Németországban már most spórolásra szólítanak fel, hogy elkerüljék az energiaválságot télen

energia
A képen a Gazprom egyik telephelye
Vágólapra másolva!
Ha azt gondolta bárki, hogy az Európa és Oroszország közötti energiaháború a végéhez közeledik, vagy olcsón megúsztuk, az nagyot téved. Németországban már most rettegnek az előttünk álló téltől, pedig még csak március van.  
Vágólapra másolva!

Spórolás ide, nadrágszíj-meghúzás oda, úgy tűnik ez sem volt elég Németországban.

A berlini energiafelügyelet arra figyelmeztetett, hogy a vállalatoknak és a háztartásoknak tovább kell csökkenteniük a gázfelhasználást, ha Németország el akarja kerülni a következő téli energiaválságot.

Klaus Müller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) vezetője szerint Németországban az energiaválság „még nem ért véget”, és sok múlik azon, hogy a következő tél hidegebb lesz-e, mint az előző.

mondta a Financial Timesnak.

Ezek közé tartozik Kína gazdasági fellendülése, amely gyorsabb, mint azt sokan előre jelezték, ami a gáz iránti nagyobb kereslethez vezet. Ez pedig az ár tekintetében következményekkel jár.

Az idei tél lesz továbbá az első, amelyet Németország orosz vezetékes gáz nélkül tapasztal majd, míg a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata várhatóan sem idén, sem jövőre nem fog jelentősen növekedni.

A vállalatok és a háztartások is drasztikusan csökkentették a fogyasztást, a német ipar 20 százalékkal kevesebb gázt használt fel a télen.

Nem csak Klaus Müller jutott erre a következtetésre. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Európa még nem nyerte meg az Oroszországgal vívott energiaháborút.

„Úgy gondolom, hogy Európa jó munkát végzett, [stratégiája] nagy sikert aratott. De túlságosan elbizakodottnak lenni a következő télre nézve kockázatos, és itt az ideje folytatni és fokozni az erőfeszítéseket 2023-ban” – fogalmazott.

Egyébként arról szólnak a hírek, hogy az orosz szénhidrogének, különösen az olaj jelentős mennyiségei továbbra is elfolynak a szankciók mellett, és befolynak az európai piacra, illetve a dízeltípusú üzemanyagokból március 19-ig napi másfél millió hordónyit tudott Oroszország exportálni, amit ha sikerül tartani, 2016 eleje óta a legnagyobb mennyiséget szállíthatja Oroszország.

A tanulság az, hogy

az önfeláldozó politikának sosem lesz jó vége.