A teniszben már megvalósult, a labdarúgásban még egyelőre várat magára a nők anyagi megbecsülésének komolyabb elismerése. A tendencia azonban világos, a gyengébb nem pénzügyileg is erősödni akar. A FIFA éppen a napokban döntött arról, hogy 2019-hez képest a háromszorosára emeli az idei nő vb pénzdíjazását.

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a férfi és női csapatok pénzdíjazása közötti különbség közgazdasági kérdés, hiszen milliós nagyságrend választja el a két tábort a közvetítések és a szponzori bevételek terén. A szakember arra reagált, hogy a napokban az angol női bajnokcsapat, a Lewes játékosai nyílt levelet írtak, amelyben a férfiakkal egyenlő mértékű pénzdíjazást kérnek az FA-kupában.

Követelésüknek nyomatékot ad, hogy Gianni Infantino, a FIFA újraválasztott elnöke kijelentette, hogy az előzőhöz képest a háromszorosára, 152 millió dollárra (55,8 milliárd forint) emelkedik az idei, ausztráliai női labdarúgó-világbajnokság összdíjazása. A tavalyi, katari vb-n egyébként több mint 442 millió dollárt (166 milliárd forint) osztottak szét a résztvevő 32 férfi csapat között. A 2015-ös női vb-hez képest így is tízszeresére emelkedett a pénzdíj. A tendencia világos, a futballban is előbb vagy utóbb érvényre jut az egyforma pénzdíjazás. Más, komoly pénzeket megmozgató sportágban - elsősorban a teniszben – már bevett gyakorlat, az egyforma anyagi juttatás.

Az angol sajtóban megjelentek szerint Gareth Southgate arra figyelmeztetett, hogy az nők díjazásának drasztikus megemelése – egyelőre - nem tükrözi a gazdasági realitást, hiszen óriási szakadék tátong a két nem játékosai, csapatai által „kitermelt" pénzek között.

„A férfiak és nők nem fognak ugyanannyi fizetést kapni mindaddig, amíg a női meccsek nem vonzanak kellő számú szponzort vagy bevételt a tévés jogdíjakból" -fejtegette Southgate. - „A futballban is rendelkezésre kell állnia megfelelő bevételeknek a többlet kifizetésekhez. Ez egy olyan terület, amelyről egyelőre nem akarnak beszélni, de tisztában kell lenni a gazdasági realitásokkal. Ha egy nő irodában dolgozik, és ugyanazt a munkát végzi, mint a mellette lévő férfi, azt szeretném, ha vele egyenlő fizetést kapna. Ehhez nem fér kétség, de vannak gazdasági tényezők a Premier League-ben és a különböző bajnokságokban, és a sportágak között is. A közvetítési megállapodás nagy szerepet játszik abban, hogy a fizetések miért olyanok, amilyenek, és ez határozza meg, hogy mennyit lehet kifizetni."

Az aligha vitatható, hogy a legnagyobb női tornák sem termelnek még annyi bevételt, mint a férfi viadalok

– nyilatkozta a 888-nak Szabados Gábor, sportközgazdász. - „A FIFA azonban nem pusztán bevételi és kiadási, sokkal inkább jogi és társadalmi oldalról közelíti meg a kérdést. Ehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy a nemzetközi szövetség kifizetéseinek meglehetősen csekély részét teszik a csapatok jutalmazása, és ennek a keretnek lényeges növelése nem okozhat semmiféle zavart. A FIFA nyugodtan mondhatja, hogy ez számára fontos, elvi ügy. Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy a 48 csapatos vb-tervét is sokan meg akarták fúrni, mégis megvalósult a terv 2026-tól kezdődően. Ehhez képest jóval kisebb átalakítással jár a női pénzdíjak megemelése. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget a legcsekélyebb mértékben sem rázza meg a látványos emelés, amely inkább egyfajta értékválasztás, kiállás, mintsem gazdasági ügy. Mellesleg az észszerűségnek van másik oldala is, például az, hogy a Bajnokok Ligája küzdelmeiben a topligák sikeres csapatai - nyilván jól átgondolt, gazdasági megfontolásokból - kiszorítják a szegényebb, kelet-európai klubokat. Ami ellen hiába sorakoztatunk fel fennkölt sportszerűségi érveket, azért a pénz az úr."