Mosómedvemenhely nyílt Veresegyházán

Vágólapra másolva!
November elsejéig térítésmentesen veszi át a pénteken megnyílt menhely a megunt, otthon már nem tartható házi kedvencket - közölte Kuli Bálint, a Veresegyházi Farkas- és Medveotthon igazgatója.
Vágólapra másolva!

A veresegyházi állatkert területén található, a Fehérkereszt Állatvédő Ligával közösen fenntartott menhely legfeljebb tizenkét állatot tud befogadni, de ha szükség lesz rá, elképzelhető, hogy korlátozott mértékben bővítik majd - tette hozzá Kuli Bálint.

"Július elsejétől tilos mosómedvét tartani - a büntetés 50-60 ezer forint lehet -, illetve nagyon sokan kényszerülnek megválni kedvencüktől, mert a házi állatként tartott ragadozó ivaréretté válása után, 2-3 éves korától agresszívvá válik, és a gazdáját is megtámadja. Nagyon sokan kerestek meg szerte az országból azzal, hogy mit lehet tenni" - magyarázta a menhely létrehozásának okait Kuli Bálint.

Az igazgató elmondta azt is: Magyarországon nincs nyilvántartás a mosómedvékről, illetve arról sincsenek adatok, hogy mennyi állatot engednek szabadon. "Rendkívüli módon elszaporodtak ezek a nem őshonos állatok, és jelentősen veszélyeztetik a kis rágcsálókat és a madárfészkeket" - tette hozzá az igazgató.

A menhely új épületét a Fehérkereszt Állatvédő Liga építtette kétmillió forintért; az állatok ellátását, gondozását és állatorvosi költségeit a Fehérkereszt és a veresegyházi állatkert közösen vállalja, ám november elsejét követően fizetni kell azért, hogy átvegyék az állatokat.