351. Szederkényi Izabella Amina - Korfu

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Szederkényi Izabella Amina mesél Korfuról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Eredetileg Balatonbogláron éltünk, a '90-es években pedig mindig Görögországban nyaraltunk. A szüleimnek annyira megtetszett itt, hogy érdeklődni kezdtünk, hogyan lehetne kiköltözni. Nem volt egyszerű, Magyarország még nem volt EU-tag, mindenféle engedélyekre volt szükségünk a görög minisztériumoktól. Végül azonban sikerült találnunk egy házat Korfun, amit megvettünk, és 2001 elején családilag kitelepültünk. Én 14 éves voltam akkor, magántanulóként fejeztem be az általános iskolát, és a gimnáziumot is így csináltam végig, Magyarországon érettségiztem. Jelenleg a főiskolai tanulmányaim miatt ingázom Korfu és Budapest között, de ha lediplomázom, végleg szeretnék már Görögországban maradni.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Görögországnak két arca van. Az egyik, amit nyáron látnak a turisták, a másik pedig az igazi, amit csak akkor lehet megismerni, ha az ember több hónapot itt tölt, méghozzá szezonon kívül. A kettő között elég nagy a különbség (az utóbbi pedig sokszor kiábrándítja a Görögország-rajongókat), de mindegyiknek megvan a maga varázsa. Végső soron ez is egy balkáni ország - nálam ez abszolút pozitív jelző -, annak minden jó és rossz velejárójával. Fontosak a hagyományok és a család, az emberek sokkal lazábban szemlélik a világot, mint nyugaton, és nem stresszelnek annyit. Nincs állandó rohanás, még a nagyvárosokban sem. A görögök általában fontosabbnak tartják az egyszerű, mindennapi örömöket a hosszú távú terveknél, a karrierépítésnél. Sok görög férfi nem tekinti egyenrangú félnek a nőket, de az elmúlt években, úgy érzem, kicsit javult a helyzet. Sokan nem tudják, hogy rengeteg (több millió) a külföldi bevándorló, nagy részük albán (ők nem reklámozzák a származásukat, a turisták zöme rendre görögnek hiszi őket). A legrosszabb dolog az országban a szervezetlenség, és hogy sokszor olyan emberek kerülnek fontos posztokra, akik borzasztó tájékozatlanok, még a saját hazájuk törvényeit sem ismerik rendesen. Korfu alapvetően vidék, valamivel elmaradottabb hely, mint a görög szárazföld.

Mi hiányzik Magyarországról?
Az ottani barátaim és az igazi nagy téli hóesések! Más tulajdonképpen nem igazán. Nekem már Görögország az otthonom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Nagyon sok minden. A tenger, a hegyek, a görög zene, a helyi ételek és sütemények, az, hogy itt nem akadnak ki, ha késem tíz percet. De leginkább a hangulat és az életérzés, ami rögtön megragad, ha kilépek az utcára.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Sokkal kiegyensúlyozottabbak és vidámabbak, mint a magyarok. Meg elégedettebbek is magukkal, igaz, erre nincs mindig alapjuk... De ez nem zavarja őket. Az életszínvonal összességében véve jobb. Persze itt is vannak nagyon gazdagok, meg szegényebbek, de nincs köztük olyan óriási szakadék, és nincs létbizonytalanság. Nem találkoztam még olyan göröggel, aki attól rettegett volna, hogy nem lesz miből etetnie a családját. A szociális háló nagyon erős, az állam bőkezűen osztogatja a segélyeket, sok esetben még a külföldieknek is (bár ez nem tesz valami jót a gazdaságnak). Mindezek ellenére nem mondanám, hogy Görögországban több az igazán boldog ember, mint máshol. Egyszerűen csak nem fogják fel tragédiának az életet, inkább nevetnek a rossz dolgokon is.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolást nem tudom, mert Korfun jószerivel sehol sem kell fizetni érte, legfeljebb a város közepén, oda meg amúgy sem megy be épeszű ember kocsival. A távolsági buszra 1,4-3 euró (365-783 forint) között vannak a jegyek, a város környéki járatokra 0,7-1,1 euró (183-287 forint) között. A korfui mozihoz sem volt még szerencsém, de Görögországban általában 8 euró (2088 forint) körül vannak a mozijegyek. Egy üveg sör 2 euró (522 forint), a presszókávé 1,5 euró (392 forint), a cappuccino 3 euró (783 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
200-300 euró (52 200-78 300 forint) között, a külső részeken és a falvakban olcsóbban is lehet találni. Mindehhez fontos tudni, hogy Görögországban 600 euró (156 600 forint) a minimálbér, a szakmunkások 800-1200 euró (208 800-313 200 forint) között keresnek, a diplomás fizetés pedig 1000-1200 eurótól (261 000-313 200 forint) kezdődik.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel még a családommal élek, a keresetem nagy részét félre tudom tenni. Főleg nyáron költök, szórakozásra, meg a motorom fenntartására. Elsősorban műszaki cikkekre és utazásra gyűjtök, továbbá egyszerűen azért, hogy legyen tartalékom, amíg nem találok állandó, egész éves állást.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Elég sok mindennel akartam már foglalkozni az eddigi életem során, nem volt olyan, ami végigkísérte volna az utamat. Jelenleg újságírónak készülök, főleg TV-nél szeretnék majd dolgozni. Ha meglesz a diplomám, akkor őszintén remélem, hogy sikerül majd munkát találnom ezen a területen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal oldottabb, kedélyesebb, a görögök nem viszik haza a munkahelyi stresszt. Nagyon társasági emberek. Sokszor hangosan kiabálva beszélgetnek, kezükben mindig ott a cigi, valahol a közelükben meg egy pohár kávé. Nem nagyon vesznek komolyan semmit, magát az életet sem, legfeljebb önmagukat. Ja, és soha nem sietnek sehová. Csak mindent szépen ráérősen.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok tőle, hogy nehezen tudok majd elhelyezkedni a szakmámban, mert külföldi vagyok, és attól, hogy ez a hely is olyan pesszimistává és kiégetté válik majd, mint sok európai ország. Reménykedem benne, hogy egyszer végre felszámolják a kaotikus állapotokat a közhivatalokban, és olyan ember fog dönteni a tartózkodási engedélyemről, aki tudja, hogy mi a különbség Magyarország és Ukrajna között.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A pénzügyi válság és egy belpolitikai-egyházi botrány.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az említett egyházi balhé és az indiai merényletek.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A kávézóba járás. Nem kevesen az egész napjukat képesek ott tölteni, és közben mindenkit kipletykálnak, aki él és mozog. Különösen, hogy Korfun amúgy is mindenki tud szinte mindent a 20 kilométeres körzetén belül élőkről, télen olyan az egész sziget, mint egy nagy falu. A kávézó amúgy főleg a férfiak privilégiuma, de azért nem dobnak ki akkor sem, ha nő létedre mész oda, sőt.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nyáron rengeteg diszkó és bár közül lehet válogatni, aztán ott vannak a görög estek, a hangulatos kis vendéglők, és az uszodás vagy a tengerparti bulik. Télen a kávézók mellett csak egy-egy buzuk (tradicionális, zenés görög szórakozóhely) marad nyitva. Mozi csak egy van a szigeten, hetente egy alkalommal vetít, egyetlenegy filmet. Van egy hely a város mellett, ahol lehet bowlingozni, biliárdozni, és egyéb kocsmasportokat űzni, ez egész évben nyitva van.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Erre még nem tudnék válaszolni. Azt hiszem, nem kívánom, hogy egy helyen éljék le az életüket, inkább utazzanak sokat és lássanak világot. Aztán majd ők eldöntik. Én sem szándékozom egész életemben Korfun maradni, a munkám miatt valószínűleg áttelepülök előbb-utóbb egy szárazföldi nagyvárosba. Imádok Görögországban lenni, de hogy hosszú távon is megtalálom-e itt a számításomat, az még a jövő titka.

<