Demeter Szilárd: „A baloldal ájultan tiszteli a szent teheneit”

Foglalkozunk nőügyekkel podcast borító Demeter Szilárd
Vágólapra másolva!
Itt a Foglalkozunk nőügyekkel podcast új része!
Vágólapra másolva!

A Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója azon jobboldali közszereplők egyike, akinek elég levegőt vennie, a baloldal már árgus szemekkel figyeli: Demeter Szilárd Facebook-oldala ezért is szerepelhetett sokáig a baloldali sajtó kedvenc forrásai között, néha az az érzésünk is támadhatott, hogy sűrűbben szemlézik őt, mint az MTI-t.

Több, mint két éve azonban törölte magát a közösségi média felületeiről. Bár többször hangoztatta azt, a Miniszterelnöktől kapott iránymutatást, mely szerint „nem elég állni a sarat, a támadásokat, hanem élvezni is kell azokat”, azt maga is elismeri, hogy ezen a téren az őt támadók nem ismertek határokat, ahogyan azt is:

a baloldali sajtónak nem egyszerűen cinkosi, hanem aktív, felbujtó szerepe is van az online bántalmazásig fajuló támadásokban.

A „bántalmazó baloldal” kiszámítható és alattomos forgatókönyv szerint dolgozik: régen kisajátította magának az érzékenyítés jogát, a sajtó és a közszereplők pedig minden alkalmat megragadnak, hogy megmutassák: ők állnak a morális piedesztál legmagasabb fokán, ahonnan rámutathatnak arra, aki nem úgy fogad el, ahogy az ő mércéjük szerint kell. Az érzékenységük az elnyomásra, bántásra, igazságtalanságokra óriási – egészen addig, amíg az áldozat a saját politikai táborukhoz tartozik és a nekik megfelelő szólamokat mondja. A baloldal megkérdőjelezhetetlennek gondolja a maga igazát, a morál legfelsőbb szintjein pedig ők maguk állnak, ezzel mindent igazolni tudnak és felmenthetik magukat az alól, hogy bántalmaznak valakit.

Sőt, nemcsak felmenthetik magukat: mivel „igazuk van”, ez meg is követeli, hogy bántalmazzanak valakit.

A PIM főigazgatója ehhez a gondolatomhoz még hozzáfűzte: Ha ismerjük a baloldal ezen játszmáit, akkor könnyen befolyásolni is tudjuk őket, hiszen „a baloldal meglehetősen tekintélytisztelő”, „ájultan tisztelik a szent teheneiket”, kritikátlanok velük szemben, „nem tudják kétségbe vonni a saját nagyságukat”, önnönnagyságuktól eltelve, saját ideológiai szemüvegükön keresztül nézik a világot, emiatt nagyon egyszerű is megpiszkálni is őket azzal, ha a szent teheneiket piszkáljuk meg.

Példának említette azt az esetet, amikor azt mondta:

Arról, hogy ez utóbbi emlékezetes kijelentését miért is forgatták ki annyira, hogyan látja a baloldal aknamunkáját, milyen támadásokat kellett elszenvednie neki és családjának, mit gondol az anyanyelvi kultúra ügyéről, hogyan látja a nők helyzetét ebben a kontextusban és hogyan kapcsolódik mindehhez Petőfi és Madách, arról a Foglalkozunk nőügyekkel podcast-om következő részében mesélt.

Hallgassátok: