Szabadlábra kerülhet a gyilkos rocksztár

Vágólapra másolva!
Mindössze négy év után szabadulhat a börtönből a gyilkosságért elítélt Bertrand Cantat, az egyik legnépszerűbb francia rockzenekar, a Noir Désir frontembere. A zenész 2003-ban verte agyon barátnőjét.
Vágólapra másolva!

Megfelezhetik a népszerű rockzenész, Bertrand Cantat börtönbüntetésének idejét, az elítélt jó magaviselete miatt. Cantat-t 2003-ban nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, miután olyan brutálisan bántalmazta barátnőjét, hogy az pár nappal később belehalt sérüléseibe.

Cantat barátnője, a színésznő Marie Trintignant a litván fővárosban, Vilniusban forgatott, ahol a bérelt lakásban dulakodásba torkolló veszekedés tört ki Cantat és a négygyermekes asszony között. Marie Trintignant az elszenvedett sérülések következtében kómába esett, majd később életét is vesztette.

A francia jog értelmében a rocksztár ügyvédei védencük feltételes szabadlábra helyezéséért folyamodhatnak a börtönbüntetés felének letöltése után. Ennek keretében a 43 éves Cantat a múlt pénteken beleegyezett, hogy folytatja a pszichoterápiás kezelést, és hogy egy évig nem beszél nyilvánosan a gyilkosságról. A zenészt meghallgató bizottság ezt követően hozta meg döntését arról, hogy helyt ad-e a szabadlábra helyezési kérelemnek, ám hogy miként határozott a bizottság, azt csak októberben hozzák nyilvánosságra.

Trintignant családját, valamint feminista szervezeteket már annak a lehetősége is felháborította, hogy egyáltalán szóba jöhet Cantat szabadlábra helyezése. "Ha tényleg korábban szabadon engedik, akkor az aggasztó jel mindenki számára, aki a nők elleni erőszak igazságos büntetéséért küzd" - vélekedett Nadine Trintignant, Marie édesanyja.

A négy évvel ezelőtti gyilkosság túlzás nélkül sokkolta a francia közvéleményt, miután Marie Trintignant (a neves színész, Jean-Louis Trintignant lánya) és Bertrand Cantat is népszerű volt az országban. A Noir Désir - melyet Cantat 1985-ben alapított Bordeaux-ban - a kilencvenes években vált az egyik legjelentősebb francia rockzenekarrá, Cantat pedig harcos baloldali nézeteket hirdetve számos közéleti ügyben emelte fel a szavát, így például kampányolt az iraki háború ellen is. Az együttes fellépett egyébként Magyarországon is, Cantat korábbi felesége pedig magyar volt.

Az énekes és ügyvédei azzal védekeztek egyébként, hogy a vita hevében az asszony elesett, és úgy szerezte végzetes sérüléseit. Cantat-t végül egy litván bíróság ítélte nyolc évre, de később átszállították a franciaországi Toulouse börtönébe. A Times értesülései szerint az énekes egyelőre ugyan nem kíván visszatérni a színpadra, de állítólag a zenekara nemrég írt alá nagyon előnyös szerződést egy lemezkiadóval, ezért a jövőben bármi elképzelhető.