Segítséget kapnak a GE-től elbocsátott dolgozók

Vágólapra másolva!
Uniós pénzből segít a kormányzat a General Electric (GE) magyarországi üzemeiből elbocsátandó embereknek - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A General Electric október 28-án jelentette be, hogy a következő két évben 2700 állást szüntet meg a fényforrás-üzletághoz tartozó magyarországi gyáraiban. Ezt követően a munkavállalókkal és a kormány képviselőivel tárgyalt a vállalat, hogy a magyarországi fényforrásgyártás átszervezésében érintett munkavállalók mielőbb munkát találhassanak.

Kedden délelőtt tartott háromoldalú egyeztetés eredményeként a kormány, a dolgozók és a vállalat képviselői megegyeztek abbam, hogy létrehozzák az érintett munkavállalók Munkába helyezését Elősegítő Bizottságát (MEB) hoznak létre, s kidolgoznak egy akciótervet, amit az illetékes munkaügyi központok hajtanak majd végre.

A kormány európai uniós források bevonásával, az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGA) támogatásával kívánja elősegíteni a GE döntése miatt leépítendő munkavállalók mielőbbi elhelyezkedését a munkaerő-piacon. Az EGA legfeljebb az összköltség 65 százalékát finanszírozza, 35 százalékát hazai forrásból kell hozzátenni.

Az érintett munkavállalók számára fejenként 1 millió forint értékű, személyre szabott szolgáltatási csomagot kínálnak fel. A felkínált lehetőségből a munkavállalók választhatják ki a számukra megfelelő szolgáltatásokat. A lehetséges eszközök közé tartozik a munkakereséshez nyújtott támogatás, a pályaválasztási tanácsadás, a személyre szabott képzés és átképzés, a munkakereséshez nyújtott juttatások, mobilitási támogatás vagy az élethosszig tartó tanulásban és képzésben részt vevő személyek számára nyújtott támogatások.