Főleg a pénzügyeseket keresik, divat a kölcsönmunkaerő

Vágólapra másolva!
Miközben a hírek létszámstopról, leépítésekről szólnak, a könyvelők, számviteli szakemberek iránt megnőtt a kereslet a piacon, és terjed a néhány hónapra szóló munkaerő kölcsönzés is - derül ki a BDO Forte összeállításából.
Vágólapra másolva!

A válság hatására megnőtt az igény a munkaerő-kölcsönzés iránt, mivel a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok kevésbé merik felvállalni az új kollégák foglalkoztatásának munkaügyi felelősségét. Inkább hajlandóak a havi béren felül a kölcsönzés költségeit is kifizetni, annak érdekében, hogy határozott időre - jellemzően 3-6 hónapra - kölcsönözzék a szakképzett munkaerőt.

"Ez a fejlemény csak a magyar piacon számít újdonságnak, Nyugat-Európában természetes, hogy a csúcsszezonban akár néhány hónapra is kölcsönöznek könyvelőt." - teszi hozzá Jamniczky Andrea, a BDO Forte Könyvvizsgáló, Pénzügyi- és Adótanácsadó cég Recruitment üzletágának vezetője.

Az ágazatok közül elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdaság területén keresnek új kollégákat, de létszámbővülés tapasztalható egyes pénzügyi szakértői szolgáltatások területén is. Kevésbé van szükség új kollégákra a bank és lízingszektorban, a szállítmányozó cégeknél vagy az ingatlanberuházással és -értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.

"Ezen ágazatokban általában jellemző a létszám leépítés, vagy a létszámstop, kivétel a pénzügyes terület, mert ha onnan valaki lemorzsolódik, azt azonnal pótolják. A korábban bankoknál dolgozó, jellemzően pénzügyi végzettségű szakemberek közül sokan jelentkeznek ezekre az állásokra, ám mivel kevés a napi operatív vállalati gyakorlatuk, nehezen tudnak elhelyezkedni vállalati oldalon." - hangsúlyozza Jamniczky Andrea.

A jelenlegi gazdasági helyzetben elsősorban a megbízható, szakmailag felkészült, adott esetben vezetési tapasztalattal rendelkező és a nehezebb időszakokat is kiállt pénzügyi szakembereket keresik a cégek. A nagyobb multinacionális cégek tervei között továbbra is szerepel, hogy pénzügyi szolgáltató központjukat országunkba hozzák, ahol ugyancsak idegen nyelveket jól beszélő pénzügyi-számviteli szakemberekre van szükség.

A harmadik munkaügyi terület, ahol piaci növekedés tapasztalható a létszámleépítésekkel függ össze, a felmondások, végkielégítések, szerződések kapcsán az eddigieknél sokkal többrétű munkajogi segítségre szorulnak a vállalatok. Az átstrukturálások, részmunkaidős, vagy rövidített munkahét bevezetése is újfajta tudást igényel, amire a válság előtt a cégeknek nem igen volt szükségük.