A Ringier és az Axel Springer nem adja fel a fúziót, de kivár

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke
Vágólapra másolva!
Visszavonja a tervezett magyarországi fúzió versenyhatósági jóváhagyására beadott kérelmet a német Axel Springer AG és a svájci Ringier. A cégek azonban továbbra is tervezik magyarországi tevékenységük egyesítését.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa április közepén megtagadta a hatósági hozzájárulást az Axel Springer és a Ringier kiadóvállalat fúziójához. A döntést azzal indokolták, hogy a fúzió egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogát. Márpedig a médiatörvény értelmében a médiatanács szakhatósági állásfoglalása köti a végső szót kimondó Gazdasági Versenyhivatalt.

A két cég most bejelentette: eljárásjogi okokra hivatkozva visszavonják kérelmüket. Az egyesítés tervét azonban nem adják fel, ám most megvizsgálják, hogy egyáltalán lehetséges-e, és ha igen, milyen módon a módosított fúzióra vonatkozó új kérelem benyújtása.

A Ringier és az Axel Springer kiadóvállalat tranzakcióját minden más érintett közép- és kelet-európai piacon jóváhagyták a versenyhatóságok. A Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Szerbiában is jelen lévő Ringier Magyarországon többek között a Népszabadság, a Blikk és a Nemzeti Sport című napilapban, valamint több szórakoztató, ifjúsági magazinban tulajdonos. Az Axel Springer hazai portfóliójában nyolc megyei napilap, a Világgazdaság című napilap, számos női, illetve gasztronómiai, lakberendezési lap, rejtvény- és műsorújság szerepel.