Megbénult a forgalom Londonban, megszállták az utakat a csigamód araszoló klímaaktivisták

climate environment Horizontal
888
Cars queue behind Just Stop Oil climate activists marching in central London on April 27, 2023 as part of their campaign calling on the UK government to end approval for exploring, developing and producing fossil fuels. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Öt napja nem lehet normálisan közlekedni Londonban. A szélsőséges klímaaktivisták lassú vonulásukkal bénítják meg a nagyváros forgalmát. A tüntetők elszántak, még egy mentőautó áthaladását is megakadályozták. Nem csoda, hogy az angol rendőrség új jogosítványokat kaphat annak érdekében, hogy az utak elzárására használt csigalassúságú gyaloglást megakadályozzák.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években olyan, szélsőséges figyelemfelkeltő akciókkal operáló szervezetek, mint például a Just Stop Oil, az Insulate Britain és az Extinction Rebellion hívei alkalmazzák a csigatempójú gyaloglás taktikáját. A közlekedők legnagyobb bánatára. A kormány szerint szükség van egy olyan új törvényre, amely a rendőrség számára világos útmutatást ad, mikor és milyen eszközöket vethet be az akciók hatásainak mérséklésére.

Pénteken például a rendőrök viharos gyorsasággal távolítottak el egy türelmét vesztett férfit a tüntetés közeléből, mert leszaggatta az aktivisták egyik transzparensét. A Just Stop Oil szervezet által megosztott videón a férfiú idegesen azt tanácsolja a demonstrálóknak, hogy menjenek haza és álljanak félre az útból, mert az emberek többsége szeretne eljutni a munkahelyére. Amikor azonban megpróbálta kitépni a transzparenseket a tüntetők kezéből, a rendőrök azonnal közbeléptek. Az egyik egyenruhás közölte, hogy ha lökdösi a felvonulókat, akkor az már testi sértés, azaz bűncselekmény. A hét elején több autóvezető is nekiesett az ökofanatikusok tábláinak.

A jelenlegi jogszabályok felhatalmazzák a rendőrséget arra, hogy a tiltakozásokat bizonyos korlátok közé terelje, ám jogilag nem egészen világos, hogy ez a gyakorlatban mit jelent. Egyelőre a csigamód araszolgatók ellen nincs hathatós orvosság. Suella Braverman belügyminiszter szerint az új szabályozás egyértelműen meghatározza majd, hogy a rendőrség mikor és hogyan léphet közbe, hogy megállítsa az „önző" tüntetőket.

Az új törvényjavaslat szerint bűncselekménynek számít, ha a demonstrálók tárgyakhoz ragasztják magukat, épületekbe akarnak bezárkózni. A rendőrség hatékonyabban léphet fel a tiltakozók által alkalmazott veszélyes taktikák ellen. A polgárjogi csoportok azonban máris össztűz alá vették a még el sem fogadott törvényt. Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa aggasztónak minősítette a készülő szabályozást, mely szerinte a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát korlátozza, és nem szükséges és nem is arányos. Arra azonban sokan kíváncsiak lennének, hogy vajon Mr. Turk, mit szól ahhoz, hogy embereket hurcolhatnak meg, rúghatnak ki, mert nem a megfelelő névmást használják, vagy éppenséggel egy megszólalásig nőre hasonlító „személyt" nőnek neveznek.

„A rendőrség nem a tüntetések ellen van, de van különbség a tiltakozás és a közönséges bűnözői aktivizmus között. Mi elkötelezettek vagyunk amellett, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljunk az olyan veszélyes és meggondolatlan bűncselekményekre, amelyek az emberek mindennapi életére hátrányosan hatnak. A törvényalkotás a parlament felelőssége, a mi feladatunk pedig annak betartatása – nyilatkozta a BBC-nek BJ Harrington , az Országos Rendőr-főkapitányság közrendért és közbiztonságért felelős vezetője.

Az „ökobuzgalmárok" azonban nem adják fel, pénteken több képviselőjük is megerősítette, hogy „az emberi jogok, az élet és a megélhetés védelmében menetelnek és továbbra is az ellenállás régi, jól bevált módszereit alkalmazzák. Suella Braverman antidemokratikus fellépése nem állítja meg őket.

Világ ökoproletárjai egyesüljetek!