átlag 2-2,5 euró (504-630 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
400-1500 euró (100 800-378 000 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nem szeretnék most itt a számok tengerében elveszni, de jól élek, és tudok spórolni is. Hogy mire spórolok? A szebb jövőre és azt hiszem, ez mindent magába foglal.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igazából soha nem volt konkrét elképzelésem, hogy mivel szeretnék foglakozni, de azt tudom, hogy nagyon szeretem a munkám, és úgy érzem, otthon nem sikerült volna, amit itt elértem.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Mivel sokat esik az eső, elég szürke, monoton, nincsen nagy különbség.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől, abban viszont reménykedem, hogy egyszer újra otthon fogok élni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Politika, meg hogy mit művelnek itt a marokkóiak, van velük gond elég.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nincs újságom sajna.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Biciklizés, kirándulás, na meg a teraszon ücsörgés egy sör mellett. Az utóbbi igazi belga szokás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg, nem tudom felsorolni. Ki mit szeretne.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem, mert szerintem én sem itt szeretném leélni az életem.

<