Vágólapra másolva!
Ki gondolná, hogy az egyszerű újságpapírból házfalat lehet készíteni? Pedig ez egy körülbelül 70 éves ötlet, és a technológia egy évtizede hozzánk is megérkezett. Jelenleg az új házaknak még csak két százalékában használják, de már kétszer annyian, mint egy évvel ezelőtt. A cellulózrost-szigetelőanyag valóban a közönséges, fekete-fehér újságpapírból készül, amelyet ipari eljárással felpépesítenek. Tetőkben, padlókban és falakban is alkalmazzák. A Greenexpo 2009-es kiállításán az utóbbira láttunk példát.
Vágólapra másolva!

Falelemek esetében a cellulózrost két úgynevezett gipszrost-falazat között helyezkedik el. Az elemek illesztése miatt a rendszer hőhídmentes, és a gipszrost-lemezre akár konyhaszekrény is rögzíthető (speciális elemek segítségével). A lemezek bármilyen anyaggal burkolhatók (kívülről és belülről is), betartva az épületfizika szabályait.

A cellulózrost igazán zöld megoldás: újrahasznosított anyagból készül, és ha hulladékként végzi, egyszerűen és gyorsan lebomlik, nem terhelve a környezetet. A szigetelőanyag előállítása során 10-20-szor kevesebb energiát (5 Watt/köbméter) kell felhasználni, mint a szintetikus szigetelések esetében. További előny a szintetikus szigetelésekhez képest, hogy az épület átszellőzése biztosított, ugyanúgy, mint a téglaépületeknél. A szigetelőanyag a kezelés ellenére is teljesen egészségbarát és illatmentes (bórsavval és bóraxszal kezelik).

Forrás: [origo]

A legfontosabb azonban, hogy ez a megoldás kitűnő hőszigetelést biztosít, ami ugyanolyan falvastagságnál jelentősen, minimum 25%-kal csökkenti a fűtésre használt energiát. A hőmegtartó képességre jellemző, hogy a ház körülbelül 11 órával a fűtés lekapcsolása után kezd lehűlni. Mindez a ház fenntartását lényegesen olcsóbbá teszi.

Egy hagyományos falazatú (tégla + hungarocell szigetelés) ház összes költségéből körülbelül 20%-ot jelent a megépítése, a maradék 80% a fenntartására (főképp az energiára megy el). Az úgynevezett passzív házaknál, amelyek a jelenlegi szigetelési technológia csúcsát képviselik, ehhez képest 20-30%-kal nagyobb az építési költség, ám a fenntartási költségnek csak 10-20%-át kell kifizetni az évek során.

Felföldi Imre, a Thermoflock rendszert Magyarországon forgalmazó cég vezetője az [origo]-nak elmondta: a rendszer több vastagságban kapható, egészen a passzívház-technológiáig (ez 30-40 centiméter, a tervektől függően). A legvékonyabb lehetőség a 10 centiméteres megoldás (ez a technológia korlátja), amelyet viszont utólag is be lehet építeni.

A szigetelés ára a hagyományos szigeteléseknek körülbelül a kétszerese. Viszont egy 10 centis megoldás is annyit szigetel, mint egy 36-os blokktégla, 4 centiméteres hungarocellel. A rendszer egyébként nem csupán könnyűszerkezetes házaknál alkalmazható, hanem betonnal kombinálva bármilyen szerkezetre.

A "papírfal" nyáron is kellemes hőmérsékletet biztosít, és légkondicionálók esetében jelentős megtakarítást tesz lehetővé - tekintve, hogy egységnyi levegő lehűtése háromszor akkora energiát igényel, mint a felmelegítése.

A cellulózrost a hozzáadott anyagok miatt jól ellenáll a rothadásnak, gombásodásnak, kártevőknek, rágcsálóknak és igen jó a tűzálló képessége is. A szigetelőanyag befújásos technológiával is alkalmazható.

Tipp: papírfalak élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak ilyen megoldást!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.