[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Jóri András adatvédelmi biztosállásMunka törvénykönyvemunkaerő

Sok munkaadó jogsértően viselkedik az állásinterjún

2009.06.23., 7:45|Utolsó módosítás:2009. 06. 23., 7:51|

A munkaadók sokszor megsértik az álláísinterjúkra érkezők személyiségi jogait. Ezért nem is meglepő, hogy a munkaügy területéről érkezik a legtöbb jogos panasz az adatvédelmi biztoshoz.

Forrás: Getty Images

JÁTSSZ ONLINE!

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a munkaadó a gyerekvállalásra, családi állapotra, vallási hovatartozásra vonatkozó kérdéseket nem tehet fel. Azt azonban kevesen tudják, hogy a munkát kínáló cég rendkívül korlátozottan érdeklődhet személyes dolgokról.

Cél nélküli adatkezelésnek minősül, ezért jogszerűtlen, és sérti a munkavállaló személyiségi jogait, ha az állás interjún a munkaadó például a jelölt lakásviszonyáról, esetleges tetoválásról faggatózik - írja a Népszabadság Jóri András adatvédelmi biztos megállapításaira hivatkozva. Az állásinterjúkon sokszor fordul elő jogsértés, ezért a legtöbb - ráadásul megalapozott - panasz a munkaügy területéről érkezik az adatvédelmi biztoshoz.

Hiába van leírva a munka törvénykönyvében, hogy a munkavállalótól csak olyan adatlap kitöltése kérhető, illetve csak olyan vizsgálatra kötelezhető, amely a munkaviszony létesítése szempontjából lényeges információt nyújt és nem sért személyiségi jogokat.

Szabó Endre Győző, a biztosi iroda helyettes vezetője elmondta: egyre több helyen alkalmaznak poligráfos vizsgálatot, ez pedig alapvetően sérti a személyiségi jogokat és nem elengedhetetlenül szükséges a dolgozó felévteléhez. Az adatvédelmi törvény szerint a munkavállaló jogosult megtagadni a választ a megfelelő céllal nem rendelkező adatkezlést erdményező kérdésre. Persze, ha meri - tette hozzá Szabó Endre Győző.

 

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »