Kihalás szélén az afrikai édesvízi halak, kagylók és szitakötők ötöde

Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt évben csaknem kétszáz tudós vizsgálta Afrika édesvízi élővilágát, és arra következtetésre jutottak, hogy az édesvízi állatok 21 százaléka a kihalás szélére sodródott.
Vágólapra másolva!

A kontinensen belüli vízkészletek ugyanis rettenetes állapotban vannak, elszennyeződtek, illetve a szárazság, valamint a rossz vízgazdálkodás miatt egyszerűen eltűntek. Ez nemcsak a kontinens élővilágát veszélyezteti, hanem emberek millióinak életét is - írja az IUCN. A szakemberek szerint az egyetlen és sürgető megoldás az, hogy felkészült vízgazdálkodási szakemberek irányításával szülessenek fenntartható tervek.

Az elmúlt években 5167 édesvízben élő állat- és növényfaj állományáról gyűjtöttek adatokat a kutatók. Vizsgálták az összes édesvízi halfajt, a puhatestűeket, a rákokat, valamint édesvízi gerinctelen állatokat, mint például a szitakötőket és számos vízinövényt. A vizek állapota a tudósok egybehangzó véleménye szerint szörnyű. A legnagyobb szennyezést a mezőgazdaság okozza, ám ugyanekkora kárt tesz a vízelvonás, a vízerőmű-építés és az idegen fajok betelepítése is.

A teljes cikk részletes információkkal a Greenfo környezetvédelni hírportál honlapján olvasható.