A mosódió olcsó, bőrbarát mosószer, amely nem károsítja a környezetet. Próbálja ki Ön is!

Vágólapra másolva!
A mosódió a Dél-Indiában élő mosódiófa (Sapindus mucorossi) termése, amely a szappanfafélék családjába tartozik. A mosódió héja vízzel érintkezve habzani kezd, és kioldódik belőle a természetes szappan, az úgynevezett szaponin, amely jelentős mosóerővel rendelkező anyag. Zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. Nepálban például a legfinomabb selymet is mosódióval mossák.
Vágólapra másolva!

A mosódió környezetbarát: nem tartalmaz foszfátokat, tenzideket és más olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és biológiailag teljesen lebomlik. Előállítása sem terheli a környezetet. A mosódió bőrbarát, hiszen 100%-ban természetes, növényi mosószer. Ezért ajánlott érzékeny bőrűeknek, bőrbetegségben (például ekcéma, pikkelysömör) szenvedőknek, illetve általában csecsemők és kisbabák ruháihoz.

Az [origo] munkatársai közül jelenleg tizenketten használnak mosódiót, és a tapasztalataik igen kedvezőek. A megkérdezett kollégák egyetértenek abban, hogy valóban jó és olcsó megoldás, egyedül a nagyon szennyezett ruhák esetében nem elegendő egymagában. Az is nagy dolog azonban, ha a mindennapi használatban lévő ruhákat ezzel, és nem mosószerekkel mossuk.

Forrás: [origo]

Tipp: Tegyen egy kis textilzsákba (a megrendelhető csomagok tartalmazzák) 4-6 félbevágott mosódióhéjat (nagyon kemény víz esetén nyolcat), kösse be, és tegye a mosódobba a ruhák közé! Illusztrációként a Zöldbolt.hu oldal felvételét közöljük, ahol további hasznos információkat találhat

A mosódiót a mosáson kívül sok más dologra is ajánlják: készíthető belőle sampon, folyékony szappan, mosogatószer, általános tisztító vagy akár növényvédőszer is - olvasható a www.mosodio.eu honlapon.

Mosódiót az interneten is rendelhetünk, a tapasztalat szerint így jóval olcsóbb, mintha bioboltban vennénk. Egy csomag általában fél kiló mosódióhéjat és egy textiltasakot tartalmaz, és 3000 forint körül kapható. Ez a mennyiség heti 3 mosással számolva fél évig is elegendő lehet.

A folttisztító sót erős szennyeződéseknél, illetve természetes fehérítőként ajánlják az indiai mosódió-héj mellé.

A környezetbarát mosáshoz ajánlott még a mosószappan és a mosószóda, amelyekről például az Ökoszolgálat honlapján olvashat információkat, illetve árulnak már környezetbarát mosószereket is.

Olvasónk véleménye

Mi még a függönyt is ezzel mossuk, és a selyemblúzokat is! Tehát egy anyagnak sem árt, mindegyiknél elértük a várt hatást. Fehér ruháknál szoktunk hozzátenni folttisztító sót, amit a mosódióval együtt szoktunk rendelni, de a szomszédom például szódabikarbónát használ. Ezek segítenek kiszedni a különböző foltokat.

Nem mondom, hogy tökéletes mosószer, mert azért volt már olyan folt, ami nem jött ki teljesen (ilyenkor azokat a ruhákat átmostuk a drágább mosószerrel), de nem irritálja az érzékeny bőrt, nem szennyezzük vele a környezetet, és még spórolunk is vele. Most őszintén, 2800 Ft-ért hol találok olyan mosószert, amivel fél évig mosok??? Mert a fél kiló mosódió, amit január elején kezdtünk el használni, még majdnem félig van. Édesanyám ekcémás a mosogatószerektől. Van egy útmutató, ahogy mosogatószert lehet belőle főzni, azóta semmi baja!

Igaz, nem olyan illatosak a ruhák, mert amikor kiveszem a mosógépből, olyan, mintha csak vízzel mostam volna, de öblítő használatával ez kiküszöbölhető, és az nem annyira káros, mint a mosópor.

40-90 fokon lehet mosni, mi 40 fokon mosunk, mert az energiatakarékosabb. 4-5 dióhéjat szoktunk beletenni a textilzsákba, amit a ruhák közé teszünk, majd mosás után azt is kiterítjük megszáradni, hogy még egyszer felhasználhassuk a diókat. Legelőször bioboltban vettem, de ott nagyon drága, interneten akár féláron is hozzá lehet jutni, ilyen például a mosodio.hu oldal és a mosodio.eu. Amit még kiemelnék, hogy a mosódiónak csak a héja a hasznos, a magja csak súly. Sok helyen ezzel együtt árulják.

Azért lenne jó, ha írnának erről cikket, mert nagyon kevesen tudnak róla, pedig rengeteg ember hálás lenne, ha felhívnánk a figyelmét egy ilyen bőr- és környezetkímélő valamint pénztárcabarát mosószerre. Én minden ismerősömnek ajánlom, de mindenkihez én se jutok el...

Kovács Péter

A mosódió használatról további véleményeket és praktikus tanácsokat olvashat például ezen a honlapon.