[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
adóálláskereséskülföldi munkavállalásidénymunkaalkalmi munka

Nő az alkalmi munka közterhe

2009. 11. 03., 8:08|Utolsó módosítás:2009. 11. 03., 8:09|

Az 1997 óta létező alkalmi munkavállalói könyvvel történt visszaélések miatt jövő januártól egyszerűsített foglalkoztatással lehet háztartási- és idénymunkára munkavállalókat alkalmazni, ennek a közterhe több lesz az eddiginél - az erről szóló törvénytervezetet a szociális és munkaügyi miniszter terjesztette a parlament elé.

MIBŐL LESZ LAKÁSA?

Ön is szenved a válságtól?

Van róla története?
Írja meg nekünk!

JÁTSSZ ONLINE!

Országgyűlés honlapján olvasható szöveg szerint az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a következő tevékenységeket lehetne ellátni: háztartási munka, idénymunka, mezőgazdasági idénymunka, növénytermesztési idénymunka, illetve alkalmi munka. A törvényjavaslat közli azt a szerződésmintát, amelyet a munka megkezdése előtt ki kell töltenie a munkaadónak, és a feleknek alá kell írniuk azt. Ha a munka nem haladja meg az 5 napot - növénytermesztési idénymunkánál a 30 napot - akkor nem kell szerződést kötni.

Ha valaki már normál munkaviszonyban dolgozik, akkor nem lehet azt a munkaviszonyt egyszerű foglalkoztatássá alakítani.

Az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe 40 százalék. Ezt a kifizetett - nettó - bér után a munkaadó fizeti, és ezen túlmenően sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak más fizetési kötelezettsége nincs. Sőt a munkavállalónak - ha az éves jövedelme az egyszerűsített foglalkoztatásból nem haladja meg az évi 840 ezer forintot - bevallást sem kell tennie.

A 40 százalék közteher nyugdíjra, baleseti egészségügyi ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosít. A befizetés 91,8 százaléka a nyugdíj alapé, 1,4 százalék az egészségbiztosítási-, 6,8 százalék pedig a munkaerő piaci alapé. A jelenleg működő munkavállalói könyv alapján vásárolt közteherjegy ellenértékéből 83 százalék a nyugdíjalapot, 6 százalék az egészségbiztosítási-, míg 11 százalék a munkaerő piaci alapot illeti.

A törvényjavaslat indoklása szerint az új rendszer kevesebb adminisztrációval jár, és megszünteti az alkalmi munkavállalói könyvvel való visszaélést - a fekete munkát. (A munkaviszonyt igyekeztek egyes munkavállalók így leplezni.) Ami pedig az adminisztrációt illeti, az az alkalmi munkavállalói könyvnél a közteher jegy beragasztásából, és annak aláírásából állt. Az új rendszerben viszont be kell jelenteni a munkavállalót, szerződést kell kötni, és át kell utalni a 40 százalékokat.

A közteher összege is emelkedik. Például aki napi 1800 forintot fizet jelenleg, annak 400 forintos közteherjegyet kell beragasztania az alkalmi munkavállalói könyvbe. Ez 22 százalékos közteher, míg 2399 forint napi díjnál a 400 forint 16 százalékot tesz ki. Másik példa: aki napi 3600 forintot fizetett az alkalmi munkavállalónak eddig, annak 1100 forintos közteherjegyet kellett beragasztania. Itt a közteher alig haladta meg a 30 százalékot, viszont 4600 forint napi bér után is ennyi volt a közteherjegy értéke, amely viszont még 25 százalékot sem tett ki. Az idén év végéig fel nem használt közteher jegyeket a jövő év végéig a posta visszaváltja.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »