Hallgasd meg az R.E.M. új lemezét!

Vágólapra másolva!
Az idei Sziget egyik fő fellépőjének új lemezére érthető okokból itthon ezúttal több figyelem irányul, mint az elmúlt időszakban kiadott lemezeikre. A zenekar közel négyévnyi hallgatás után (igaz közben volt válogatás- és koncertalbum is) jelentette meg új stúdiókorongját.  Az [origo]-n most meghallgatható az Accelerate teljes anyaga.
Vágólapra másolva!

A tizennegyedik stúdiólemezét dobta piacra a napokban a kultikus státuszt már a kilencvenes években elérő athens-i zenekar. Az előzetes híreknek megfelelően a zenekar tényleg felgyorsult, és nagy hévvel lépett a nyolcvanas évekbeli torzítóira. A közel három évtizedes karrierjük tekintélyt parancsoló, s bár az utóbbi években fáradtabbnak, visszafogottabbnak tűntek, az új lemez igazolja, hogy a kezdeti lendületük bármikor előhúzható egy képzeletbeli kalapból.

A nyolcvanas évekbeli pályafutásuk kiegyensúlyozott fejlődéssel és ehhez társuló fokozatos népszerűség-növekedéssel járt. A zenekar szempontjából holtidőszaknak számító 2006-os évben adták ki a korai (1982-1987 közötti) kulcsdalokat tartalmazó And I Feel Fine... című válogatáslemezt, mely - bármilyen furcsa - az Accelerate előfutárának is tekinthető. Az R.E.M. 1988-ban vált függetlenből mainstream multikiadós zenekarrá, de ez csak használt nekik, s a következő évtized elején a jól megérdemelt világhírnevet is megkaparintották. Szinte ontották a slágereket és a jobbnál jobb lemezeket az Out Of Time-tól kezdve, az Automatic For The People-on át, a New Adventures In Hi-Fi-ig. Ez a periódus egészen 1997-ig tartott, amikor egy hirtelen törés zavarta meg működésüket. A zenekarban korábban soha nem volt tagcsere, ám az alapító dobos az említett évben bedobta a törölközőt. A sokkot igazán azóta sem heverte ki a zenekar, s állandó új tagot sem vettek be Bill Berry távozása után.

Először egy kísérletezős, szintis-dobgépes lemezzel próbálkoztak (Up, 1998), majd az útkeresést sutba vágva visszatértek dallamos-slágeres világukhoz, kellő mennyiségű Beach Boys áthallással fűszerezve (Reveal, 2001). Az R.E.M. legutóbbi lemeze, a politikai felhangoktól sem mentes Around The Sun (2004) már ezeknél is jóval halványabbra és visszafogottabbra sikerült. A korong a Reveal napsütéses szellemiségét próbálta továbbvinni, ám már igazi emlékezetes dal nélkül. A zenekar trió felállása óta minden világkörüli turnéján érintette Magyarországot, s ezt a szép hagyományt idén is folytatják, augusztus 16-án Óbudán zenélnek a Hajógyári-szigeten, s a koncerthez az új rockkorong jó előzménynek tűnik.