267. Marton András - Aruba, Holland Antillák

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Marton András mesél Arubáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Magyarországon, Balatonfűzfőn élek, és Veszprémbe járok egyetemre. Először 2007 januárjában jöttem Arubára. Otthon versenyszerűen szörfözöm, és olyan helyet kerestem a világban, ahol a szél mindig fúj, és meleg van, és napi szinten tudok szörfözni, így az egyetemen halasztottam egy fél évet, és a télből a nyárba utaztam. Elsőre kissé féltem, hiszen nem tudtam semmit Arubáról, nem ismertem senkit. Úgy terveztem, hogy csak egy-két hónapot fogok itt tölteni, de hamar hosszabbítottam öt, majd hat hónapra. Majd idén egy sikeres téli vizsgaidőszak után ismét visszatértem, és úgy tervezem, hogy egy fél évet fogok itt tölteni. Itt Arubán szörföt és kite-ot oktatok, valamint a promócióját vezényelem a szörfiskolának, ahol dolgozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Aruba a karib térségben található, egy viszonylag kis sziget, 30 km a leghosszabb és 8 km a legszélesebb pontja. A Holland Antillák tagja, és a legfejlettebb karibi sziget. Amit jobban szeretek itt, az időjárás. A tél és a nyár között, az éjszaka és a nappal között maximum 4 fok a különbség. Átlagban mindig 29-30 fok van, a nap mindig süt, és talán ez a fő oka annak, hogy az emberek nagyon boldognak és barátságosnak tűnnek. Érdekes, de teljesen más hangulata van az embernek, ha süt a nap. Arubán a hivatalos nyelv a holland és a pappiamento, azonban mindenki anyanyelvi szinten beszél angolul és spanyolul. Aruba főként a turizmusból és az olajfinomításból él.

Mi hiányzik Magyarországról?
Igazából semmi - de azért természetesen a család és barátok.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Röviden, minden! Az emberek pozitív gondolkodása, az időjárás, a stresszmentes élet.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal mindenképpen magasabb, mint otthon. A turizmus miatt a pénz az utcán hever, csak fel kell venni! Arubán a munkanélküliségi ráta 0 százalék. Természetesen vannak olyanok, akik nem dolgoznak, de munka lenne számukra is.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Az árak szerintem hasonlóak, mint Magyarországon, az élelmiszerek az importálás miatt kissé drágábbak. A szigeten nem kell a parkolásért fizetni, kivéve a repteret, ahol kb. 2-300 forint óránként. A mozijegy 1200 forintnak megfelelő helyi egység, a sör 2-300 forint (0,33 l), a kávé 2-300 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Mivel Aruba nem egy nagy sziget, és főként a tengerpartjairól híres, így az árak főként a tengerpart közelségétől függenek. Egy lakás, apartman havi bérleti díja nagyon változó. Közel a tengerparthoz, kb. 100-120 000 forint egy kétszobás lakás bérleti díja, ami tartalmazza a rezsit. Kissé távolabb a tengerparttól (1-2 km) már akár 50-60 000 forintért is lehet apartmant bérelni.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A fizetésem nagy részét félre tudom rakni. Túl sokat nem költök magamra, mert mindenem megvan, amire szükségem van jelenleg, felesleges dolgokra meg nem szeretek pazarolni. Hogy mire gyűjtök? Még nem tudom, talán majd ha hazamegyek, akkor a saját vállalkozásomat kezdem majd el ebből a pénzből, amit itt kerestem.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Amit csinálok az a hobbim, így a válaszom a kérdésre: igen. Szeretném azonban kihangsúlyozni, hogy most 21 éves vagyok, és így ez egy nagyon jó állásnak tűnik, viszont nem célom ezt életem végéig csinálni. Otthon vár az egyetem, de nem tartom kizártnak, hogy a diploma után visszajöjjek és egy magasabb pozícióban valami hasonlót csináljak.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Minden este a naplemente után ezt mondjuk: End of an other perfect day (Egy újabb tökéletes nap vége). Nagyon jó hangulatban folynak a napok. Éves szinten kb. másfél millió turista érkezik Arubára, így a turizmus a meghatározó iparág. A szabadságukat itt töltő emberek pedig nem stresszelnek, próbálják jól érezni magukat, és ez kihatással van a helyi lakosokra is.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nagyon tartok az amerikai gazdaság összeomlásától, ami az itteni turizmus visszaesését is magával vonzaná. Amiben reménykedem, hogy még sok ilyen élményben lesz részem, mint amit itt átéltem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A tanárok sztrájkoltak fizetésemelésért, és hat hétig nem volt iskola a gyerekeknek. Szerencsére mostanra sikerült megegyezniük, és minden probléma megoldódott.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Megegyeztek a sztrájkolók és a kormány!

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szörfözés, teniszezés, golfozás, horgászat.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Hétfő, kedd kivételével minden nap rengeteg szórakozási lehetőség van. Mindenki megtalálhatja a magához közelebb álló szórakozási lehetőséget. Most így fejből nem tudom, hányféle, de ha valaki szórakozni szeretne, biztos vagyok benne, hogy megtalálja a hozzá legközelebb álló szórakozási lehetőséget.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, mindenképpen kívánom, hiszen akkor egy nagyon nyugodt környezetben tudnának felnőni, és anyanyelvi szinten tanulnának meg három-négy nyelvet, aminek nagyon nagy hasznát vennék a jövőben.

<