Rejtélyes halálesetek a popvilágban - Tupactól Jimmyig

Vágólapra másolva!
Amerikában nem múlhat el egy híresség halálesete anélkül, hogy sokan ne kezdenének el rögtön összeesküvés-elméleteket gyártani. Több esetben az szolgáltat ezekhez alapot, hogy nagyon kevés pontos információ tudható meg az egyes incidensekről. Az egyik ilyen régóta boncolgatott ügy Tupac Shakur 1996-os halála, mellyel kapcsolatban nagy port kavart egy nemrég megjelent újságcikk, mely P. Diddy felelősségét is felveti. Most mi is összeszedtünk a teljesség igénye nélkül néhány rejtélyes zenész-halált (Tupac-kal az élen), amelyek körül nem akarnak nyugodni a kedélyek.
Vágólapra másolva!

Kezdjük akkor Tupac Shakurral, akit 1996. szeptember 7-én sebesítettek meg ismeretlenek Las Vegasban. A népszerű rapper Mike Tyson egyik bokszmeccsét tekintette meg, majd hotelje érintésével saját fellépésre igyekezett menedzserével, Suge Knighttal egy fekete BMW-ben. Ekkor az egyik kereszteződésben melléjük hajtott egy fehér Cadillac, amelyből négy fegyveres nyitott tüzet Tupac-ékre. A rappert 3-4 komolyabb találat érte (köztük a fején is), amelynek következtében hét napig kómában feküdt, majd meghalt. Suge Knight - bár szintén eltalálták a golyók - túlélte az esetet. Annak idején olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy maga Knight állhat az ügy hátterében, hiszen több mint gyanús, hogy túlélt egy ilyen golyózáport.

A haláleset ügyében nyomozás indult, amit gyakorlatilag anélkül zártak le, hogy bármire sikerült volna fényt deríteni. A kérdésnek nyomába eredt a Los Angeles Times munkatársa, a Pulitzer-díjas Chuck Philips is 2002-ben. Felfedezése akár könnyen hihető is lehetne: Shakur gyilkosa a Crips nevű Los Angeles-i genghez tartozó Orlando Anderson, akit a rendőrség ki is hallgatott az ügyben, ám bizonyítékok hiányában elengedték. Az újság internetes kiadása szerint Notorious B.I.G., polgári nevén Christopher Wallace, egymillió dollárt ajánlott fel a gyilkosságért. A Los Angeles Times értesülései szerint magát a felhasznált fegyvert is Wallace nyomta egy a megbízást vállaló bandatag kezébe. Természetesen ezt a verziót egyből sokan vitatták.

A Crips banda tagjainak indoka kettős lehetett: egyrészről egy régi sérelmet toroltak meg, amikor is a rapper és testőrei csúnyán helybenhagytak egypár "testvért", másrészről fel akarták markolni a Notorious B.I.G. által felajánlott egymillió dollárt. A verés és a lövöldözés ugyanazon a napon történt: a banda tagjai ugyanis miután kiforralták a bosszút, állítólag azonnal felkeresték a nagy riválist, aki beleegyezett, hogy fizet, sőt saját fegyverét is odaadta, mondván, biztos akar lenni benne, hogy azzal oltják ki gyűlölete tárgyának életét. Az elmélet ott bukott meg, hogy az azóta szintén elhunyt B.I.G. a kérdéses napon Las Vegastól meglehetősen távol, New Jerseyben tartózkodott egy stúdióban, így bajosan tudta bárkinek a kezébe nyomni stukkerét.

Legutóbb ismét a Los Angeles Times állt elő egy újabb történettel, mely a napokban borzolta a kedélyeket. A cikk egyenesen P. Diddyt vádolja a gyilkosságot megelőző, 1994-es New York-i támadás megszervezésével (mint ismert, már akkor megpróbálták kioltani az életét Tupacnek), ami nagyban előzménye volt a két évvel későbbi eseménynek. Az újság portálja állításait állítólag FBI-os belső információkra, szemtanúk vallomásaira és több elhallgatását kérő forrásra alapozta. A Los Angeles Times a gyilkossággal kapcsolatba hozta Diddy több kollégáját is, így James Rosemond menedzsert, valamint James Sabatino promótert is, akiket mind a gyilkosság megszervezésével vádolnak.

"Ez teljesen nevetséges és totális hazugság. Sem B.I.G.-nek (Notorious B.I.G), sem
nekem nem volt tudomásom az ezt megelőző, az akkori vagy az azt követő eseményekről" - tagadta a vádakat Diddy. Az újság később bocsánatot kért az érintettől, mert az egész sztorit egy börtönben ülő, ám de álomvilágban élő fehér elítélt találta ki. Mindenesetre valószínűleg nem ez volt az utolsó ilyen jellegű cikk Tupac Shakur halálával kapcsolatban.