A pop and roll dicsőségcsarnoka

Vágólapra másolva!
Ahogy arról mi is hírt adtunk korábban, március 10-én beiktatták Madonnát - több más legendás zenész mellett - a Rock and Roll halhatatlanjai közé. Sokan tehetik fel a kérdést, hogy mit keres a Pop Királynője a Rock and Roll hírességek között. Az alábbiakban erre próbálunk választ adni.
Vágólapra másolva!

Nehéz kérdés mindenesetre, s válaszolni sem könnyű rá. A rock 'n' roll mai fogalmának definiálása során eleve korlátokba ütközünk. Persze a negyvenes, ötvenes évek Amerikájában még egészen pontosan lehetett tudni, hogy mit jelent ez a három szó együtt. A gospel, a folk és a blues elemei mellett a rockabilly, a swing és az R&B is hatott az újonnan születő stílusra. A műfaj legnagyobb előadói között említhetjük Chuck Berry, Little Richard és természetesen Elvis Presley nevét is. Ha ezen stílus által állított kritériumrendszer szerint járnának el a Hírességek csarnokának kurátorai, akkor valószínűleg mára már mindenkit beiktattak volna, aki valamit is elért a szűkebb értelemben vett műfajban. Manapság a rock 'n' rollt főképp a szintén igen tág rockzene szinonimájaként használjuk, de ezzel még mindig nem tudjuk megmagyarázni, hogy Madonnának mi köze mindehhez. Viszont ha elfogadjuk, hogy minden, ami rockzene, az egybe popzene is, akkor megszabadítjuk magunkat néhány fölösleges bosszúságtól.

A rock and roll halhatatlanjainak csarnokába 1986 óta több mint 230 zenész, háttérzenész, zeneszerző és producer költözhetett be. A halhatatlanság legfontosabb feltétele: legalább 25 évnek kell eltelnie a jelölt első lemezének megjelenésétől. Ez nem biztos, hogy elég, hiszen a 600 fős jelölő testület sok szempontot mérlegel. Többen - a Sex Pistols, a Black Sabbath - éveket vártak sorukra. Ozzy Osburne, a Sabbath énekese akkoriban a rá jellemző stílusban kikelt a 600 szakértő hozzá nem értése ellen, akik közel egy évtizeden keresztül húzták-halogatták a Black Sabbath bebocsátását. Véleménye szerint az alapján döntöttek az ejtésükről, hogy sosem mentek el egy Black Sabbath koncertre sem, sőt még egy lemezt sem hallgattak meg a legendás zenekartól. Végül csak két évvel ezelőtt avatták őket hivatalosan halhatatlanná.

Madonnának ezzel szemben már az első lehetséges alkalommal sikerült bebocsátást nyernie a Hall of Fame-be. Az idén 50 éves popdívának eddig több mint 200 millió lemeze fogyott, többszörös Grammy-díjas, számos más elismerése van, hatalmas sikert arat minden koncertjén. Filmvásznon is sikeresen szerepelt: nagy alakítása az Evita címszerepe volt, sőt már filmrendezőként is bemutatkozott, ezenkívül gyermekkönyvek szerzőjeként is ismert. Legnagyobb sikereit az Into The Groove-tól a Like A Virgin-en át a Hung Up-ig sokáig lehetne sorolni, de most nem tesszük.