Az amerikai és az orosz atomfegyverekkel az egész világot el lehetne pusztítani - többször egymás után

RUSSIA-VICTORY-DAY-MISSILE Horizontal COMMEMORATION SECOND WORLD WAR MILITARY PARADE VICTORY MISSILE RED SQUARE KREMLIN COAT OF ARMS THE HAMMER AND SICKLE SOLDIER
A Russian Topol-M ICBM drives across Red Square in a Victory Day Parade in Moscow on May 9, 2008. Nuclear missiles and tanks paraded Friday across Red Square for the first time since the Soviet era but new President Dmitry Medvedev warned other nations against "irresponsible ambitions" that he said could start wars.AFP PHOTO / YURI KADOBNOV (Photo by YURI KADOBNOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lövedékeket készül eljuttatni az ukrán frontra, Oroszország taktikai atomfegyvereket helyez el Fehéroroszországban, az Egyesült Államok pedig már tavaly felgyorsította nukleáris fegyvereinek Európába telepítését. Az ukrajnai háború eszkalációjával az atomháború kitörésének veszélye is egyre inkább fenyegeti a világot. A nyilvánosan elérhető adatok szerint Oroszország és az Egyesült Államok annyi robbanófejjel rendelkezik, hogy az egész bolygót elpusztíthatnák többször egymás után. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a közösségi oldalán üzent az ukrajnai háború eszkalációjának veszélyére figyelmeztetve.

– írta a kormányfő.

A miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt hosszabban az atomháború kitörésének lehetőségéről.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden héttel romlik helyzet, az eszkaláció veszélye nő.

– fogalmazott Orbán Viktor.

A háború napról napra eszkalálódik

Az elmúlt hetek híreit figyelve jól látható, hogy a konfliktus rendezésére nem láthatunk törekvéseket nyugati részről. A fegyverszállítások azonban továbbra is zajlanak, amelyre orosz válasz is érkezik.

Március végén Annabel Goldie brit védelmiminiszter-helyettes bejelentette, hogy nem csak Challenger 2 típusú harckocsikkal támogatja Ukrajnát, hanem azokhoz lőszereket is ad, mégpedig olyanokat, amelyek

szegényített uránt tartalmaznak.

A szegényített uránt azért használják fegyverekben, mert sűrűsége és egyéb fizikai tulajdonságai miatt könnyebben áthatol a tankok páncélzatán.

Challenger 2 tank Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 26-án közölte, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni Fehéroroszországban.

– mondta Borisz Grizlov, Oroszország fehéroroszországi nagykövete a fehérorosz állami televíziónak.

Grizlov nem pontosította, hogy a fegyvereket hol fogják elhelyezni, de megerősítette, hogy a Putyin utasításának megfelelően július 1-jéig elkészül egy raktár, amelyet aztán Fehéroroszország nyugati részébe helyeznek át.

Az atomfegyverek mozgatása azonban már tavaly megkezdődött. A brit The Telegraph című lap októberben arról számolt be, hogy Amerika több tucatnyi nagy pontosságú, irányítható taktikai atomfegyver szállítását gyorsította fel Európába.

Az új B61-12-es termonukleáris bombák „dial-a-yield" eszközök, ami azt jelenti, hogy a hasznos töltetük változtatható.

Mekkora az orosz atomarzenál?

Oroszország, amely a Szovjetunió atomfegyvereit örökölte, rendelkezik a legtöbb nukleáris robbanófejjel a világon.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (Federation of American Scientists) szerint

Putyin 2022-től mintegy 5977 nukleáris robbanófej felett rendelkezik, szemben a Joe Biden amerikai elnök által ellenőrzött 5428-cal.

Ezek közül mintegy 1500 robbanófejet kivontak a szolgálatból (de valószínűleg még épek), 2889 tartalékban van, és mintegy 1588 stratégiai robbanófej bevetésre készen áll.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Bayhu19/Shutterstock. No use without permission./Bayhu19

A Bulletin of the Atomic Scientists szerint megközelítőleg 812 fegyvert szárazföldi ballisztikus rakétával vethető be, 576-ot tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétán tárolnak, és körülbelül 200-at nehézbombázó bázisokon helyeztek el.

Az Egyesült Államoknak mintegy 1644 telepített stratégiai nukleáris robbanófeje van. Kína összesen 350, Franciaország 290, az Egyesült Királyság pedig 225 robbanófejjel rendelkezik.

Ezek a számok azt jelentik, hogy mind Moszkva, mind Washington sokszorosan elpusztíthatná a világot.

A hidegháború idején a Szovjetuniónak körülbelül 40 ezer nukleáris robbanófeje volt, míg az Egyesült Államoknak körülbelül 30 ezer.

Hol vannak amerikai atomfegyverek Európában?

Az Egyesült Államok az 1950-es évek óta telepít nukleáris fegyvereket a NATO nyugat-európai bázisaira. A fegyvereket először 1954-ben szállították az Egyesült Királyságba, majd később Németországba, Olaszországba, Franciaországba, Törökországba, Hollandiába, Görögországba és Belgiumba.

Az Európában telepített amerikai fegyverek száma az 1970-es években érte el a csúcsot, ekkor több mint hétezer robbanófej volt a kontinensen.

A Council on Foreign Relations nevű szervezet szerint

napjainkban az amerikai nukleáris fegyverek öt NATO-tagországban, Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban találhatóak hat bázison.

Az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak saját nukleáris erői vannak, ezért már nem fogadnak amerikai fegyvereket.