Vágólapra másolva!
A válság hatására megnőtt az igény a munkaerő-kölcsönzés iránt, mivel a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok kevésbé merik felvállalni az új kollégák foglalkoztatásának felelősségét.
Vágólapra másolva!

A BDO Forte pénzügyi tanácsadással foglalkozó cég felmérésének készítői hozzáteszik: a cégek inkább hajlandóak a havi béren felül a kölcsönzés költségeit is kifizetni, annak érdekében, hogy határozott időre - jellemzően 3-6 hónapra - kölcsönözzék a szakképzett munkaerőt.

A felmérésről szóló közlemény szerint miközben a hírek létszámstopról, leépítésekről szólnak, a könyvelők, számviteli szakemberek iránt megnőtt a kereslet a munkaerő-piacon.

A felmérést készítő cég szerint ez a fejlemény csak a magyar piacon számít újdonságnak, Nyugat-Európában természetes, hogy a csúcsszezonban akár néhány hónapra is kölcsönöznek könyvelőt.

Az ágazatok közül elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdaság területén keresnek új kollégákat, de létszámbővülés tapasztalható egyes pénzügyi szakértői szolgáltatások területén is. Kevésbé van szükség új kollégákra a bank- és lízingszektorban, a szállítmányozó cégeknél vagy az ingatlan beruházással, értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.

A jelenlegi gazdasági helyzetben elsősorban a megbízható, szakmailag felkészült, adott esetben vezetési tapasztalattal rendelkező és a nehezebb időszakokat is kiállt pénzügyi szakembereket keresik a cégek.

A nagyobb multinacionális vállalatok tervei között továbbra is szerepel, hogy pénzügyi szolgáltató központjukat Magyarországra hozzák, ahol idegen nyelveket jól beszélő pénzügyi-számviteli szakemberekre van szükség.

A harmadik munkaügyi terület, ahol piaci növekedés tapasztalható, a létszámleépítésekkel függ össze. A felmondások, végkielégítések, szerződések kapcsán számos területen munkajogi segítségre szorulnak a vállalatok. Az átstrukturálások, részmunkaidős, vagy rövidített munkahét bevezetése is újfajta tudást igényel, amire a válság előtt a cégeknek nem nagyon volt szükségük.