Telepumpálják olajjal a világot

Az OPEC tavaly nem csökkentette az olaj kitermelési kvótákat
Az OPEC tavaly nem csökkentette a kitermelési kvótákat
Vágólapra másolva!
Az OPEC-országok a palaolaj-forradalom végét harsogják. Az amerikai kitermelés visszavágásának első érezhető jelei az év végére várhatóak, de ehhez elengedhetetlen az önkontroll az OPEC háza táján is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok csökkenő palaolaj kibocsátása 2016-ban vezethet áremelkedéshez - írja a Financial Times. Az OPEC is észbe kapott, és eltörlik az olajár-támogatást. A rövid távú piaci részesedés szerzés helyett a hosszabb távú megtérülésre fog koncentrálni, derül ki iparági forrásból.

Nem lehet tovább halogatni

A kőolaj-exportáló országok következő találkozója decemberben lesz. A fő kérdés, döntenek-e ekkor a saját kibocsátásuk visszavágásáról. A tarthatatlanul alacsony nyersolajár feljebb tornászásához elengedhetetlen tagországok kitermelésének megregulázása.

Az egyik „problémás” ország Irán, amely a jövő hónapban szabadul az embargó szorításából.

Azonban a szervezet többi tagállama sem gyakorol önkontrollt, köztük a legnagyobb olajexportőr Szaúd-Arábia. Egyedül a dúsgazdag királyság 10 millió hordó fölé vitte a napi kitermelését. Emellett Irak, Nigéria, az Egyesült Arab Emirátusok és Angola is több olajjal ömlesztette el a világpiacot idén.

Olajfinomítás a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

A szervezet tagjai együttesen csak augusztusban 109 ezer hordóval növelték a napi kitermelést. A teljes piaci kibocsátás szeptemberre elérte a 31,6 millió hordót. Ez a mennyiség közel kétmillió hordóval több, mint amennyi az OPEC-tagországok által szabott napi kitermelési limit.

Egyik kutya, másik eb

A nem OPEC-országok kitermelési szintje tavaly duplája volt a globális keresletnek, elsősorban az amerikai visszavágásokkal azonban az arány várhatóan idén megfordul. Az előrejelzések szerint a napi palaolaj-kitermelés 630 ezer hordóval csökken 2015-ben elérve a 13,6 milliós szintet. Az OPEC véleménye szerint a tendencia 2016-ban tovább folytatódik.

A világ teljes nyersolaj igénye napi átlagban 91,4 millió hordó volt 2014-ben. Idén az olajéhség tovább nőtt, elérve a 92,9 milliós szinte.

2016-ra már 94,1 millió hordónyi nyersolajra lesz szükség naponta.

A nyersolaj árfolyamának lejtmenete Forrás: Investing.com

Saját bőrükön érzik

Az olajár tavalyi összeomlása óta közel 200 milliárd dollár értékben halasztottak el beruházásokat, és sorozatos elbocsátások történtek az érintett olajipari cégeknél.