Nincs vége a csoportos leépítéseknek Magyarországon

Vágólapra másolva!
Júliusban 3500 főt érintő csoportos létszámleépítésről érkezett bejelentés a hazai munkaügyi központokhoz. Júliusban 54 cég közölte elbocsátási szándékát, a négy hónapja tartó csökkenő trend ezzel megtört és az elküldendő dolgozók száma újra emelkedésbe fordult. Történt ez annak ellenére, hogy a bejelentést tevő cégek száma nem nőtt - közölte az Állami Foglalkoztatási Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A létszámnövekedés nagy része az észak-magyarországi (borsodi) kohászok elbocsátásának tudható be. Júliusban Közép-Magyarországon jelentették be a legnagyobb létszámú csoportos leépítéseket, ezután Észak-Magyarország következik, ahol a válság kitörése óta nem volt ilyen jelentős bejelentett elbocsátás.

Míg a korábban leginkább érintett régiókban (Közép-és Nyugat-Dunántúlon) csökkent júliusban az elbocsátottak száma, addig Közép-Magyarországon emelkedő a trend.

A nyilvántartott álláskeresők száma a júliusi zárónapon 557,9 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest enyhe, másfél százalékos (8500 fős) növekedést mutat.

Nem emelkedett júliusban a nem pályakezdők száma az előző hónaphoz képest, a pályakezdő álláskeresők száma azonban 21,1 százalékkal (9100 fővel) több az előző hónaphoz képest. Ez a növekedés egyértelműen a szezonális hatás eredménye és az iskolaév végével függ össze. Júliustól jellemző ugyanis, hogy a közép és felsőfokú iskoláikat befejező fiatalok nagy számban jelennek meg a munkaügyi központokban, és kérik a szervezet segítségét álláskeresésükhöz.