A csocsektől a cimbalomig - magyar zenekarok az iWiW Világzenei Nagyszínpadon

Vágólapra másolva!
Augusztus 8-án szerdán, azaz mindössze két hét múlva kezdődik a 15. Sziget Fesztivál. A Nagyszínpad legnagyobb neveivel már többször, külön cikkekben is foglalkoztunk, ezért lássuk a következő szintet. Ötrészes sorozatunkban országok és földrészek szerinti bontásban mutatjuk be az iWiW Világzenei Nagyszínpad összes fellépőjét. Az első körben "lejt" a hazai pálya.
Vágólapra másolva!

A jubileumi évadját ünneplő Sziget 2007-re jutott el odáig, hogy a Nagyszínpadról - a Kispál-Tankcsapda-Quimby triumvirátus kivételével - teljesen kiszorultak a magyar zenekarok, ami nem feltétlenül vidám dolog, de annak feltétlenül örülni lehet, hogy számos aktuális, Magyarországon vagy legalábbis a Szigeten még soha nem járt külföldi sztárvendég ékesíti a fő helyszínt.

A hosszú évek óta megbízható és világszínvonalú (szinte "külön fesztivál a fesztiválon belül" karakterrel bíró) világzenei színhely azonban nem űzte ki a magyar fellépőket - és miért is tette volna, hiszen azok jó része a műfajban önmaga jogán is a világ élvonalához tartozik. Sorozatunk első részében az iWiW Világzenei Nagyszínpadon fellépő hét magyar produkciót mutatjuk be, de előtte még néhány szó az itteni teljes programról.

Az augusztus 8.-tól 14-ig tartó hét nap folyamán huszonnyolc előadó teszi tiszteletét a jól szervezett helyszínen, azaz minden nap négy formáció mutatkozik majd be. A koncertkezdési sávok is állandóak, 17.00-kor, 18.15-kor, 19.45-kor és 21.30-kor kezdődnek az egyes bulik. Az idei felhozatal afféle "best of"-ként is funkcionál a színpad történetében, sorra térnek vissza a műfaj jelentős sztárjai (Cesaria Evora, Salif Keita, Manu Dibango, Sergent Garcia, Rachid Taha, a Värttinä, a Skatalites, a Mau Mau, a Tinariwen vagy a Leningrad), akik a Szigeten már viharos sikereket arató koncertekkel bizonyították nagyságukat. No és persze lesznek olyan előadók is, akik eddig nem jártak felénk, és várhatóan nem felejtjük el megérkezésüket (az afrikai reggae egyik legnagyobb alakja Alpha Blondy, az egyik legsikeresebb latin zongorista Eddie Palmieri vagy a norvég sötét-csillag Mari Boine sorolható ide).

A bemutatás a későbbi blokkokban földrészek szerint halad majd, hiszen Európa, Amerika és Afrika is azonos súllyal szerepel a fesztiválon. Világzenéhez közeli programot persze a Sziget más pontjain is találnak az érdeklődők, elég csak a nagyszínpados Manu Chao-, Gentleman- vagy Babylon Circus-koncerteket említeni, de ott lesz az Afro-Latin Színpad és a Világfalu is számos érdekességgel.

Forrás: MTI

Muzsikás



A magyar népzenekarok, a városi folklór bandák, a más népek dalait játszó hazai együttesek és a legegyszerűbben a világzene fogalmával leírható formációink mindig is hangsúlyos szerepet kaptak ezen a platformon. Idén a nagy nevek (Besh o DroM, PASO, Muzsikás, Baba Yaga) mellett friss lendületű újdonságok (az énekesnő-csalogányokat tömörítő Szájról Szájra projekt és az etno-rockos Napra), valamint egy tüzes kollaboráció (a macedón Ferus Mustafovval kiegészült Söndörgő) jut lehetőséghez.