Szépüljünk a kamrából: természetes hajápolási tanácsok

Vágólapra másolva!
Illóolajokkal, növényi főzetekkel, de elsősorban megfelelő táplálkozással sokat tehetünk az egészséges és szép hajért. Íme néhány tipp házi szépüléshez.
Vágólapra másolva!

Az egészséges haj dús, fényes, tapintása selymes, a hajszálak végei épek, a fejbőr se nem száraz, se nem zsíros. Általában azonban kevesen elégedettek hajzatuk állapotával.

A leggyakrabban a következő problémákkal találkozhatunk:

•a haj gyorsan zsírosodik,
•a fejbőr és természetesen ilyenkor a hajszálak is szárazak, a végük töredezett,
•a megszokottnál több hajszál hullik ki,
•a haj fénytelen, fakó,
•a fejbőr viszket, korpásodik (ez többnyire együtt jár a fejbőr szárazságával),
•száraz szarulemezekből álló úgynevezett plakkok borítják a fejbőrt.

Zsíros vagy száraz?

A konkrétabb ápolási teendők mellett a provokáló tényezők kiiktatására is gondolni kell, hiszen ha nem változtatunk rajtuk, akkor a természetes anyagok jótékony hatásai sem érvényesülhetnek teljesen.

A zsírosodásnak például a genetikai hajlamon túl az elfogyasztott élelmiszerek kedvezőtlen zsírsav-összetétele, a normálisnál zsírosabban étkezés is az oka lehet. Sőt attól is zsírosodhat a fejbőr, ha a kelleténél gyakrabban mosunk hajat. Következésképpen a zsíros és száraz hajúaknak az étkezésre is figyelniük kell.

Kíméletesen tisztító növényolaj bázisú (pl. kókuszzsír, hamuzsír...) mosószappan, vagy az úgynevezett szappansamponok használatával, gyógynövényes öblítéssel, hajvizekkel csökkenthetjük a zsírosodás mértékét, s így a hajmosások idejét is kitolhatjuk.

A szintetikus anyagokból álló hajápoló készítmények, festékek, fixálók, dauervíz rendszeres alkalmazása, a forró légfúvók előbb-utóbb szintén kért okoznak a hajszálakban: szárazzá, töredezett végűvé teszik. Természetesen a korral is számítani lehet a hajszálak ritkulására, elvékonyodására.

Sok esetben már attól is javul a fejbőr és a hajzat állapota, ha a hagyományos hajápolókról természetes anyagokból álló készítményekre váltunk (növényi olajos sampon, növényi kivonatos öblítő, illóolajos hajolaj), és a hajszárítót alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk.

Növényi olajos fejbőr-masszázzsal, és tápláló (pl. tojás sárgáját, ötvenen felül akár méhpempőt is tartalmazó) hajpakolásokkal mindenbizonnyal javulni fog a hajzat állapota.

További információk a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján!