Hallgasd meg Deák Bill Gyula új lemezét!

Vágólapra másolva!
Hatvanéves lett Bill kapitány, és ezt a születésnapot a magyar blueskirály stílszerűen egy új lemezzel ünnepelte meg. A Hatvan csapást vasárnaptól hallgathatod meg az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

1948. november 8-án született Kőbányán a magyar rockzene egyik legkülönösebb és rendkívül tehetséges figurája, Deák "Bill" Gyula. Az énekes hiába tűnt fel a magyar underground blues-színtéren már a hetvenes évek elején, a politikai klíma nem kedvezett az ő szívből jövő és zabolátlan előadásmódjának.

Ugyan tehetségét nem kérdőjelezte meg senki, még sem kapta meg az engedélyt a kultúrpolitika irányítóitól arra, hogy önállóan lépjen fel. Sőt, már az is igazi kegynek számított, hogy a Hobo Blues Band tagja lehetett, és így ismerte meg őt az ország egy része. A másik rész az István a király táltosaként találkozott vele először, és a rockopera elsöprő sikere révén Deák Bill végre országszerte ismert előadó lett.

Ezután végre szólólemezei is megjelenhettek, és szép lassan komoly kultusza bontakozott ki a felvételeinek, no meg különleges hangvételű koncertjeinek is. Bár az utóbbi években kevesebbet hallhattunk róla, ez nem azt jelentette, hogy visszavonult volna, sőt: hatvanéves születésnapját egy új lemezzel szerette volna megünnepelni, melyhez korábbi szerzőtársa, Koltay Gergely nyújtott segítő kezet.

A Hatvan csapás-hoz Koltay fiatal, tehetséges zenészeket keresett meg (Csillag Endre a Bikiniből, Patai Tamás a Republicból lehet ismerős), valamint kuriózumként rákerült az albumra a fiatalon elhunyt Daczi Zsolt néhány szerzeménye, melyeket korábban Deák Bill Gyulának szánt. Külön érdekessége a zenealbumnak, hogy sikerült rekonstruálni Daczi Zsolt hajdani felvételeinek egyikét, melyen ő maga gitározik. A dalszövegek is visszataláltak Bill világába, vagyis egyszerűek, érthetők, személyesek, Kőbányáról, az érzéseiről mondanak három-négy perces kis történeteket, igazságokat, titkokat. Egy fiatal generáció tiszteleg Bill kapitány előtt, mely generációt már nem szövi át az elmúlt 30-40 év keserűsége.