Módosulhat a munkaügyi perek költségviselése

Vágólapra másolva!
Még az idén az Országgyűlés elé kerülhet a munkaügyi perek költségviseléséről szóló törvény módosítása, miután a kormányzati oldal és a munkáltatók is támogatták a munkavállalók erre vonatkozó javaslatát az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken.
Vágólapra másolva!

A munkavállalói oldal azt javasolja, hogy munkaügyi perek esetén a személyi költségmentesség mértéke a mindenkori nemzetgazdasági átlagkereset kétszerese legyen úgy, hogy a 2009-es évre a 2007-es, a 2010-es évre a 2008-as adatokat vennék alapul - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az oldal szóvivője.

Az OÉT-en több mint egy éve vitáztak a perek költségmentességéről, miután a jogi segítségnyújtás igénybevételét részletesen szabályozó igazságügyi minisztériumi rendelet 2008. februárjával megszüntette a munkaügyi perek perköltség-mentességét.

Az állam előlegez

A 2008 februárja óta érvényben lévő szabályozás szerint az állam megelőlegezi a munkaügyi pert indító munkavállaló költségét, de pervesztés esetén köteles az állam által előlegezett költségeket visszatéríteni. A munkaügyi perekben fellépő munkavállalók ugyanakkor kérelmezhetik a bíróságtól a személyes költségmentesség engedélyezését. Erre akkor adhat engedélyt a bíróság, ha a perre menő munkavállaló jövedelme nem haladja meg munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és vagyona sincs. A munkavállalói oldal többször kérte a munkaügyi perek költségmentességének visszaállítását, míg a munkaadók ezt nem tartották szükségesnek.

Az OÉT pénteki plenáris ülésén a kormányzati oldal elfogadta a munkavállalók javaslatát. Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára elmondta: a javaslat alapján elkészítenek egy konkrét jogszabálytervezetet, amelyet akár még az idén elfogadhat az Országgyűlés. A bíróságok hivatalból vizsgálnák, hogy ki jogosult személyi költségmentességre - tette hozzá.

A munkaadói oldal - rövid tanácskozási szünetet követően - közölte: nem gátolják meg, hogy a törvénytervezet a Parlament elé kerüljön.

A tanácskozáson megvitatták az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslatot, és az ezzel, valamint a megtakarítások ösztönzésével kapcsolatos törvénymódosításokat.

Antalffy Gábor, Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke, a munkáltatói oldal szóvivője elmondta: üdvözlik az egyéni vállalkozóról és cégről szóló törvényjavaslatot, különösen azt, hogy a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéni cégek korlátlanul - a tulajdonosaik vagyonával is - felelnek a tartozásaikért.