Vágólapra másolva!
Szénmoxid-mérgezést okozhat, amikor új, hőszigetelő nyílászárót utólag építenek be olyan lakásba a tulajdonosok, melynek fűtésére továbbra is nyílt égésterű gázkazánt használnak.
Vágólapra másolva!

Emellett persze a gázkazán meghibásodása, valamint a nem megfelelő kémény is tragédiához vezethet. A legjellemzőbb hibák, hogy a kémény alulméretezett, alacsony vagy rossz a keresztmetszete. Emellett természetesen a kéménynek is tisztának kell lennie a megfelelő füstelvezetés érdekében.

Ugyanakkor figyelni kell a kazánra is, melyből kétféle létezik: az egyik a zárt égésterű, a másik a nyílt. Előbbi a korszerűbb, s elnevezése arra utal, hogy az égés zárt térben történik, a készülék az oxigént egy szellőzőcsövön keresztül a külső térből kapja, a keletkező égéstermék pedig egy másik elvezetőn keresztül szintén a szabadba távozik. További előnye, hogy az elvezető csőhöz érzékelő rendszer kapcsolódik: ha valamilyen oknál fogva az égéstermék nem tud megfelelően távozni, a kazán automatikusan kikapcsol.

Ilyen zárt égésterű kazánokat már a kilencvenes évektől lehetett kapni, de csak 2006-ban indultak be az eladások, mivel ebben az évben megváltozott a háztartások gázfűtésére vonatkozó műszaki-biztonsági szabályzat. Míg a 2004 előtt érvényes szabályozás megtiltotta az erősen szigetelő nyílászárók használatát a gázfűtéses lakásokban, addig a 2006-ban bevezetett nem tiltja a hőszigetelő ablakok beépítését, de száműzi a nyílt égésterű kazánokat a lakóhelyiségekből.

Mindamellett a nyílt égésterű kazánok is évekig működtethetők szabályosan, csak karban kell tartani őket. Problémát az okoz, ha a tulajdonos kicserélteti régi ablakait modern, erősen szigetelő típusúakra. A kazán a helyiség levegőjét használja, s már néhány százalékos oxigéncsökkenés elég ahhoz, hogy az égés tökéletlenné váljon, és szén-monoxid keletkezzen. Egy konferencián egyenesen "államilag támogatott öngyilkosságnak" nevezték a szigetelő ablakok beszerelését a gázfűtéses lakásokba.

A szénmonoxid-mérgezés elleni védekezés egyik formája a gáz jelenlétét érzékelő és a veszélyt jelző berendezés alkalmazása. Az ilyen érzékelő a megfelelő helyre beépítve folyamatosan méri a helyiség szénmonoxid koncentrációját, és jelzést ad, amennyiben veszélyesen magas értéket észlel. A legteljesebb védelem érdekében háztartásonként két szénmonoxid-jelző berendezés beépítése ajánlott. Egyet a kazán közelében, egyet pedig a hálószobában javasolt elhelyezni.

Forrás: Műszakiak.hu