Egymillió dollár értékű orrszarvútülköt és elefántcsontot foglaltak le Afrikában

Vágólapra másolva!
Egymillió dollár értékű orrszarvútülköt és elefántcsontot foglalt le és illegális elefántcsont-feldolgozó üzemet záratott be a rendőrség egy az afrikai kontinens több déli országára kiterjedő, összehangolt akcióban - közölte kedden Párizsban az Interpol.
Vágólapra másolva!

Az Interpol által koordinált, májusban végrehajtott műveletben 41 személyt vettek őrizetbe. "Ezeknek az illegális termékeknek a piacról való eltávolítása csak az első lépés volt. A művelet során összegyűjtött információ lehetővé teszi a bűnüldöző hatóságok számára, hogy mind Afrikában, mind külföldön beazonosítsák a csempészútvonalakat és hogy további letartóztatásokat hajtsanak végre" - mondta Peter Younger, az Interpol afrikai vadvilág-programjának igazgatója.

A WWF természetvédelmi csoport szerint az orrszarvúak orvvadászata tavaly 15 éves csúcsot ért el. Afrikában már csak mintegy 18 ezer orrszarvú maradt, a Szaharától délre pedig legfeljebb 690 ezer elefánt él, pedig valamikor több millióan voltak.

Az elefántcsont iránti ázsiai kereslet, valamint Afrika politikai instabilitása ösztönzően hat a nemzetközi orvvadász-bandákra, állítják vadvédelmi szakértők.

"A vadvilág elleni bűncselekmények hatása messzire terjed. Az embereket erőszakkal fenyegetik, a bűnüldöző szervezetek tagjait pedig megölik feladatuk teljesítése közben. Ezek a bűncselekmények széleskörű gazdasági hatást gyakorolnak az egyes országokra, így az egyszerű emberek megélhetésére" - mondta Younger.

Az orrszarvútülköt a hagyományos kínai orvoslásban alkalmazzák, mert azt hiszik róla, hogy gyógyítja az ízületi gyulladást és a lázat, az elefántcsontból pedig tőrmarkolatot és egyéb dísztárgyakat faragnak. Az Interpol közleménye szerint a piacok és üzletek elleni razziákat Botswana, Namíbia, Dél-Afrika, Szváziföld és Zambia hatóságai hajtották végre.