Sok munkaadó jogsértően viselkedik az állásinterjún

Vágólapra másolva!
A munkaadók sokszor megsértik az álláísinterjúkra érkezők személyiségi jogait. Ezért nem is meglepő, hogy a munkaügy területéről érkezik a legtöbb jogos panasz az adatvédelmi biztoshoz.
Vágólapra másolva!

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a munkaadó a gyerekvállalásra, családi állapotra, vallási hovatartozásra vonatkozó kérdéseket nem tehet fel. Azt azonban kevesen tudják, hogy a munkát kínáló cég rendkívül korlátozottan érdeklődhet személyes dolgokról.

Cél nélküli adatkezelésnek minősül, ezért jogszerűtlen, és sérti a munkavállaló személyiségi jogait, ha az állás interjún a munkaadó például a jelölt lakásviszonyáról, esetleges tetoválásról faggatózik - írja a Népszabadság Jóri András adatvédelmi biztos megállapításaira hivatkozva. Az állásinterjúkon sokszor fordul elő jogsértés, ezért a legtöbb - ráadásul megalapozott - panasz a munkaügy területéről érkezik az adatvédelmi biztoshoz.

Hiába van leírva a munka törvénykönyvében, hogy a munkavállalótól csak olyan adatlap kitöltése kérhető, illetve csak olyan vizsgálatra kötelezhető, amely a munkaviszony létesítése szempontjából lényeges információt nyújt és nem sért személyiségi jogokat.

Szabó Endre Győző, a biztosi iroda helyettes vezetője elmondta: egyre több helyen alkalmaznak poligráfos vizsgálatot, ez pedig alapvetően sérti a személyiségi jogokat és nem elengedhetetlenül szükséges a dolgozó felévteléhez. Az adatvédelmi törvény szerint a munkavállaló jogosult megtagadni a választ a megfelelő céllal nem rendelkező adatkezlést erdményező kérdésre. Persze, ha meri - tette hozzá Szabó Endre Győző.