330. Laczi Gabriella - Big Island, Hawaii

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Laczi Gabriella mesél önpusztító világunkról, mutatja be a csodálatos Hawaii-t és természeti kincseit, a helyet, ahol nagyon sok a gazdag ember, de sok a nagyon szegény is, viszont olcsó a papaja. Szó esik a hawaii szeparatista mozgalomról is.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Az idekerülésem hosszú történet, de röviden: a férjemmel 9 éve ismerkedtünk meg otthon, tobb gát leküzdése után aztán együtt is lehettünk, majd Ő elutazott és a Cornell University-n doktorált, így addig távkapcsolatban éltünk, bár többször utaztunk egymáshoz és más helyekre (a miénk lehetne igazi love-story is akar). A doktori megszerzése után itt kapott állást, mint kutató biológus. Körülbelül másfél éve élünk itt, így az esküvőnket is itt tartottuk, hawaii szertartással az óceán partján, mezítláb, mellőzve minden fényűzést. A férjem dolgozik, nekem most erre itt nincs lehetőségem, de önkéntes vagyok a munkahelyén, időnként meg a Hot Pond nevű strandon henyélek, ez egy olyan tó, ami az óceán mellett fekszik, sós vizű, alulról a Kilauea vulkán által fűtött hőforrások melegítik, gyakorlatilag ez egy hatalmas kültéri jacuzzi. Az angol tudásom fejlesztem, emellett a pidzsint (hawai-angol) is tanulom. Mivel mindig is állatokkal foglalkoztam, most fogok jelentkezni egy menhelyre önkéntesnek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ez a hely Hawaii egyik szigete, (bár adatlapomon Honolulu van föltüntetve, ez annak köszönhető, hogy sem ez a sziget, sem a város, aminek közelében lakunk, nincsenek az adatbázisban). Mi a Big Islanden élünk, amely teljesen más, mint Oahu (ahol Honolulu is van), a sokak által kedvelt Waikiki Beach-csel. Ez a legnagyobb sziget, de kevesen élnek rajta (kb. 140 ezren), csöndes, gyönyörű és változatos a természeti világa. A két magas hegy miatt (Maona Loa, ez működő vulkán, bar 20 éve nem tört ki, és Mauna Kea, ennek a tetején vannak a világ legdrágább csillagvizsgálói) egy napon lehet síelni és búvárkodni is. A "város" (otthoni értelemben véve nem is város) pici és csendes, furcsa 20. század eleji hangulattal. Hawaii ugyan az Egyesült Államok állama, de inkább hasonlít egy kolonizált csendes-óceáni szigetcsoportra, így nem lehet úgy jellemezni, hogy "Amerika".

Rossz tulajdonságot felsorolni erről a helyről nemigen lehet. Az ideutazó az utcatáblákat (melyek túlnyomó részt hawaii nevek) sokadik próbálkozásra sem fogja tudni elolvasni, vagy ha igen, könnyen összekeveri őket. Akadnak tréfás útleírások, egyik kedvencem a Kealakekua Obolbe (mely a világ egyik leggyönyörűbb helye felszíni búvárkodáshoz, snorkelinghez, ahol hihetetlen élővilággal, delfinekkel és Cook kapitány emlékművével találkozhatunk) való lejutás leírása, ugyanis mindenhol az szerepel, hogy a harmadik pálmafánál kell lefordulni jobbra. Hagyományaikat őrzik, több ünnepet és szent helyet fenntartanak e célból, egyik látványos szenthely a Pu'uhonua o Honaunau. Babonáik egy része is megmaradt, úgy tartják, hogy nem illik sem a Mauna Kea-ra, sem az óceánhoz, sem egyéb szent helyükhöz olyan gyümölcsöt vinni, mely hámozható, mert sértés otthagyni csak a héjat maguk után.

Egyébként egyre erősebb a szeparatista mozgalom, hogy kihirdethessék újra a Hawaii Királyságot, és az USA-tól való függetlenséget. Egy másik kedvenc helyem Punalu'u Black Sand Beach, ahova bármikor mehetünk, mindig találunk napozó, vagy éppen étkező tengeri teknősöket. Érdekes látványosság a Hawaii Volcanoes National Park, ott találhatóak a láva által elpusztított területek, különleges növények, kéngázos területek és hátrahagyott lávaalagutak, ebből két alagútba be is lehet menni. Bár csak az egyik van kivilágítva, a másikban vállalkozó kedvűek lámpával mehetnek csak be. Delfineket is láthatunk elég sűrűn, és telente (itt a tél max. 3-4 fokban kulonbozik csak a nyártól) bálnák érkeznek ide Alaszka vizeiről, akik itt hozzák világra kicsinyeiket és itt párzanak is, néha a parton ácsorogva látni, ahogyan kiugrálnak a vízből, ez számomra az egyik legcsodálatosabb látvány.

A közlekedésben nagyon udvariasak. Az úthálózat nem igazan fejlett és látszólag a közlekedési szabályok itt csak útmutatás gyanánt működnek. Vezetés közben sem agresszívak, és ha valaki beleütközik egy másik autóba, abból sem lesz baseballütő előrántása, inkább egy kedves, baráti beszélgetés. Kicsit elszigetelt ugyan, de a látvány mindenért kárpótol, ez a hely annak való, aki szereti a természetet, a nyugodt, békés környezetet. Itt is vannak magyarok (természetesen) és egy magyar házaspárral különösen jó barátságban vagyunk.

Mi hiányzik Magyarországról?
Szüleim, testvéreim, állataim, barátaim és a munkám!

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A környezet, a meleg, a gyönyörű természet, az óceán, a kedves emberek, a nyugodt életkörülmények. A tyúkjaink, cicánk, a patkányunk. És a barátaink.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Sok a nagyon gazdag ember. Ugyanakkor sok a nagyon szegény ember, akik viskókban élnek az erdőben, de kevés kivételtől eltekintve mindenki boldog. Akik nem helyiek, azok főleg más kontinensről vagy az USA-ból érkeztek, de itt negatív élménnyel az utcán, vagy bárhol, ahol eddig jártunk, soha nem találkoztunk. Az élelem drágább, tekintve, hogy az óceán közepére kell szállítani mindent; amit viszont itt termelnek (pl. papaja, avokádó, mangó), az annyira olcsó, hogy néha félünk is a piacon, mit dobnak utánunk.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 50 cent (kb. 80 Ft), a busz ingyenes. A sör attól függ, hogy hol, de az átlag 2 dollár körül lehet, a kávé is szinten ilyen áron mozog, a mozijegy jóval olcsóbb, mint otthon.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A "belvárosban", amely nem is a legdrágább hely, egy 2 szobás lakás kb. 900 dollár havonta. Az óceán melletti és az erdő által körbevett területek sokkal drágábbak, értelemszerűen az a preferáltabb, így ezeknek az ára duplája is lehet a városi lakásoknak.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Tekintve, hogy a férjem dolgozik kettőnkre, a jövedelmünk egyharmada megmarad, többet költök magamra itt, mint az otthoni fizetésemből, és mindig utazásra teszünk csak félre, hisz mindig van látnivaló, és rengeteg tervünk is.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Otthon a foglalkozásom az, amit mindig is szerettem volna. Itt átmenetileg hosszú szabadságon vagyok, de ez nem jelenti azt, hogy nem fektetek energiát abba, hogy elesett élőlényekkel foglalkozzak.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Össze sem lehet hasonlítani! Mindenki kedves, befogadó, noha itt a fehér ember van kisebbségben, ám ezt soha nem érzékeltetik, épp ellenkezőleg: nagyon kulturáltan, barátként kezelnek minket, sok ország és ember tanulhatna tőlük! A szegény emberek is vidámak, senki nem szorong, noha lehetne okuk rá, de mégis az élet szebbik oldalát találják meg a hétköznapi életben. Persze érthető, mert ha kinézünk az ablakon pálmafákat és endemikus növényeket látunk, madarakat hallunk csicseregni, éjjel békák énekére alszunk el, és bármerre tekintünk, vagy a csodaszép hegyek, vagy az óceán tárul elénk. Házunk is gyönyörű, környezetünk is, így mi is átvettük az itteni élet nyugalmas tempóját.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Az egyetlen dolog, amitől tartok, lévén nagy állat- és természetbarát, hogy az ilyen és ehhez hasonló csodás helyek eltűnnek mindörökre az emberi gyarlóság, kényelem és felelőtlenség miatt. Nemhogy kiírtjuk magunk körül az összes élőhelyet, de vele együtt az élővilágot is, mely felbecsülhetetlen érték. Naponta állatok milliói szenvednek nemtörődömségünk miatt, én éppen emiatt hosszú ideje vegetáriánus vagyok, és semmilyen körülmények között nem használok állatokon tesztelt kozmetikumot, ruhát, tisztítószert stb. Sokan erre nem figyelnek, ezért napjainkban tovább folytatódik az állatok kegyetlen kizsákmányolása, és legális kínzása. Reménykedem abban, hogy egyszer észhez térnek az emberek, és befejezik ezt a hozzáállást. A közömbösség és az önzés nagyon sokakon eluralkodott, de reménykedem mégis, hogy egyszer békében élhetünk és nem pusztítjuk a környezetet és az állatokat, amivel a saját jövőnket is megpecsételjük.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Tekintve, hogy az itteni emberek nagyon békések, nyugodtak és kiegyensúlyozottak, politikáról nem sok szó esik, főleg a halászatról van szó, illetve hogy éppen hol jók a hullámok szörfözéshez, meg esetleges cápamegjelenésekről.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A helyi polgármesteri választások, és a Halemaumau kráter aktivitása, melynek az alján egy új lávatavat láttak.
Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szörfözés, strandolás, halászat, bizonyos "gyógynövény" elfüstölése..

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Ez egy elég elszigetelt hely, mint ezt feljebb írtam is, ezen az oldalon, ahol mi élünk, nem sok lehetőség van a bulizásra, hacsak nincsen házibuli, mozi, egy-egy táncklub, vagy esetleg biliárd. A másik oldal (Kona) a turisták által preferáltabb, ott vannak a drága szállodák, resortok, ott több lehetőség adódik az esti kiruccanásokra.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha terveznénk gyerekeket, akkor ez lenne a legjobb hely, ahol valaha is élhetnének!

<