Boros Bánk Levente: Világos helyzetértékelést kaptunk

Orbán Viktor évértékelő beszéde, Orbán Viktor miniszterelnök, 2023, Várkert Bazár, évértékelés,
Vágólapra másolva!
Vészterhes időkben a politikai, gazdasági, kormányzati stabilitásnál semmi sem fontosabb, mondta a 888 érdeklődésére Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva. 
Vágólapra másolva!

Huszonnegyedik alkalommal tartott évértékelő beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A Várkert Bazárban rendezett eseményen a kormányfő beszélt az orosz-ukrán háborúról, Brüsszelről, az inflációról és a gyermekvédelem fontosságáról is.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint azt kaptuk, amire számítani lehetett. Elmondása szerint a miniszterelnök évértékelő beszédei konkrét, praktikus előadások, amelyek az ország helyzetéről és a különböző kérdésekre adandó válaszokról szólnak.

– fogalmazott.

Boros Bánk Levente Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő beszédében nagy hangsúlyt fektetett az orosz-ukrán háborúra. Elmondta, hogy folyamatosan fogyatkozott a béketábor, mára Magyarország és a Vatikán maradt csak békepárti. Boros Bánk Levente szerint a miniszterelnök és a kormány világos világképet tud magáénak:

Véleménye szerint ez fontos, mert a választók számára azt üzeni, hogy a kormány politikája kiszámítható, a kiszámíthatóság pedig stabilitást hoz.

– jelentette ki Boros Bánk Levente.

A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint Magyarország helyt tud állni a nehéz helyzetekben, ki tudja védeni a felé irányuló támadásokat.

– mondta.

Boros Bánk Levente szerint a háború, az ahhoz kapcsolódó szankciók és az ezek által gerjesztett infláció már önmagában komoly kihívást jelent, de erre még a politikai nyomás is rárakódik. Mint mondta,

Az inflációval kapcsolatban a kormányfő elmondta, azért van ilyen magas infláció az EU-ban, mert Brüsszel ránkszabadította azt az energiahordozóka kivetett szankciókkal. Hangsúlyozta azt is, hogy a tervekkel ellentétben az EU több pénzt juttatott az oroszoknak, nem kevesebbet, mint korábban. Nem forrásokat vontunk el Oroszországtól, hanem több pénzt adtunk neki, hetven százalékkal nőtt Oroszország energiabevétele.

Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek.

Boros Bánk Levente szerint a brüsszeli elit viselkedésének egyik oka a politikai felelőtlenség.

– mondta.

Mint mondta, Európán kívülről is érkezik befolyás – amire szintén utalt Orbán Viktor a beszédében – ez pedig

az Egyesült Államok érdekeiből, döntéseiből és szerepéből fakad.

„Ez a két szempont együtt állítja össze azt a képet, amivel szembe kell nézzünk” – mondta.

Orbán Viktor a beszéd végén szólt a gyermekvédelemről is. Világossá tette:

Magyarországon kell lennie európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének.

Boros Bánk Levente értékelése szerint a gyermekvédelem a nemzeti szuverenitás része, minden ország maga kell eldöntse, hogy milyen társadalmat akar fenntartani. Ebbe pedig beletartozik a gender-ideológia kérdésköre is.

– fogalmazott a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója, hozzátéve: a nemzeti identitáns alapját a családok képezik, illetve a hagyamányos értékrendek megőrzése vagy a visszatérés ezekhez.