Szülővárosában temetik el Pavarottit szombaton

Vágólapra másolva!
Szombaton temetik el szülővárosában, Modenában a 71 éves korában hasnyálmirigy rákban elhunyt Luciano Pavarottit. A gyászszertartás színhelye a város román stílusban épült híres katedrálisa lesz, amelyet az UNESCO felvett a Világörökség műemlékeinek sorába. Az operaénekesről világszerte megrendülve emlékeztek meg.
Vágólapra másolva!

Szombaton temetik Luciano Pavarottit, a gyászszertartást Modena katedrálisában tartják - közölte Giorgio Pighi, az észak-olaszországi Modena városának polgármestere, ahol a világhírű tenor 71 éve született és ahol csütörtökön hajnalban elhunyt.

A polgármester elmondta, hogy Pavarotti otthonában, egy nagyon szép, zöld mezők övezte rusztikus elővárosi villában hunyt el. "Otthonában akart meghalni. A múlt héten még felkerestem, nagyon megviselte a betegség, de beszélgetni akart. Még helyi dialektusban is társalogtunk" - fűzte hozzá.

Négy, a Poligrafico kiadóhoz tartozó olasz napilap, a QN, az Il Resto del Carlino, a La Nazione és az Il Giorno csütörtökön 24 oldalas, ingyenes rendkívüli kiadást jelentetett meg Pavarottiról szóló cikkekkel és a művész legszebb színes fotóival.

A gyászhír nyomán az énekes összetéveszthetetlen hangja az egész világon megszólalt, szinte minden tévéhíradóban vezető helyen és az ő felvételeivel illusztrálva számoltak be haláláról - csütörtökön valószínűleg többen hallották őt a Földön egyetlen napon, mint eddig bármikor.

Rendkívüli gesztusként a bécsi Operaház kitűzte a gyászlobogót a tenor emléke előtt tisztelegve - ez általában csak a saját magánékeseit illeti meg.

Pavarotti haláláról világszerte államférfiak, pályatársak, zenészek és közemberek emlékeztek meg csütörtökön, méltatva rendkívüli hangját, tehetségét, a zene népszerűsítésében vállalt kezdeményező szerepét és humánus, kedves egyéniségét.

A világhírű olasz operaénekes művészete és személye körül az évtizedek során világszerte példátlan kultusz bontakozott ki. Pavarotti talán az első volt a XX. század operaénekesei között, akit a popcsillagok, a sportbálványok és a filmszínészek mellett a szó igazi értelmében sztárnak nevezhetünk. Ezért egészen természetes, hogy nemcsak az opera világa, hanem barátok és ismerősök, a művészvilág és számos országban a közhatalom is mélységes megrendüléssel vesz tőle búcsút.

Placido Domingo spanyol tenor, aki José Carrerasszal együtt 1990-től Pavarottival együtt lépett fel a Három Tenor híres, példátlanul nagy tömeget vonzó hangversenyein, így nyilatkozott: "Mindig csodáltam isteni hangját, amely összetéveszthetetlen volt és teljes vokális terjedelmű. És szerettem csodálatos humorérzékét. Néha Carrerasszal együtt adott koncertjeinkén el is felejtettük, hogy fizető közönség előtt lépünk fel, mivel mind a hárman olyan nagyszerűen szórakoztunk."

José Carreras, a feledhetetlen hármasból a harmadik "az egyik legnagyobb operaénekest, a megbízható barátot, a pompás szakácsot és a kitűnő pókerjátékost" méltatta elhunyt pályatársában. Az éppen Svédországban tartózkodó énekes az Expressen című lapnak nyilatkozva "rendkívül szórakoztatónak" nevezte Pavarotti egyéniségét és külön méltatta "rendkívüli kisugárzását".