Nyers uborka, gipsz és házi sündisznó - harc a csótányok ellen

Vágólapra másolva!
A háziasszonyok rémálma, hogy egy napon csótányok bukkannak fel a lakásban. Amellett, hogy sokan irtóznak tőlük, a csótányok különféle fertőző megbetegedéseket terjeszthetnek. A fertőző anyagok (például hulladék, széklet, köpet, vizelet, romlott élelmiszerek stb.) elfogyasztása mellett ugyanis az ember közvetlen környezetében található élelmiszerek rendszeres látogatói. Mit tehetünk ellenük?
Vágólapra másolva!

Számos csótányirtó szer van forgalomban, de ezek az egészségre is ártalmasak lehetnek - annak ellenére, hogy 2008 augusztusától 37 háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása Magyarországon is tilos.

Alacsony csótányszám esetén kísérletezhetünk környezet- és egészségbarát módszerekkel is. Kiváló háziszer például a nyers uborka, amelyet karikákra kell szeletelni és esténként elhelyezni a csótányok által látogatott helyekre. Az uborkát evő csótányok elpusztulnak, és másnap összegyűjthetők. Ugyanilyen hatásos a liszt és a gipsz keveréke is, amely mellé vizet kell "kínálni". A keverék beleköt a rovarokba.

Forrás: AFP

Ehhez hasonló tippek olvashatók még a Jó tudni! oldalain, amelyek közül talán a legelegánsabb megoldás a következő: "Ha a csótányokat semmiképp nem tudjuk elűzni, kiirtani, nincs más hátra: szerezzünk egy sündisznót, avagy egy békát, és tartsuk a lakásban. Ezek az ügyes állatok néhány hét alatt kipusztítják őket."

Már megtelepedett rovarkolóniákkal szemben viszont ezek az intézkedések hatástalanok. Ott irtásra van szükség. Ennek legmodernebb megoldásairól is olvashat a Fogyasztók.hu cikkében.

A rovarok elszaporodásához víz, búvóhely és táplálék szükséges. Otthonunk tisztántartása, a gyakori szellőztetés, a falak repedéseinek és a vakolat hiányainak kijavítása, a csőáttörések körbeszigetelése jelentősen csökkenti a csótányfertőzés veszélyét. A csótányokkal már fertőzött helyen is a legjobb védekezés a szárazság és a tisztaság: az ételhulladékot, szemetet takarítsuk el, zárjuk be, hogy a rovarok ne jussanak táplálékhoz. Az éléskamra és a konyha minden kis rését alaposan tapasszuk be, hogy megnehezítsük a megtelepedésüket.