215. Kaiser Krisztina - Chesham

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal a Brit hét keretein belül, tíz napig Anglia különböző részeiről olvashattok beszámolókat. Ma Cheshamből jelentkezik Kaiser Krisztina.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapest X. kerületéből indulva 2005 augusztusában érkeztem kis családommal együtt Angliába. Az eltelt időben laktunk már több helyen, de a legelső állomás és pillanatnyilag az utolsó is ez a városka, ahol jelenleg élünk, a Buckinghamshire tartományban levő Chesham. Hogy mit csinálok itt? Háztartást vezetek, gyereket nevelek, illetve titkárnő és anyagbeszerző vagyok a férjem mellet, ha épp erre van szükség.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Chesham egy picike városka, mintegy 23 000 főnyi lakossággal, Londontól északnyugatra. Itt van a végállomása a Metropolitan Line metrónak, így nem vagyunk teljesen elvágva a világtól. Mégis, ég és föld a különbség. A város pici, hétköznapokon csöndes és tiszta. Péntek és szombat este zajosabb, illetve szemetesebb a bulizó ifjúságnak köszönhetően, de szerencsére hétfő délelőttre minden visszatér a jól meg szokott, álmos kisvárosi hangulathoz. Nem csak "market town", ahogy az itteniek mondjak, hanem igazi, régi történelmi városka. Az emberi jelenlétre utaló régészeti leletek tízezer évre nyúlnak vissza. A házaik, már úgy értem a mai házak is sokszor három-négyszáz évesek. És ez itt nekik teljesen normális. Én meg nem győzöm csodálni őket ezért.

Hogy miben jobb-rosszabb? Jobb mert csöndes, békés és nyugodt. És mert egy gyönyörű kis ékszerdoboz. Rosszabb, hogy elefántnak érzem magam a porcelán boltban. Szűkek az utcák sok helyen két autó nem fér el egymás mellet, az autó visszapillantó tükör itt fogyóeszköz. Kicsik a lakások, házak. Legalábbis bent a városban.

Mi hiányzik Magyarországról?
Igazából semmi. Szinte minden, amiben hiányt szenvedek, például magyar nyelvű könyvek, pirospaprika, Erős Pista, stb. beszerezhető, megrendelhető az interneten keresztül. Ezért hiányozni sem tud.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A város. A gyönyörű környezet, az itteni építészet jellegzetességei. A nyugalom, a lelassult élet. No meg a jobb életszínvonal.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal magasabb mindenképp. Bár itt is vannak szegények, de azért nincsenek olyan kiélezett és szó szerint életbe vágó kenyérgondok. Egy szegény ember is tud számlát fizetni és enni adni a családnak. Míg odahaza ez egyre több embernek komoly gondokat okoz. Hogy boldogabbak-e? Ezt nem tudom. Mindenesetre nyugodtabban élnek, nem rágják őket a mindennapi gondok. Nem rohannak sehova, nem stresszelnek. És ez jó dolog szerintem.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 0,50 fonttól (172 forint) indul. A buszjegy attól függ, hogy hova utazik az ember éppen. A szomszéd városba 1,40 fontba (480 forint) kerül. Moziba még nem voltam itt. A sör a boltban 1 font (343 forint) körül mozog, pubban fogyasztva 3-4 font (1029-1372 forint) is lehet. A kávé ára attól függ milyen, a sarki kávézóban 1,30 fonttól (446 forint) kezdődnek az árak, de ebben benne van sokszor a süti ára is.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárosban itt leginkább üzletek vannak, nem lakások. De a városban egy-két hálószobás lakás bérlete átlagosan 700 fontnál (240 100 forint) kezdődik (felső határ a csillagos ég) plusz rezsi, plusz adó.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel nem dolgozom, így saját jövedelmem nincsen. A férjem keresetéből élünk. Ha jó helyen dolgozik éppen, akkor a fizetése húsz százalékát tudjuk félre tenni. Ha rosszabb helyen, akkor föléljük az egészet. Magamra csak ritkán költök, a szükséges ruhákra, esetleg könyvekre. De ez minimális. Spórolni leginkább a kanadai kivándorlásra spórolunk, de valami mindig közbejön.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem. Ehhez sajnos rossz országban és/vagy rossz időben születtem.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Jobb és mindenképp nyugodtabb. Mivel a legtöbb embernek nincsenek filléres megélhetési gondjai így ezt óhatatlanul érezni a közhangulaton.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Megfordítanám a kérdést. Abban reménykedem, hogy sikerül kivándorolnunk Kanadába, és értelemszerűen attól tartok, hogy ez nem sikerül.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az utca emberénél az időjárás. Végtére is angolok. Idehaza pedig az, hogy mikor lesz a férjemnek újra munkája.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az éjszakai földrengés. Igaz, majd 150 mérföldre volt tőlünk, de itt is lehetett érezni rendesen.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A pub természetesen. A legtöbb angol kedvelt szórakozása ez. No meg a sportközvetítések nézése. Nekem pedig a kirándulás. Bejárni és megnézni mindent ebben az országban, amit csak tudok, és amire időm van. Itthon pedig írás, olvasás, internet a szentháromság számomra.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Először is a közkedvelt pubok. Kisváros létünkre rengeteg van belőle. Mind másféle természetesen. Aztán van egy színházunk is, ahol mozivetítést is szoktak tartani az élő előadások mellet. Ezenkívül van több sportolási lehetőség és a kedvencem a majd éjfélig is nyitva lévő uszoda.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha lehet válogatni, inkább jobban szeretném, ha Kanadában nőne fel a fiam. Ő is ezt szeretné igazából. Bár félig-meddig már fel van nőve.

<